Buiten zwemmen in de winter is een activiteit die steeds meer mensen aantrekt. Het heeft een aantal voordelen voor de gezondheid en het welzijn, maar ook een aantal nadelen en risico’s. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om veilig en verantwoord te zwemmen in koud water.

Wonen 2023Wonen 2023

Wat is zwemmen in de winter?

Zwemmen in de winter, ook wel ijszwemmen of winterzwemmen genoemd, is zwemmen in open water bij een lage tot zeer lage temperatuur.. Dit kan in de zee, een meer, een rivier of een speciaal aangelegd koudwaterbad. Sommige mensen zwemmen in de winter met een wetsuit, anderen zonder. Er zijn ook verschillende manieren om te zwemmen in de winter, van een korte dip tot een lange afstand.Wat zijn de voordelen van zwemmen in de winter?

Winterzwemmen heeft een aantal voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hier zijn enkele van de meest genoemde voordelen:

 • Zwemmen in de winter is een goede vorm van lichaamsbeweging. Het is een full-body workout die de spieren, het hart en de longen versterkt. Het is ook een lage impact sport, die de gewrichten, botten en pezen ontziet.
 • Zwemmen in de winter verbetert de bloedsomloop. Het koude water zorgt voor een vaatvernauwing, waardoor het bloed sneller naar de vitale organen stroomt. Dit kan de bloeddruk verlagen en het zuurstofgehalte in het bloed verhogen.
 • Zwemmen in de winter versterkt het immuunsysteem. Het koude water stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen, die helpen om infecties te bestrijden. Het kan ook de ontstekingsreactie verminderen, wat gunstig kan zijn voor mensen met auto-immuunziekten of chronische pijn.
 • Zwemmen in de winter verhoogt het geluksgevoel. Het koude water activeert de aanmaak van endorfines, de natuurlijke pijnstillers en gelukshormonen van het lichaam. Het geeft ook een gevoel van voldoening, trots en zelfvertrouwen, vooral als je je grenzen verlegt of een doel bereikt.
 • Zwemmen in de winter vermindert stress en angst. Het koude water dwingt je om je te concentreren op je ademhaling, je lichaam en het moment. Dit kan een meditatief effect hebben, waardoor je je rustiger, helderder en meer ontspannen voelt. Het kan ook helpen om negatieve gedachten en emoties los te laten.

Wat zijn de nadelen en risico’s van zwemmen in de winter?

Zwemmen in de winter is niet zonder gevaren. Het koude water kan een heftige schok veroorzaken voor het lichaam, die ernstige gevolgen kan hebben. Hier zijn enkele van de meest voorkomende nadelen en risico’s:

 • Zwemmen in de winter kan leiden tot onderkoeling. Dit is een levensbedreigende toestand waarbij de lichaamstemperatuur onder de 35 graden Celsius daalt. Dit kan leiden tot rillingen, verwardheid, verminderd bewustzijn, hartritmestoornissen en uiteindelijk de dood.
 • Zwemmen in de winter kan een hartaanval veroorzaken. Het koude water kan een plotselinge stijging van de bloeddruk en de hartslag veroorzaken, wat fataal kan zijn voor mensen met een zwak hart of een bestaande hartaandoening. Het kan ook een hartritmestoornis of een hartstilstand uitlokken.
 • Zwemmen in de winter kan de zwemcapaciteit verminderen. Het koude water kan de spieren, zenuwen en gewrichten aantasten, waardoor je minder kracht, coördinatie en gevoel hebt. Dit kan je zwemtechniek, snelheid en uithoudingsvermogen beïnvloeden. Het kan ook leiden tot krampen, spierpijn of blessures.
 • Zwemmen in de winter kan de ademhaling bemoeilijken. Het koude water kan een koudeschokreactie uitlokken, waarbij je onvrijwillig en snel gaat ademen. Dit kan leiden tot hyperventilatie, duizeligheid, paniek of flauwvallen. Het kan ook een astma-aanval uitlokken bij mensen met deze aandoening.
 • Zwemmen in de winter kan de huid en de ogen irriteren. Het koude water kan de huid uitdrogen, schuren of beschadigen. Het kan ook de ogen rood, branderig of gevoelig maken. Dit kan vooral het geval zijn als het water zout, chloor of vervuild is.

Hoe kun je veilig en verantwoord zwemmen in de winter?

