Een ontstoken vinger of teen, hoe los je dat op?

Bijna iedereen kent het wel, opeens begint de huid naast je nagel te kloppen en rood te worden. Soms wordt de vinger of teen ook dik en komt er pus uit. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van je ontstoken vinger of teen af. Hoe los je een ontstoken vinger of teen op?

Wat kun je zelf doen tegen een ontstoken vinger of teen?

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het probleem aan te pakken:

 1. Reinig het gebied: Was de vinger of teen grondig met zeep en warm water om alle vuil en bacteriën te verwijderen. Dep vervolgens voorzichtig droog met een schone handdoek.
 2. Breng ijs aan: Breng gedurende 10-15 minuten per keer ijs aan op het ontstoken gebied om de zwelling te verminderen. Herhaal dit een paar keer per dag. Plaats ijs nooit direct op de huid, maar doe dit eerst in een plastic zak met een theedoek eromheen gewikkeld. 
 3. Gebruik ontstekingsremmende medicatie: Ontstekingsremmende medicatie, zoals ibuprofen, kan helpen de pijn en zwelling te verminderen. Volg de instructies op de verpakking en raadpleeg een arts als je vragen hebt. Pas bij gebruik van ibuprofen ook op, het kan nadelige effecten op de maag hebben.
 4. Raadpleeg een arts: Als de ontsteking ernstig is of niet binnen een paar dagen verdwijnt, raadpleeg dan altijd een arts. De arts kan mogelijk antibiotica voorschrijven of andere behandelingen aanbevelen.

Zijn er ook huismiddeltjes tegen een ontstoken vinger of teen?

Ja, er zijn enkele huismiddeltjes die kunnen helpen bij een ontstoken vinger of teen:

 1. Warm water en Epsom zout of soda: Week de ontstoken vinger of teen in warm water met een handvol Epsom zout of soda gedurende ongeveer 15 minuten. Dit kan helpen de zwelling te verminderen en pijn te verlichten. Een elektrisch voetenbad is hiervoor ideaal, het water blijft dan op temperatuur.
 2. Kurkuma: Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Meng een theelepel kurkuma poeder met wat water om een pasta te maken. Breng deze pasta aan op de ontstoken vinger of teen en laat het een paar uur zitten. Spoel daarna af met warm water. Zorg wel dat je een ongeopend potje kurkuma gebruikt. Oude potjes met kruiden kunnen veel bacteriën bevatten waardoor de ontsteking juist kan verergeren.
 3. Tea tree olie: Tea tree olie heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Verdun een paar druppels tea tree olie met een dragerolie, zoals olijfolie, en breng het aan op de ontstoken vinger of teen. Bedek het gebied met een verband en laat het een paar uur zitten.
 4. Gember: Gember heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Maak een pasta van verse gember en breng het aan op de ontstoken vinger of teen. Bedek het gebied met een verband en laat het een paar uur zitten.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze huismiddeltjes de ontsteking kunnen helpen verminderen, maar als de ontsteking ernstig is of niet binnen een paar dagen verdwijnt, is het altijd het beste om een arts te raadplegen.

Kan een pedicure of manicure helpen bij een ontstoken vinger of teen?

Als de ontsteking mild is en veroorzaakt wordt door een ingegroeide nagel, kan een pedicure of manicure helpen bij het behandelen van de ontsteking. Een professionele pedicure of manicure kan de nagel op de juiste manier knippen en de nagelriemen schoonmaken, waardoor de kans op infectie en ontsteking wordt verminderd. 

Als de ontsteking ernstig is en gepaard gaat met symptomen zoals koorts, pijn en zwelling, moet je een arts raadplegen in plaats van een pedicure of manicure te krijgen. In sommige gevallen kan een ontsteking zelfs erger worden als deze wordt behandeld door een pedicure of manicure en kan dit leiden tot complicaties zoals een abces. Als je niet zeker weet of je een pedicure of manicure moet krijgen voor een ontstoken vinger of teen, is het altijd het beste om eerst een arts te raadplegen.

Hoe kan een ontsteking naast de nagel ontstaan?

Een ontsteking naast de nagel staat bekend als een nagelbedontsteking of paronychia en kan om verschillende redenen ontstaan:

 1. Infectie: Een infectie is een veelvoorkomende oorzaak van een nagelbedontsteking. Bacteriën kunnen via een beschadiging in de huid naast de nagel het nagelbed binnendringen en een infectie veroorzaken.
 2. Ingroeiende nagel: Een ingegroeide nagel, waarbij de rand van de nagel in de huid groeit, kan ook leiden tot een nagelbedontsteking. Dit komt doordat de nagel de huid beschadigt en bacteriën de kans krijgen om binnen te dringen.
 3. Nagelbijten: Mensen die op hun nagels bijten, lopen een hoger risico op een nagelbedontsteking omdat ze de huid rondom de nagel beschadigen.
 4. Chemische irritatie: Het gebruik van agressieve nagellak of nagellak remover kan de huid rond de nagel irriteren en een ontsteking veroorzaken.
 5. Auto-immuunziekte: Auto-immuunziekten, zoals psoriasis, kunnen ook leiden tot ontstekingen rond de nagels.

Het is belangrijk om een nagelbedontsteking te behandelen, omdat het kan leiden tot complicaties zoals een abces. Raadpleeg daarom een medische professional als de ontsteking blijft bestaan of erger wordt.

Hoe gaat een chirurgische ingreep bij een ontstoken nagel in zijn werk?

Soms lukt het niet om met huismiddeltjes of medicijnen de ontstoken vinger of teen te verhelpen. Dan moet er een chirurgische ingreep gaan plaatsvinden om het op te lossen. 

Een chirurgische ingreep voor een ontstoken nagel, ook wel een nagelbedoperatie genoemd, wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en duurt meestal niet langer dan 30-60 minuten. Hier zijn de stappen die worden gevolgd tijdens de operatie:

 1. Verdoving: De operatie begint met het injecteren van lokale verdoving in de teen of vinger om pijn te verminderen en het gebied gevoelloos te maken.
 2. Incisie: Een kleine snede wordt gemaakt langs de zijkant van de nagel om toegang te krijgen tot het nagelbed. Hierdoor kan de chirurg het ontstoken weefsel verwijderen en het nagelbed reinigen.
 3. Verwijdering van de nagel: In sommige gevallen moet de hele nagel worden verwijderd om de ontsteking te behandelen. In andere gevallen wordt alleen een deel van de nagel verwijderd.
 4. Reiniging en hechting: Het nagelbed wordt grondig gereinigd en de wond wordt gehecht met hechtingen of hechtingen die vanzelf oplossen. Een verband wordt aangebracht om de wond te beschermen en te helpen bij het genezingsproces.
 5. Nazorg: Na de operatie zal de chirurg instructies geven voor de nazorg, zoals het regelmatig vervangen van het verband, het vermijden van activiteiten die de teen of vinger kunnen belasten en het nemen van pijnstillers indien nodig.

Het is belangrijk om de instructies van de chirurg op te volgen om de kans op complicaties te verminderen en een snel herstel te bevorderen. In de meeste gevallen kan de patiënt na de operatie dezelfde dag naar huis en kan hij/zij het normale dagelijkse leven hervatten binnen een paar dagen tot een week, afhankelijk van de omvang van de operatie en het herstel van de wond.