Zijn shampoo bars beter dan shampoo in een fles

Je ziet ze steeds vaker in de winkel, shampoo bars. Waarom zou je je haar met een shampoo bar gaan wassen? Zijn shampoo bars beter dan gewone shampoo uit een fles?

Wonen 2023Wonen 2023

Wat zijn shampoo bars?

Shampoo bars zijn vaste stukken shampoo die worden gebruikt om het haar te reinigen. Ze lijken een beetje op een gewoon stukje zeep.  In tegenstelling tot traditionele vloeibare shampoos, worden shampoo bars meestal gemaakt zonder plastic verpakking en kunnen ze langer meegaan omdat ze geconcentreerder zijn. 

Shampoo bars zijn gemaakt van een combinatie van ingrediënten, zoals natuurlijke oliën, boters en kruidenextracten, en ze zijn ontworpen om zachtjes te reinigen zonder de natuurlijke oliën uit het haar te verwijderen. Ook kunnen ze stoffen bevatten die iets aan het haar toevoegen, zoals zachtheid, stevigheid, glans.

Shampoo bars zijn populair geworden vanwege hun milieuvriendelijkheid en hun gemakkelijke transport. Ze zijn handig om mee te nemen op reis, omdat ze niet lekken en minder ruimte innemen dan traditionele vloeibare shampoos. Bovendien zijn veel shampoo bars vrij van sulfaten en andere schadelijke chemicaliën die vaak in conventionele shampoos worden gebruikt, waardoor ze een gezonder alternatief kunnen zijn voor sommige mensen.

Zijn er ook shampoo bars die schadelijke stoffen bevatten?

Ja, er zijn shampoo bars op de markt die schadelijke stoffen bevatten. Hoewel veel merken worden gemaakt met natuurlijke ingrediënten, zijn sommigen niet zo natuurlijk als ze lijken. Sommige shampoo bars kunnen synthetische ingrediënten bevatten, zoals sulfaten, parabenen, siliconen en kunstmatige geurstoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu.

Sulfaten bijvoorbeeld worden vaak gebruikt in shampoos en kunnen het haar en de hoofdhuid uitdrogen. Parabenen worden gebruikt als conserveermiddelen en worden in verband gebracht met hormoonverstoring. Siliconen kunnen het haar verzwaren en ophopen op de hoofdhuid, wat kan leiden tot irritatie en schade aan het haar. Kunstmatige geurstoffen kunnen ook allergische reacties veroorzaken.

Het is daarom belangrijk om de ingrediëntenlijst van een shampoo bar te controleren voordat je het koopt. Het is aan te raden om te zoeken naar shampoo bars die natuurlijke en biologische ingrediënten bevatten en vrij zijn van schadelijke stoffen.

Welke merken shampoo bars zijn vrij van schadelijke chemicaliën?

Er zijn verschillende merken shampoo bars op de markt die vrij zijn van schadelijke chemicaliën en natuurlijke ingrediënten gebruiken. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Ethique: Ethique is een merk dat 100% plasticvrije en veganistische shampoo bars aanbiedt, gemaakt met natuurlijke ingrediënten en zonder sulfaten, parabenen en siliconen.
  • Friendly Soap: Friendly Soap biedt een assortiment aan shampoo bars die vrij zijn van synthetische ingrediënten en palmolie, en die alleen natuurlijke en biologische ingrediënten bevatten.
  • Lamazuna: Lamazuna biedt verschillende shampoo bars aan die zijn gemaakt van biologische en natuurlijke ingrediënten en vrij zijn van sulfaten, parabenen en siliconen.
  • Happy soaps: Shampoo bars voor ieder soort haar met natuurlijk ingrediënten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van merken die shampoo bars aanbieden zonder schadelijke chemicaliën. Het is belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst te controleren en te zoeken naar merken die transparant zijn over hun ingrediënten en productieproces.

Zijn er ook shampoo bars die wel schadelijke chemicaliën bevatten?

Ja er zijn shampoo bars die wel schadelijke stoffen bevatten. Dit zijn vaak de bekende merken die al groot zijn op de shampoomarkt en die vanwege de trend meegaan in het op de markt brengen van shampoobars. 

Lees daarom altijd goed de ingrediënten op de verpakking, wanneer je het belangrijk vindt om op bepaalde stoffen te letten.

Shampoobars zijn in principe minder slecht voor het milieu, mede doordat er veel minder verpakkingsmateriaal nodig is. Maar vaak worden er toch wasactieve stoffen gebruikt die het haar wel zachter en makkelijker handelbaar maken, maar die toch niet heel goed zijn voor het milieu. 

Hoe gebruik je een shampoo bar?

Met shampoo uit een fles giet je wat shampoo op je hand en dat masseer je in je haar. Je hebt er al gauw teveel van gebruikt, waardoor een deel van je shampoo in het doucheputje verdwijnt.

Bij het gebruik van een shampoo bar is dit niet het geval. Je gebruikt precies de hoeveelheid die je nodig hebt en daarom gaan ze ook langer mee.

Je gebruikt de shampoo bar als volgt:

  • Houd de shampoo bar onder de douchestraal om hem nat te maken.
  • Wrijf de shampoo bar in je handen totdat er schuim afkomt. 
  • Masseer het schuim dat aan je handen zit door je haar.
  • Vind je dat je op deze manier te weinig shampoo in je haar krijgt, dan kun je ook met de shampoo bar zelf over je haar wrijven. Het kan wel zijn dat je op die manier wat teveel van het product gebruikt, waardoor je haar wat droog kan aanvoelen. 

Gaat een shampoobar echt langer mee dan een fles?

Dat ligt er maar helemaal aan hoeveel je er per wasbeurt van gebruikt. Er wordt vaak geclaimd dat een shampoobar veel langer meegaat dan een fles shampoo. Maar, wanneer jij je fles shampoo met beleid gebruikt gaat deze ongeveer net zo lang mee.