Zwemmen in de winter kan een geweldige ervaring zijn, mits je gezond bent en het goed voorbereidt en uitvoert. Hier zijn enkele tips om veilig en verantwoord te zwemmen in koud water:

 • Raadpleeg je huisarts voordat je begint met zwemmen in de winter. Dit is vooral belangrijk als je een medische aandoening hebt, medicijnen gebruikt of zwanger bent. Vraag of zwemmen in de winter geschikt en veilig is voor jou.
 • Kies een geschikte en veilige locatie om te zwemmen in de winter. Ga alleen zwemmen waar het is toegestaan, waar het water schoon en helder is, en waar je gemakkelijk in en uit het water kunt komen. Vermijd stromingen, golven, obstakels, boten of andere gevaren. Controleer de weersvoorspelling en de watertemperatuur voordat je gaat zwemmen.
 • Ga nooit alleen zwemmen in de winter. Zorg altijd dat je een zwemmaatje of een begeleider hebt, die je in de gaten kan houden en je kan helpen in geval van nood. Neem een fluitje, een telefoon en een reddingsboei mee. Informeer iemand anders over je zwemplan en -tijd.
 • Draag de juiste uitrusting om te zwemmen in de winter. Draag één of meer zwemmutsen om je hoofd warm te houden. Draag eventueel een wetsuit, neopreen handschoenen, sokken of een bivakmuts om je lichaam te isoleren. Draag een zwembril om je ogen te beschermen. Draag felle kleuren of een boei om zichtbaar te zijn.
 • Ga geleidelijk het water in om te zwemmen in de winter. Spring of duik niet in het koude water, want dit kan een schok veroorzaken. Ga langzaam en rustig het water in, en maak jezelf nat met het water. Wacht tot je ademhaling onder controle is voordat je gaat zwemmen. Blijf dicht bij de kant of de uitgang.
 • Ken je grenzen als je zwemt in de winter. Zwem niet langer dan je aankunt, en pas je zwemtijd aan aan de watertemperatuur. In de winter kun je vaak maar een paar minuten zwemmen. Luister naar je lichaam en stop als je je onwel, koud, moe of pijnlijk voelt. Ga niet te ver of te diep zwemmen.
 • Warm langzaam op na het zwemmen in de winter. Ga direct uit het water als je klaar bent met zwemmen. Droog je snel af en trek warme en droge kleren aan. Drink een warme drank en eet iets. Neem geen hete douche of bad, want dit kan je lichaamstemperatuur te snel verhogen en gevaarlijk zijn. Beweeg je lichaam om de bloedsomloop te stimuleren.

Hoe kan ik mijn ademhaling onder controle houden tijdens het zwemmen in de winter?

Zwemmen in de winter kan een uitdaging zijn voor je ademhaling, omdat het koude water je lichaam en je longen kan schokken. Het is belangrijk om je ademhaling onder controle te houden, zodat je niet in paniek raakt, hyperventileert of flauwvalt. Hier zijn enkele tips om je ademhaling te reguleren tijdens het zwemmen in de winter:

 • Bereid je voor op het koude water. Voordat je het water ingaat, doe je een paar diepe ademhalingen om je lichaam te ontspannen en je zuurstofniveau te verhogen. Ga langzaam en rustig het water in, en maak jezelf nat met het water. Wacht tot je ademhaling kalm en regelmatig is voordat je gaat zwemmen.
 • Adem uit onder water. Als je onder water bent, blaas je rustig en geleidelijk uit door je neus of je mond. Dit helpt om je longen leeg te maken en ruimte te maken voor nieuwe lucht. Probeer niet je adem in te houden of alles in één keer uit te blazen, want dit kan je ademhaling verstoren.
 • Adem in aan de zijkant. Als je je hoofd draait om adem te halen, open dan je mond en adem snel en diep in. Hou je hoofd zo laag mogelijk, zodat je maar één glas van je zwembril boven water hebt. Kijk naar de zijkant of iets naar achteren, niet naar voren of omhoog. Sluit je mond zodra je genoeg lucht hebt en draai je hoofd terug onder water.
 • Kies een comfortabele frequentie. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je adem wilt halen tijdens het zwemmen. Sommige mensen ademen elke twee slagen, anderen elke drie of vier slagen. Het hangt af van je snelheid, je uithoudingsvermogen en je voorkeur. Het belangrijkste is dat je een ritme vindt dat bij je past en dat je niet te lang wacht met ademhalen, want dan kun je zuurstoftekort krijgen.
 • Blijf rustig en gefocust. Zwemmen in de winter kan stressvol zijn, maar probeer je niet te laten meeslepen door je emoties. Blijf kalm en concentreer je op je ademhaling, je lichaam en het moment. Geniet van het gevoel van het water en de uitdaging die je aangaat. Als je je onwel, koud, moe of pijnlijk voelt, stop dan met zwemmen en ga uit het water.

Conclusie

Zwemmen in de winter is een activiteit die veel mensen plezier, gezondheid en uitdaging kan bieden. Het heeft echter ook een aantal nadelen en risico’s, die je niet moet onderschatten. Als je wilt zwemmen in de winter, doe het dan veilig en verantwoord.