Als je van paddenstoelen houdt, is het erg leuk om eetbare paddenstoelen zelf te kweken. Er zijn diverse methoden en benodigdheden beschikbaar om dit te doen. Dit kan met speciale paddenstoelenkweeksets, zaad- en myceliumkits, en zelfs verpakte substraten. Naast de juiste producten in huis hebben is het belangrijk om de juiste groeiomstandigheden te creëren, zoals:

Bol AlgemeenBol Algemeen
 • Licht
 • Temperatuur
 • Vochtigheid
 • Ventilatie

Dit zijn de minimale voorwaarden om je eigen kweek paddenstoelen succesvol te laten groeien. Welke eetbare paddenstoelen kun je gemakkelijk zelf kweken?

Er zijn een aantal eetbare paddenstoelen die relatief eenvoudig zijn om zelf te kweken, zoals:

 • Shiitake paddenstoelen: ze zijn eenvoudig te kweken en vereisen weinig onderhoud.
 • Oesterzwammen: ze zijn snel groeiend en hebben een grote opbrengst.
 • Hericium paddenstoelen: ook bekend als de “pruikzwam”. Ze zijn gemakkelijk te kweken en hebben een unieke smaak en textuur.
 • Portobello paddenstoelen: ze zijn groot en gemakkelijk te kweken en een populaire keuze voor vegetariërs.
 • Champignons: de meest bekende en meest gegeten paddenstoel en vrij gemakkelijk te kweken.

Je kunt nog meer soorten eetbare paddestoelen kweken, maar deze kosten vaak meer inspanning en zorg om op te kweken tot goede volwassen paddenstoelen.

Wat voor paddenstoel is de shiitake?

De Shiitake paddenstoel is een populaire eetbare paddenstoel die veel wordt gekweekt, zowel commercieel als thuis. Deze paddenstoel heeft een unieke smaak en textuur en wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten.

Shiitake paddenstoelen groeien op verschillende substraten, waaronder hout en zaagsel. Ze zijn gemakkelijk te kweken met speciale kits. Bij het kweken van Shiitake paddenstoelen is het belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren en te handhaven. Let daarbij op de juiste temperatuur, vochtigheid en verlichting.

Van Shiitake paddenstoelen beweert men dat ze gezondheidsvoordelen te hebben, zoals het verbeteren van het immuunsysteem, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de bloeddoorstroming.

Shiitake paddenstoelen zijn een lekkere en gezonde optie voor zowel kwekers als consumenten.

Wat voor paddenstoel is de oesterzwam?

De Oesterzwam (Pleurotus ostreatus) is een snelgroeiende eetbare paddenstoel met een unieke, delicate smaak en een malse textuur. De oesterzwam is erg gewild onder koks en consumenten en wordt veel gebruikt in verschillende recepten. Van soepen en sauzen tot gegrilde gerechten en salades.

Oesterzwammen kunnen worden gekweekt op een breed scala aan substraten, waaronder hout, stro, koffiedik, en andere agrarische restproducten. Deze paddenstoelen zijn gemakkelijk te kweken met speciale kits en hebben goede ventilatie, hoge vochtigheid en zacht, indirect licht nodig.

Naast hun smaak en veelzijdigheid, zijn oesterzwammen ook rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en worden ze vaak beschouwd als gezonde en voedzame paddenstoelen.

De Oesterzwam is een populaire en veelzijdige paddenstoel die gemakkelijk te kweken is en veel gezondheidsvoordelen biedt.

Wat is de pruikzwam?

De Pruikzwam of ook wel Lion’s Mane genoemd, (Hericium erinaceus) is een zeldzame en exclusieve eetbare paddenstoel met een unieke smaak en textuur. Deze paddenstoel wordt vaak gewaardeerd om zijn delicaat uiterlijk en zijn verfijnde smaak smaak, die wordt beschreven als zacht en romig met een krabachtig aroma. Pruikzwammen worden veel gebruikt in hoogwaardige culinaire toepassingen, zoals sauzen, soepen, gebakken gerechten en garnituren.

Pruikzwammen  groeien meestal op hardhout en kunnen wat lastiger te kweken zijn. Ze hebben specifieke groeiomstandigheden nodig, zoals de juiste temperatuur, licht en vochtigheid, en de groei kan zeer traag zijn. Kwekers hebben meestal meerdere jaren ervaring nodig om succesvol Pruikzwammen te kweken.

