Kerst is een tijd van gezelligheid, warmte en sfeer. Maar niet iedereen heeft zin of ruimte om een echte kerstboom in huis te halen. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om je huis in kerststemming te brengen, zonder dat je een dennenboom hoeft te kopen. In dit artikel geven we je 10 leuke en duurzame ideeën voor een alternatieve kerstboom, die je zelf kunt maken of kant-en-klaar kunt kopen.

Wonen 2023Wonen 2023

Waarom kiezen voor een alternatieve kerstboom?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor een alternatieve kerstboom. Misschien heb je geen zin in de naalden die overal in huis liggen, of wil je liever geen boom kappen voor een paar weken plezier. Misschien heb je een kleine woning, waar een grote boom niet past, of heb je huisdieren of kinderen die met de boom kunnen spelen. Of misschien wil je gewoon eens iets anders proberen, en je creativiteit de vrije loop laten.

Wat je reden ook is, een alternatieve kerstboom heeft een aantal voordelen. Zo kun je vaak geld besparen, omdat je geen boom hoeft te kopen of te huren. Je kunt ook duurzamer zijn, door materialen te hergebruiken of te kiezen voor natuurlijke of biologisch afbreekbare materialen. Bovendien kun je je eigen stijl en smaak laten zien, door een unieke en persoonlijke kerstboom te creëren.10 ideeën voor een alternatieve kerstboom

Er zijn talloze mogelijkheden om een alternatieve kerstboom te maken of te vinden. Hieronder geven we je 10 inspirerende voorbeelden, die je kunt aanpassen naar je eigen wensen en budget. Sommige ideeën zijn heel eenvoudig en snel te realiseren, andere vergen wat meer tijd en handigheid. Maar allemaal zijn ze origineel en sfeervol.

1. Lichtslinger aan de muur

Een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om een alternatieve kerstboom te maken, is door een lichtslinger aan de muur te hangen in de vorm van een boom. Je hebt alleen een lichtsnoer nodig, dat je met spijkers, plakband of haakjes aan de muur bevestigt. Je kunt de boom zo groot of klein maken als je wilt, en eventueel versieren met kerstballen, slingers of andere decoraties. Dit idee is ideaal voor kleine ruimtes, of als je een minimalistische stijl hebt.

2. Houten kerstboom

Een andere eenvoudige optie is om een houten kerstboom te maken of te kopen. Je kunt een houten kerstboom maken van planken, latten, pallets, takken of stammen, die je in de vorm van een boom zaagt, schroeft of lijmt. Je kunt de boom verven, beitsen of naturel laten, en versieren met lichtjes, ballen of andere accessoires. Een houten kerstboom geeft een natuurlijke en rustieke uitstraling aan je interieur, en gaat lang mee.

3. Kartonnen kerstboom

Als je van knutselen houdt, kun je ook een kartonnen kerstboom maken. Je hebt alleen een groot stuk karton nodig, dat je in de vorm van een boom knipt of snijdt. Je kunt de boom schilderen, beplakken of versieren zoals je wilt, en neerzetten of ophangen waar je wilt. Een kartonnen kerstboom is een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen, en een milieuvriendelijke keuze.

4. Metalen kerstboom

Een metalen kerstboom is een moderne en stijlvolle optie, die je kunt kopen of zelf kunt maken. Je kunt een metalen kerstboom maken van ijzerdraad, buizen, ringen, hangers of andere metalen voorwerpen, die je in de vorm van een boom buigt, knipt of last. Je kunt de boom laten glimmen, roesten of spuiten, en versieren met lichtjes, ballen of andere ornamenten. Een metalen kerstboom past goed bij een industrieel of Scandinavisch interieur, en is stevig en duurzaam.

5. Vaas met takken

Een vaas met takken is een klassiek en elegant alternatief voor een kerstboom, dat je makkelijk zelf kunt maken. Je hebt alleen een grote vaas of pot nodig, en een paar mooie takken die je in de natuur vindt of bij de bloemist koopt. Je kunt de takken versieren met lichtjes, ballen, slingers of andere hangers, en de vaas opvullen met zand, stenen, mos of kerstballen. Een vaas met takken staat mooi op een tafel, een kast of een vensterbank, en geeft een frisse en natuurlijke sfeer.

6. Magnetische kerstboom

Een magnetische kerstboom is een origineel en speels alternatief voor een kerstboom, die je kunt kopen of zelf kunt maken. Je hebt een metalen of magnetisch oppervlak nodig, zoals een koelkast, een bord of een plaat, en een aantal magneten in de vorm van een boom, een ster en kerstballen. Je kunt de magneten naar eigen inzicht op het oppervlak plakken, en zo je eigen kerstboom ontwerpen. Een magnetische kerstboom is leuk voor kinderen, en neemt weinig ruimte in beslag.

7. Behang of poster met kerstboom

Een behang of poster met een kerstboom is een eenvoudige en snelle manier om een alternatieve kerstboom te creëren, die je kunt kopen of zelf kunt maken. Je hebt een groot stuk papier of stof nodig, waarop je een kerstboom tekent, schildert, print of plakt. Je kunt de boom zo realistisch of abstract maken als je wilt, en versieren met stickers, stempels, glitter of andere materialen. Je kunt het behang of de poster aan de muur hangen, of op een paneel of een deur plakken. Een behang of poster met een kerstboom is een creatieve en kleurrijke optie, die je makkelijk kunt verwisselen of verwijderen.

8. Boeken kerstboom

Een boeken kerstboom is een perfecte optie voor boekenliefhebbers, die je makkelijk zelf kunt maken. Je hebt alleen een flinke stapel boeken nodig, die je in de vorm van een boom op elkaar stapelt. Je kunt de boeken sorteren op kleur, grootte of genre, en versieren met lichtjes, ballen of andere decoraties. Je kunt de boeken kerstboom op de grond, op een tafel of op een kast zetten, en er een piek of een ster bovenop zetten. Een boeken kerstboom is een originele en persoonlijke optie, die je elke keer anders kunt maken.

9. Kerstboom van kurken

Een kerstboom van kurken is een leuk en duurzaam alternatief voor een kerstboom, dat je zelf kunt maken. Je hebt een flink aantal kurken nodig, die je aan elkaar lijmt in de vorm van een boom. Je kunt de kurken heel laten, of doormidden snijden voor een plattere boom. Je kunt de boom versieren met lichtjes, ballen of andere hangers, of de kurken beschilderen of beplakken. Je kunt de boom neerzetten of ophangen, en er een piek of een ster bovenop zetten.

10. Kerstboom van washi tape

Een kerstboom van washi tape is een simpel en vrolijk alternatief voor een kerstboom, die je zelf kunt maken. Je hebt alleen een rol of meerdere rollen washi tape nodig, een soort gekleurde plakband die je makkelijk kunt verwijderen. Je kunt de tape op je raam of muur plakken in de vorm van een boom, en versieren met stickers, stempels, glitter of andere materialen. Je kunt de boom zo groot of klein maken als je wilt, en verschillende kleuren en patronen gebruiken. Een kerstboom van washi tape is een creatieve en kleurrijke optie, die je makkelijk kunt aanpassen of verwijderen.

Bron:

11 alternatieven voor een kerstboom – Ecologisch genieten

Alternatieve kerstboom: 11 sfeervolle ideeën om zelf te maken – Libelle