Wild spotten op de Veluwe

De Veluwe is een uitgestrekt natuurgebied in de provincie Gelderland met vele mooie plekken om te fietsen en te wandelen. Je kunt er heerlijk genieten van de natuur en de prachtige gezichten over heidevelden en bospaden. 

Wonen 2023Wonen 2023

Op de Veluwe bevinden zich veel wilde dieren en het is een mooie ervaring om deze wilde dieren te kunnen spotten. Alleen moet je wel weten waar en hoe je deze dieren het beste kunt spotten. 

Wat is het beste seizoen om de Veluwe  te bezoeken?

Het beste seizoen om de Veluwe te bezoeken hangt een beetje af van je persoonlijke voorkeur en wat je wilt zien en doen. In de periode tussen juni en september is de temperatuur het meest aangenaam, hoewel het in de zomer soms erg heet kan zijn op de uitgestrekte heidevelden. 

In de maand mei vind je veel bloeiende struiken en planten, in de zomer wordt het landschap groen, in augustus kleuren de heidevelden paars door de bloeiende heideplantjes. Twee maandjes later, in oktober, kun je genieten van de prachtige herfstkleuren. En met een pak sneeuw in de winter is een wandeling op de Veluwe een prachtige ervaring.

Welke wilde dieren kun je spotten op de Veluwe?

Op de Veluwe kun je verschillende soorten wild spotten, zoals reeën, edelherten, wilde zwijnen, vossen en dassen. Ook zijn er veel vogels te zien, zoals reigers, ijsvogels, buizerds en zilverreigers.

En natuurlijk is sinds een aantal jaar de wolf weer te vinden op de Veluwe. Niet iedereen vindt het een leuk idee om een wolf te ontmoeten, maar om een wolf te spotten moet je echt een beetje geluk hebben. De populatie wolven is nog niet heel erg groot. 

Wat zijn goede spottersplaatsen op de Veluwe?

Er zijn verschillende plekken waar je een grote kans hebt om wild te zien, zoals bij kijkschermen, uitkijkpunten of observatiehutten. Enkele van deze plekken zijn:

 • De wildarena’s Hemellootjes, Witte Hoogt en Hazenbergen: dit zijn exclusieve wildkijkposten die alleen met een gids van Staatsbosbeheer te bezoeken zijn.
 • De Ringakker Spelderholt: dit is een open wildscherm bij een voederplaats waar je edelherten en wilde zwijnen kunt zien.
 • De Laak Sprielderbos: dit is een open wildscherm bij een poel waar je reeën en vossen kunt zien.
 • De Tongerenseweg VIerhouterbos: dit is een open wildscherm bij een heideveld waar je moeflons en reeën kunt zien.
 • De Paardenwei Noorderheide: dit is een open wildscherm bij een weide waar je edelherten en reeën kunt zien.

Op welke momenten van de dag kun je het beste wild spotten?

Het beste moment van de dag om wild te spotten op de Veluwe is aan het einde van de dag, vlak voor zonsondergang. Dan wordt het wild meer actief en laat het zich beter zien. Je kunt dan bijvoorbeeld edelherten, wilde zwijnen of moeflons tegenkomen. Ook in de vroege ochtend, vlak na zonsopkomst, heb je een goede kans om wild te zien. Dan zijn de dieren nog niet verstoord door mensen of andere geluiden. Je kunt dan bijvoorbeeld reeen, vossen of dassen zien.

Als je wild wilt spotten in het Nationaal Park de Hoge Veluwe, dan is het goed om eerst even de openingstijden van het park te checken. Deze tijden variëren per seizoen. 

Wat moet je meenemen als je gaat wildspotten?

Als je gaat wildspotten op de Veluwe, zijn er een paar dingen die je mee kunt nemen om je ervaring te verbeteren Dit zijn:

 • Een verrekijker: hiermee kun je het wild beter zien en observeren op een veilige afstand.
 • Een camera: hiermee kun je mooie foto’s maken van het wild en de natuur. Met een zoomlens kun je wild wat verder weg staat ook mooi fotograferen. Zet je flitser en indien mogelijk het klikgeluid van je camera uit, zodat je het wild niet afschrikt.
 • Een plattegrond met de locaties van de observatieplaatsen, zodat je van te voren weet welke route je gaat nemen.
 • Warme en donkere kleding, hiermee kun je jezelf beschermen tegen de kou en minder opvallen voor het wild. Vermijd felle kleuren of ritselende stoffen. 
 • Eten en drinken: neem voldoende van beiden mee, zodat je jezelf kan voorzien van energie en vocht. Zorg er wel voor dat je nooit afval achterlaat in de natuur.
 • Goede waterdichte wandelschoenen: hiermee zorg je dat je geen pijnlijke of natte voeten krijgt tijdens je wandeltochten op zoek naar wild. 
 • Een lichtgewicht waterdichte rugtas: zo blijven je spullen en voedsel droog en draag je deze gemakkelijk mee op je wandeling.