Kerst vieren op een duurzame manier is iets waar steeds meer mensen over nadenken. Ieder jaar gaat er weer veel geld doorheen en worden afgedankte spullen weer weggedaan. Hoe kun je nu op een meer duurzame manier kerst vieren, zonder dat kerst heel ongezellig wordt?

Wonen 2023Wonen 2023

Duurzame decoraties:

Versier je huis met herbruikbare decoraties in plaats van wegwerpartikelen. Denk aan houten ornamenten, stoffen slingers en LED-verlichting in plaats van traditionele kerstlampjes.Eco-vriendelijke verpakking

Gebruik herbruikbare geschenkverpakkingen zoals stoffen zakken, krantenpapier, oude kaarten of zelfgemaakte geschenkverpakkingen. Verpak je cadeau bijvoorbeeld in een mooie sjaal die de ontvanger vervolgens kan dragen. Met een leuke houten kersthanger eraan maak je het cadeau speciaal voor Kerst. Vermijd glanzend, gelamineerd inpakpapier of inpakfolie, omdat dit moeilijk te recyclen is.

Duurzaam eten

Kies voor lokaal geproduceerd voedsel om de ecologische voetafdruk te verminderen. Overweeg ook vegetarische of veganistische gerechten voor je kerstmaaltijd. Gebruik biologische producten en beperk voedselverspilling door de hoeveelheid eten te plannen en restjes opnieuw te gebruiken. Bezoek een eco-supermarkt voor je kerstinkopen als je die in de buurt hebt.

Let ook eens op de verpakkingen van de producten die je wilt gebruiken om te koken met Kerst. Losse groenten en fruit zijn verpakkingsvrij en belasten het milieu dus veel minder. 

Energiebesparing

Gebruik LED-verlichting in plaats van traditionele kerstlampjes, omdat LED-lampen veel energiezuiniger zijn. Zet de verlichting uit wanneer je het huis verlaat of naar bed gaat. Houd de hoeveelheid verlichting beperkt, je huis verlichten aan de buitenkant is best mooi, maar je huis van binnen gezellig maken is voldoende. 

Duurzame kerstboom

Kies voor een duurzame kerstboomoptie, zoals een levende boom die na de feestdagen in de tuin kan worden geplant. Als je een kunstmatige boom hebt, zorg er dan voor dat deze van duurzame materialen is gemaakt en hergebruik de boom elk jaar. 

Heb je geen tuin of wil je de levende boom niet in je tuin planten, maak dan gebruik van een duurzame oplossing om de boom terug te laten planten in de natuur. Op deze website over Duurzame Kerstbomen vind je meer over hoe je dit kunt doen.

Minimalisme

Probeer de hoeveelheid decoraties en geschenken te minimaliseren. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit en concentreer je op de betekenis van de feestdagen in plaats van op materiële bezittingen. Ook voor het eten kun je kiezen voor minimalisme. Een gewone simpele maaltijd is ook prima en lekker, je hoeft niet heel erg uit te pakken met luxe en duur eten. Kerst gaat om de gezelligheid en samen zijn. 

Recycle

Zorg ervoor dat je afval op de juiste manier scheidt en recycleert. Veel kerstverpakkingen en decoraties kunnen worden gerecycled, dus gooi ze niet zomaar bij het restafval. 

Goede doelen

Overweeg om een goed doel te steunen in plaats van het uitgeven van geld aan materiële geschenken. Dit draagt bij aan een zinvolle en duurzame viering van Kerstmis. Een mooi gebaar tijdens Kerst is om te doneren aan een project waarbij nieuwe bomen geplant worden om de aarde te redden, bijvoorbeeld via Justdiggit | Cooling Down The Planet

Door deze duurzame praktijken te omarmen, kun je genieten van een feestelijke kerstperiode zonder onnodige belasting van het milieu en kun je je steentje bijdragen aan de verbetering van het milieu.