Er zijn verschillende planten en bomen die een speciale betekenis hebben met kerst. Sommige zijn typisch voor de kerstperiode, andere zijn het hele jaar door te vinden. 

Wonen 2023Wonen 2023

Hier zijn enkele voorbeelden van planten die bekend zijn als echte kerstplanten en die de kerstsfeer in huis kunnen brengen:

 • Kerstster: De kerstster is onlosmakelijk verbonden met kerst. Hij heeft rode, roze of witte schutbladen die lijken op een ster. De kerstster is een kortedagplant, wat betekent dat hij bloeit als de dagen korter worden. De kerstster is afkomstig uit Mexico, waar hij een grote struik kan worden.
 • Kerstroos (Helleborus Niger): Dit is één van de meest bijzondere planten voor kerst. Hij bloeit in de winter met witte of roze bloemen. De kerstroos is eigenlijk geen roos, maar een lid van de ranonkelfamilie. Hij groeit in de schaduw en houdt van een vochtige grond. De kerstroos is ook bekend als nieskruid, omdat hij

 • Hulst: Hulst is een plant die symbool staat voor de winter en de kerst. Hij heeft glanzende, groene bladeren met stekels en rode bessen. Hulst wordt vaak gebruikt om kransen, guirlandes en andere kerstversieringen te maken. Hulst is een groenblijvende plant die inheems is in Europa, Azië en Noord-Amerika. Hulst vind je vaak in tuinen omdat hij geliefd is wegens zijn groenblijvende bladeren.
 • Maretak: De maretak heeft een romantische traditie met kerst. Hij groeit als een parasiet op bomen en heeft groene, leerachtige bladeren en witte bessen. Maretak wordt vaak opgehangen in deuropeningen of boven de open haard. Het is de gewoonte om iemand te kussen die onder de maretak staat. Maretak is een oude plant die al door de Kelten en de Germanen werd vereerd.
 • Amaryllis: Dit is een plant die grote, trompetvormige bloemen heeft in verschillende kleuren, zoals rood, wit, roze en oranje. Hij staat symbool voor trots en schoonheid, maar ook voor liefde en bewondering. De amaryllis komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.
 • Klimop: De klimop is een groenblijvende plant die zich vasthecht aan muren, bomen en andere planten. Hij heeft glanzende, groene bladeren die soms bont zijn. Je vindt hem vaak in tuinen als bedekker van schuttingen of bodem. Hij staat symbool voor trouw en vriendschap, maar ook voor wedergeboorte en onsterfelijkheid. De klimop is inheems in Europa, Azië en Noord-Afrika.
 • Mistletoe: Dit is een plant die lijkt op de maretak, maar die witte bloemen heeft in plaats van bessen. Hij groeit ook als een parasiet op bomen en wordt vaak gebruikt als een symbool van vrede en verzoening. De mistletoe is inheems in Europa en Azië.

Bomen die met kerst een betekenis hebben:

De voor iedereen bekende kerstboom is er in vele soorten en maten. Wij kennen zelf vooral de groene spar en de blauwspar. Maar in andere landen worden er ook andere sparren gebruikt als kerstboom:

 • Dennenboom: Dit is de meest bekende boom die met kerst wordt versierd. Hij staat symbool voor het eeuwige leven, omdat hij groen blijft in de winter. De dennenboom wordt ook wel kerstboom genoemd en is afkomstig uit Noord-Europa en Azië. De dennenboom wordt wel zo genoemd, maar is eigenlijk geen den, maar een sparreboom. 
 • In Duitsland wordt de dennenspar (Pseudotsuga menziesii) veel gebruikt als kerstboom. Deze boom heeft een citrusgeur en buigzame naalden die niet snel uitvallen.
 • In Frankrijk wordt de zilverspar (Abies alba) vaak gekozen als kerstboom. Deze boom heeft zilverwitte naalden en een piramidevorm. Deze boom kan wat langer zonder water, zodat het een ideale kerstboom is. 
 • In Japan wordt de Japanse zilverspar (Abies veitchii) soms gebruikt als kerstboom. Deze boom heeft korte takken met groene naalden met witte strepen. Hij behoudt zijn naalden goed en heeft een lichte dennengeur..
 • In Zuid-Korea wordt de Koreaanse zilverspar (Abies koreana) gewaardeerd als kerstboom. Deze boom heeft blauwgroene naalden met een zilverwitte onderkant. Hij heeft ook purperblauwe kegels die in de kerstperiode aanwezig zijn.