Naast hun culinaire waarde, zijn pruikzwammen ook rijk aan bepaalde gezondheidsvoordelen, waaronder het versterken van het immuunsysteem, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van ontstekingen.

De Pruikzwam is een exclusieve en gezonde paddenstoel die misschien een uitdaging is om te kweken. Maar als de kweek van de pruikzwam een succes is wordt je met haar onovertroffen smaak en gezondheidsvoordelen.

Wat voor paddenstoel is de portobello?

De Portobello is een populaire eetbare paddenstoel die wordt beschouwd als een verfijnde delicatesse. Het is een groot soort paddenstoel die behoort tot de Agaricus-familie. Hij is bekend om zijn robuuste, volle smaak en stevige textuur.

Ze worden vaak gebruikt in verschillende gerechten, zoals pizza’s, pasta’s, stoofschotels, omeletten en burgers. Ze zijn ook een populaire vervanging voor vlees in vegetarische en veganistische gerechten, omdat ze een stevige textuur hebben en een volle smaak hebben die aan vlees doet denken.

Portobello’s zijn ook rijk aan voedingsstoffen en bevatten veel proteïnen, vitaminen en mineralen, zoals kalium, ijzer en fosfor. Bovendien zegt men dat ze bepaalde gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de spijsvertering.

Wat voor paddenstoel is de champignon?

De champignon (Agaricus bisporus) is een van de meest populaire eetbare paddenstoelen ter wereld en wordt veel gekweekt en gegeten vanwege zijn delicate smaak en zachte textuur. Deze paddenstoelen worden meestal verkocht als witte, ronde paddenstoelen met een gladde, glanzende schil en een zachte, sappige binnenkant. Daarnaast is er nog de bruingekleurde kastanjechampignon. 

Champignons worden veel gebruikt in recepten, van pizza en pasta tot salades en soepen, en zijn bekend om hun versheid en gezonde voedingswaarden. Champignons bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamines en mineralen.

Om te kweken is de champignons erg makkelijk. Ze groeien het best in een omgeving met goede ventilatie, de juiste temperatuur en vochtigheid. Champignonkwekers kweken de paddenstoelen meestal in grote ruimtes, waarbij ze worden geteeld op substraten die zijn samengesteld uit specifieke compostmengsels en grondstoffen.

De champignon is een populaire en veelgebruikte paddenstoel die gemakkelijk te kweken is. Hij biedt waardevolle bron van voedingsstoffen voor een gezonde leefstijl.

Hoe werkt een paddenstoelen kweekset?

Een paddenstoelenkweekset bevat alle producten die nodig zijn om paddenstoelen te kweken. De set bestaat meestal uit het volgende:

 • Substraat: Dit is de voedingsbodem waar de paddenstoelen op groeien. Het substraat bestaat meestal uit een speciaal compostmengsel en grondstoffen die zijn samengesteld om de groei van de paddenstoelen te bevorderen.
 • Sporen: Deze kleine deeltjes bevatten het genetische materiaal van de paddenstoel en worden gebruikt om de groei van de paddenstoelen te starten.
 • Verpakking: De set is verpakt in een gesloten omgeving. Hij wordt afgedekt met plastic, om de juiste omgeving te creëren voor de groei van de paddenstoelen.
 • Instructies: De set bevat uitgebreide instructies over het creëren van de kweekomgeving, de verzorging en het onderhoud. 
 • Om de paddenstoelenkweekset te gebruiken, plaatst de gebruiker het substraat in de verpakking en strooit de sporen erover. Daarna plaatst men de verpakking worden in een donkere en warme omgeving. Regelmatig moet het substraat worden bevochtigd om de groei van de paddenstoelen te bevorderen. Wanneer de paddenstoelen zijn gegroeid, kunnen ze worden geoogst en gegeten.

Het kweken van paddenstoelen met een kweekset is een eenvoudige en leuke manier om eetbare paddenstoelen te produceren die heerlijk en gezond zijn.

In Nederland kun je paddenstoelenkweeksets kopen bij verschillende tuincentra, natuurwinkels en online winkels die zich richten op biologische en duurzame producten. 

Je kunt ook paddenstoelenkweeksets vinden bij specifieke leveranciers van paddenstoelenproducten, zoals paddenstoelenkwekerijen en biologische boerderijen. Hier kun je ook advies en ondersteuning krijgen om te leren hoe je de paddenstoelenkweekset correct kunt gebruiken en verzorgen.

Wil je snel een kweeksetje bestellen? Dan kun je ook terecht bij Bol.com.


Biologische thee