Met strijkkralen werken is een leuke hobby. Je kunt er leuke kleurrijke decoraties mee maken en het is niet moeilijk om te doen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat zijn strijkkralen?

Strijkkralen zijn kleine, plastic kralen die gebruikt worden om kleurrijke ontwerpen te maken. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten en worden meestal geleverd in sets met duizenden kralen. Het leuke aan strijkkralen is dat je ze kunt gebruiken om bijna elk ontwerp te maken dat je kunt bedenken, van eenvoudige patronen tot ingewikkelde afbeeldingen.

Hoe werken strijkkralen?

Het proces van het maken van ontwerpen met strijkkralen is vrij eenvoudig. Je begint met het selecteren van de kralen die je wilt gebruiken en het plaatsen ervan op een grondplaat. Een grondplaat is een plastic bord met kleine gaatjes waar de kralen in passen en waarop je het ontwerp kunt maken.

Zodra je ontwerp compleet is, leg je een stuk strijkpapier over de kralen en strijk je eroverheen met een strijkijzer. Het strijkpapier smelt en houdt de kralen aan elkaar vast, waardoor je een solide ontwerp krijgt. Na het afkoelen kun je het ontwerp van het grondplaat halen en het resultaat bewonderen!Wat kun je maken met strijkkralen?

Met strijkkralen kun je allerlei soorten ontwerpen maken, van eenvoudige patronen tot gedetailleerde afbeeldingen. Je kunt bijvoorbeeld een eenvoudige sleutelhanger maken met een paar kralen, of een grote, kleurrijke muurdecoratie voor in je kamer.

Er zijn ook veel verschillende patronen en sjablonen beschikbaar om je op weg te helpen. Je kunt deze online vinden of in knutselboeken en tijdschriften. Of je kunt je eigen ontwerpen bedenken en experimenteren met verschillende kleuren en patronen om iets unieks te maken.

Waar kun je strijkkralen kopen?

Strijkkralen zijn verkrijgbaar in de meeste hobbywinkels en online. Er zijn ook veel verschillende merken om uit te kiezen, waaronder Hama, Perler en Nabbi. Elk merk heeft zijn eigen assortiment kleuren en maten, dus het kan de moeite waard zijn om een paar verschillende merken uit te proberen om te zien welke je het beste bevalt.

Tips voor het werken met strijkkralen

Hier zijn enkele tips om het meeste uit je strijkkralenprojecten te halen:

 • Zorg ervoor dat je grondplaat schoon en vrij is van stof en vuil voordat je begint met het maken van je ontwerp. Anders kunnen de kralen niet goed aan elkaar smelten.
 • Experimenteer met verschillende kleurcombinaties en patronen om iets unieks te maken.
 • Houd een paar extra kralen bij de hand voor het geval er een paar uit het ontwerp vallen tijdens het maken ervan.
 • Wees voorzichtig bij het strijken van de kralen – zorg ervoor dat de strijkbout niet te heet is en strijk niet te lang om te voorkomen dat de kralen smelten of vervormen.
 • Als je een ontwerp maakt met veel kleine details, is het handig om een pincet te gebruiken om de kralen op het grondplaat te plaatsen.
 • Maak gebruik van sjablonen of online patronen als je inspiratie nodig hebt voor nieuwe ontwerpen.

Veiligheidsmaatregelen bij het werken met strijkkralen

Hoewel strijkkralen over het algemeen veilig zijn om mee te werken, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je veilig blijft tijdens het gebruik ervan:

 • Gebruik een strijkijzer op een veilige afstand van kinderen en huisdieren en zorg ervoor dat het strijkijzer uitgeschakeld is wanneer het niet in gebruik is.
 • Zorg ervoor dat de kralen niet in de buurt zijn van kleine kinderen die ze per ongeluk in hun mond kunnen stoppen en inslikken.
 • Werk op een goed geventileerde plaats en zorg ervoor dat je niet te lang in de buurt van de warmtebron blijft tijdens het strijken.

Met kinderen werken met strijkkralen

Strijkkralen zijn een populaire knutselactiviteit voor kinderen van alle leeftijden. Ze bieden talloze mogelijkheden voor creativiteit en kunnen kinderen helpen hun fijne motoriek en hand-oog coördinatie te verbeteren. Hier zijn enkele tips voor het werken met strijkkralen met kinderen:

 • Begin met eenvoudige ontwerpen. Laat kinderen wennen aan het werken met de kralen en het grondplaat voordat ze overgaan op meer gecompliceerde ontwerpen.
 • Laat kinderen hun eigen ontwerpen maken. Moedig kinderen aan om hun creativiteit te gebruiken en hun eigen ontwerpen te maken in plaats van sjablonen of patronen te gebruiken.
 • Leer kinderen over kleurcombinaties. Laat kinderen experimenteren met verschillende kleuren en patronen om te zien welke het beste bij elkaar passen.
 • Blijf altijd toezicht houden wanneer kinderen met strijkkralen werken. Help ze bij het gebruik van het strijkijzer en zorg ervoor dat ze veilig werken.
 • Strijkkralen zijn een geweldige activiteit om samen met kinderen te doen. Het kan een geweldige manier zijn om quality time door te brengen en samen mooie creaties te maken. Zorg ervoor dat kinderen veilig werken en moedig hun creativiteit aan.

Je strijkkralen creaties verkopen

Als je decoraties maken met strijkkralen leuk vindt, dan kun je er ook aan denken om deze te verkopen. Via Etsy.com kun je al je handgemaakte producten verkopen, waardoor je een beetje van je kosten kunt terugverdienen. 

Er worden op Etsy veel ontwerpen verkocht die gerelateerd zijn aan een bepaald merk, bijvoorbeeld van Disney of figuren uit games. Dit is officieel niet toegestaan, dus hiermee moet je erg oppassen. Het betreffende bedrijf kan dan een schadeclaim bij je neerleggen.