Wonen 2023Wonen 2023

Je kunt in Nederland op veel plekken suppen, zoals op meren, kanalen, rivieren en langs de kust. Populaire locaties zijn onder andere:

 • de grachten van Amsterdam
 • de Loosdrechtse Plassen
 • de Vinkeveense Plassen
 • de Biesbosch
 • de Kaag
 • het IJsselmeer.

Daarnaast zijn er ook speciale sup-routes en -evenementen op diverse locaties in Nederland.Wat is suppen precies?

Misschien heb je het al eens gezien. Iemand die op een surfboard staat wat nu eens niet voortbewogen wordt door de wind of de golven, maar door een persoon die met een lange peddel door het water schept. In het begin misschien een vreemd gezicht, maar suppen wint steeds meer aan populariteit. Ook in Nederland kun je op steeds meer plekken suppen.

“Suppen” is een Engels woord dat staat voor Stand-Up Paddleboarden. Het is een watersport waarbij de deelnemer op een groot surfboard staat en zichzelf met een lange peddel voortbeweegt over het water. Het is een populaire activiteit bij mensen die graag op het water zijn en tegelijkertijd aan lichaamsbeweging willen doen. In het Nederlands wordt deze sport vaak ook “stand-up paddling” of afgekort “SUP” genoemd.

Wat heb je nodig om te suppen?

Om te suppen heb je een aantal basisbenodigdheden nodig:

 1. Een SUP-board (Stand Up Paddle-board)
 2. Een peddel
 3. Een leash (koord dat je aan je enkel bevestigt, zodat je bij eventuele valpartijen niet van je board afdrijft)
 4. Geschikte kleding (afhankelijk van de weersomstandigheden en temperatuur van het water)
 5. Eventueel een wetsuit (indien het water erg koud is)
 6. Zonnebrandcrème (om je huid te beschermen tegen de zon)
 7. Sommige mensen dragen ook een reddingsvest, hoewel dit niet verplicht is in Nederland.

Is suppen goed voor je?

Ja, suppen is een manier van bewegen en dit is altijd goed voor je lichaam en geest. Hier zijn een aantal mogelijke voordelen:

 • Fitness: Suppen kan een uitdagende en effectieve workout zijn, waarbij je je spieren traint, vooral in je romp, armen, schouders en rug.
 • Balans en coördinatie: Bij suppen moet je je evenwicht bewaren en je peddeltechniek coördineren, wat kan helpen om je balans en coördinatie te verbeteren.
 • Stressvermindering: Suppen kan een ontspannende en meditatieve activiteit zijn, waarbij je kunt genieten van de natuur en je je hoofd even leeg kunt maken.
 • Lage impact: Suppen is een activiteit met weinig impact, waardoor het een goede optie kan zijn voor mensen met gewrichtsproblemen of blessures.

Als je gezondheidsproblemen hebt of niet gewend bent om te sporten, is het belangrijk om vooraf met een arts te overleggen of suppen geschikt is voor jou.

Wat kosten SUP lessen?

De kosten voor lessen om te leren suppen in Nederland kunnen variëren, afhankelijk van de locatie, duur van de les en groepsgrootte. Over het algemeen kost een privéles van één uur tussen de €40 en €60 per persoon, terwijl een groepsles van één uur tussen de €20 en €30 per persoon kan kosten.

Sommige supscholen bieden ook pakketten aan, waarbij je meerdere lessen kunt volgen tegen een gereduceerde prijs. Daarnaast is het soms mogelijk om een SUP-board te huren en zelfstandig te oefenen, wat goedkoper kan zijn dan het volgen van lessen. De huurprijs voor een SUP-board ligt meestal tussen de €10 en €20 per uur.

Is suppen moeilijk?

Over het algemeen is suppen niet heel moeilijk en kan het door veel mensen worden beoefend. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe je goed moet staan op het board, hoe je moet peddelen en hoe je je evenwicht kunt bewaren. 

In het begin kan het daarom even wennen zijn en kan het moeilijk lijken om je balans te houden op het board. Het is daarom aan te raden om te beginnen op rustig water, zoals een meer of een rustige rivier, en om te oefenen in een gebied waar geen boten of andere obstakels zijn. 

Met voldoende oefening en ervaring kan suppen echter een zeer plezierige en ontspannende sport zijn.

Hoe leer je suppen?

Als je wilt leren suppen, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen:

 • Neem een les: Het is aan te raden om te beginnen met een les bij een SUP-school of instructeur. Hier leer je de basisprincipes van het suppen, zoals het juist vasthouden van de peddel, de juiste houding en techniek, en hoe je kunt draaien en stoppen.
 • Oefen regelmatig: Net als bij elke sport of activiteit, is oefening belangrijk om beter te worden. Plan regelmatig tijd in om te oefenen en verbeter je techniek.
 • Bouw op: Begin op rustig water en bouw op naar meer uitdagende omstandigheden, zoals golven of stroming.
 • Verbeter je kracht en balans: Je kunt je kracht en balans verbeteren door specifieke oefeningen te doen, zoals squats, planken en evenwichtsoefeningen.
 • Leer van anderen: Kijk naar andere suppers en vraag om tips en advies. Op die manier kun je nieuwe technieken leren en je vaardigheden verbeteren.
 • Geniet ervan: Suppen is een leuke activiteit en het is belangrijk om ervan te genieten. Ga op pad met vrienden of familie en ontdek nieuwe plekken op het water.