Met Pasen hebben we meestal wat meer tijd om uitgebreid te eten en samen met anderen  te zijn voor een lekker diner. Je wilt dan ook lekkere gerechten op tafel zetten die perfect passen bij het paasfeest. 

Bol AlgemeenBol Algemeen

Grabbits! heeft 10 heerlijke receptideeën voor Pasen voor je verzameld, waarmee je je gezin, familie of vrienden kunt verrassen en je je paasfeest tot een succes kunt maken.



1. Gevulde eieren met gerookte zalm

Ingrediënten:

  • 6 hardgekookte eieren
  • 50 g gerookte zalm, fijngehakt
  • 2 el mayonaise
  • 1 el fijngehakte dille
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Halveer de hardgekookte eieren en verwijder de dooiers.
  2. Meng de dooiers met de gerookte zalm, mayonaise, dille, zout en peper.
  3. Vul de eiwitten met dit mengsel.
  4. Garneer met extra stukjes zalm en dille.

2. Geroosterde lamsbout:

Ingrediënten

  •  1 lamsbout (ongeveer 2 kg)
  •  4 teentjes knoflook, fijngehakt
  •  2 el verse rozemarijn, fijngehakt
  •  2 el olijfolie
  •  Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng knoflook, rozemarijn, olijfolie, zout en peper.
  3. Wrijf de lamsbout in met dit mengsel.
  4. Plaats de lamsbout in een ovenschaal en rooster tot het vlees mooi bruin is en de gewenste gaarheid heeft bereikt (reken ongeveer 40 min. gaartijd per kilo lamsbout).

3. Aspergesoep:

Ingrediënten:

  • 500 g asperges, geschild en in stukken gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 ml room
  •  2 el boter
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Smelt boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook.
  2. Voeg de asperges toe en bak kort.
  3. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat sudderen tot de asperges zacht zijn.
  4. Pureer de soep met een staafmixer.
  5. Voeg room toe en breng op smaak met zout en peper.

4. Citroenkwarktaart:

Ingrediënten:

  • 200 g verkruimelde koekjes (bijv. Digestive)
  • 100 g boter, gesmolten
  • 500 g kwark
  • 100 g suiker
  • Sap en rasp van 2 citroenen
  • Plakjes citroen ter garnering

Bereidingswijze:

  1. Meng de koekkruimels met gesmolten boter en druk dit mengsel in een taartvorm.
  2. Meng kwark, suiker, citroensap en -rasp en giet het over de bodem.
  3. Laat de taart opstijven in de koelkast.
  4. Garneer met plakjes citroen voor het opdienen.

5. Gevulde champignons met kruidenkaas:

Ingrediënten:

  • 12 grote champignons
  • 100 g kruidenkaas
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwijder de steeltjes van de champignons en hol ze iets uit.
  2. Vul de champignons met kruidenkaas en kruid met zout en peper.
  3. Bak in de oven op 180°C tot de champignons zacht zijn en de kruidenkaas gesmolten is.

6. Gegrilde groentenplank:

Ingrediënten:

  • Assortiment groenten (courgette, paprika, aubergine, champignons)
  • Olijfolie
  • Knoflook, fijngehakt
  • Verse kruiden (rozemarijn, tijm, oregano)
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snijd de groenten in plakjes en marineer ze met olijfolie, knoflook, verse kruiden, zout en peper.
  2. Grill de groenten op een barbecue of grillpan tot ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben.

7. Eiersalade met verse kruiden:

Ingrediënten:

  • 6 hardgekookte eieren
  • 3 el mayonaise
  • 1 el Dijon-mosterd
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • 1 el fijngehakte dille
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Pel de hardgekookte eieren en hak ze fijn.
  2. Meng de eieren met mayonaise, mosterd, peterselie, bieslook, dille, zout en peper.
  3. Serveer op toast of crackers.

8. Wortelcake met roomkaasglazuur:

Ingrediënten:

  • 250 g geraspte wortelen
  • 200 g bloem
  • 150 g suiker
  • 100 g walnoten, grof gehakt
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  •  3 eieren
  •  150 ml zonnebloemolie
  •  100 g roomkaas
  •  50 g boter, op kamertemperatuur
  •  100 g poedersuiker
  •  1 tl vanille-extract

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  2. Meng bloem, suiker, bakpoeder en kaneel in een kom.
  3. Voeg eieren en zonnebloemolie toe en mix tot een glad beslag.
  4. Voeg de geraspte wortelen en gehakte walnoten toe en meng goed.
  5. Giet het beslag in de cakevorm en bak gedurende 45-50 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt.
  6. Laat de cake afkoelen.
  7. Klop voor het glazuur de roomkaas, boter, poedersuiker en vanille-extract samen tot een glad mengsel.
  8. Bestrijk de afgekoelde cake met het roomkaasglazuur en garneer eventueel met extra walnoten.

9. Quiche met spinazie en feta:

  Ingrediënten:

  • 1 hartige taartbodem (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • 200 g verse spinazie
  • 150 g feta, verkruimeld
  • 3 eieren
  • 200 ml room
  • zout, peper en nootmuskaat naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de spinazie kort aan in een pan tot het geslonken is.
  2. Verdeel de spinazie en verkruimelde feta over de taartbodem.
  3. Klop de eieren los met de room en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  4. Giet het eimengsel over de spinazie en feta.
  5. Bak de quiche in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin.

10. Paashaas-koekjes:

Ingrediënten:

  • 200 g bloem
  •  100 g boter, op kamertemperatuur
  •   50 g poedersuiker
  •   1 ei
  •   Decoraties zoals glazuur en suikeroogjes

Bereidingswijze:

  1. Meng bloem, boter en poedersuiker tot een kruimelig deeg.
  2. Voeg het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en snijd er paashaasvormen uit met koekjesuitstekers.
  4. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 10-12 minuten, of tot ze licht goudbruin zijn.
  5. Laat de koekjes volledig afkoelen en versier ze met glazuur en suikeroogjes.

Geniet van deze heerlijke gerechten tijdens je paasdagen!