Kerst is voor veel mensen een tijd van gezelligheid, samenzijn en feestvieren. Maar niet iedereen heeft familie of vrienden om de kerstdagen mee door te brengen. Misschien woon je ver weg, heb je geen relatie, ben je single, of kies je er bewust voor om alleen te zijn met kerst. 

Wonen 2023Wonen 2023

Hoe dan ook, alleen zijn met kerst hoeft niet saai of eenzaam te zijn. Er zijn genoeg leuke dingen die je kunt doen om jezelf te vermaken, te ontspannen en te genieten van je eigen gezelschap. In dit artikel geven we je een aantal tips en ideeën om je kerst alleen door te brengen op een leuke en zinvolle manier.

1. Verwen jezelf

Eén van de leukste dingen die je kunt doen als je alleen bent met kerst, is jezelf verwennen.

Koop iets leuks voor jezelf, kook of bestel je favoriete gerechten, of plan een film-marathon van films of een serie die je nog niet hebt gezien.

Koop een nieuw mooi of spannend dik boek en duik in het verhaal met lekkere hapjes en drankjes binnen handbereik. Zet ontspannende kerstmuziek aan en geniet.

Of doe iets bijzonders, zoals een ontspannende massage, een meditatie-sessie, een lang bad, of een wandeling door je buurt om de kerstversieringen en de frisse lucht te genieten. Maak van je kerst twee dagen van zelfzorg en zelfliefde.2. Versier je huis

Wie zegt dat je je huis niet kunt versieren als je alleen bent met kerst? Het zal je helpen om in de kerstsfeer te komen als je dat nog niet bent. 

Het maakt daarbij niet uit dat niemand anders je werk zal zien. Hou jezelf bezig met het opzetten van een kerstboom, het maken van knutsels, en het ophangen van andere versieringen binnen en buiten je huis.

3. Ga naar een kerk

Veel kerken hebben op kerstavond en eerste kerstdag een dienst om de geboorte van Jezus te vieren. De andere kerkgangers zullen je gezelschap bieden en de kerstliederen en toneelstukken die misschien worden opgevoerd, zullen je een fijn kerstgevoel geven. 

Vaak is er na zo’n dienst nog een gezellig samenzijn met lekkere hapjes en drankjes, zodat je ook op die dagen wat aanspraak kan hebben. 

4. Maak nieuwe vrienden

Je bent zeker niet de enige die alleen is met kerst, en dus is het een goed idee om je te mengen met andere mensen. Er zijn verschillende manieren om nieuwe vrienden te maken tijdens de kerstdagen. 

Je kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen bij een lokale organisatie, zoals de voedselbank, het bejaardentehuis, of het dierenasiel. 

Je kunt ook online op zoek gaan naar mensen die ook alleen zijn met kerst, via sites als Nieuwe Mensen Leren Kennen of Vrienden en Zo. Je kunt je inschrijven voor een gezellige activiteit, zoals samen gourmetten, een spelletjesavond, of een uitje naar de Winter Efteling. Zo hoef je niet alleen te zijn met kerst.

5. Doe iets creatiefs

Als je alleen bent met kerst, heb je alle tijd en ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten. Je kunt bijvoorbeeld een gedicht, een verhaal, een liedje, of een schilderij maken. Of je kunt iets nieuws leren, zoals een taal, een instrument, of een hobby. 

Je kunt bijvoorbeeld leuke figuren leren haken of kerstfiguurtjes maken van fimoklei. Er zijn veel voorbeelden te vinden op internet die je inspiratie kunnen geven. 

Je kunt ook iets maken voor iemand anders, zoals een kaartje, een cadeautje, of een donatie. Door iets creatiefs te doen, zul je jezelf uitdagen, vermaken, en voldoen.

6. Ga lekker naar buiten

Maak een mooie boswandeling, zorg dat je telefoon is opgeladen en kijk rond in het bos waar je mooie foto’s van kunt maken. Misschien kom je ook nog wel een hertje tegen dat rondscharrelt in het bos. 

Alleen zijn met kerst is voor de meeste mensen geen leuk vooruitzicht, maar je kunt wel het verschil maken door zelf wat van kerst te maken als je alleen bent. Geniet van de rust en je vrije dagen, zodat je na de kerst weer ontspannen kan beginnen aan je activiteiten.