Besparen met oplaadbare batterijen

Batterijen zijn een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, van onze afstandsbedieningen en horloges tot onze smartphones en laptops. Maar als je vaak batterijen moet vervangen, kan dat op den duur aardig in de kosten gaan lopen en ook nog eens schadelijk zijn voor het milieu. Daarom zijn oplaadbare batterijen een beter alternatief.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Voordelen van oplaadbare batterijen

Het gebruik van oplaadbare batterijen heeft verschillende voordelen ten opzichte van wegwerpbatterijen. Hier zijn een paar redenen waarom:

 • Kostenbesparend: Hoewel de initiële kosten van oplaadbare batterijen hoger zijn dan die van wegwerpbatterijen, gaat een enkele oplaadbare batterij veel langer mee dan een wegwerpbatterij. Op de lange termijn zal je dus geld besparen omdat je minder batterijen hoeft te kopen.
 • Milieuvriendelijk: Wegwerpbatterijen bevatten schadelijke stoffen die de aarde kunnen vervuilen als ze niet goed worden weggegooid. Oplaadbare batterijen daarentegen zijn ontworpen om honderden keren opnieuw te worden opgeladen en kunnen dus jarenlang meegaan.
 • Breed scala aan maten: Oplaadbare batterijen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van AAA tot D-cellen, waardoor ze geschikt zijn voor veel verschillende apparaten.

Soorten oplaadbare batterijen

Er zijn verschillende soorten oplaadbare batterijen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier zijn de drie meest voorkomende soorten:

 • NiMH-batterijen: NiMH-batterijen zijn de meest voorkomende soort oplaadbare batterijen en worden vaak gebruikt in digitale camera’s, draagbare muziekspelers en speelgoed. Ze hebben een hoge capaciteit en zijn relatief goedkoop, maar ze kunnen snel leeglopen als ze niet worden gebruikt. Deze batterijen zijn een goed alternatief voor wegwerpbatterijen.
 • NiCd-batterijen: NiCd-batterijen worden vaak gebruikt in oudere apparaten, zoals draagbare telefoons en draadloze telefoons. Ze zijn goedkoop en hebben een lange levensduur, maar ze hebben wel een “geheugeneffect”, wat betekent dat ze minder capaciteit hebben als je ze niet volledig ontlaadt voordat je ze weer oplaadt.
 • Li-ion-batterijen: Li-ion-batterijen zijn de meest geavanceerde oplaadbare batterijen en worden vaak gebruikt in smartphones, laptops en elektrische voertuigen. Ze hebben een hoge energiedichtheid, waardoor ze een langere levensduur hebben dan andere oplaadbare batterijen, maar ze zijn ook duurder.

Hoe laad je oplaadbare batterijen efficiënt op?

Het opladen van oplaadbare batterijen moet op de juiste manier gebeuren. Hier zijn een paar tips voor het veilig en efficiënt opladen van oplaadbare batterijen:

 • Gebruik de juiste oplader: Het is belangrijk om de juiste oplader te gebruiken voor de specifieke oplaadbare batterij die je wilt opladen. Sommige opladers zijn alleen geschikt voor bepaalde soorten batterijen, dus lees altijd de instructies om er zeker van te zijn dat je de juiste oplader gebruikt.
 • Laad de batterijen op voordat ze helemaal leeg zijn: Het is het beste om oplaadbare batterijen op te laden voordat ze helemaal leeg zijn. Als je de batterijen helemaal leeg laat lopen, kan dit de levensduur van de batterij verkorten.
 • Laat de batterijen niet te lang opladen: Laat de batterijen niet te lang opladen, want dit kan de batterij beschadigen en de levensduur verkorten. Veel opladers hebben een ingebouwde timer die de oplaadtijd beperkt, maar als jouw oplader deze functie niet heeft, houd dan de oplaadtijd in de gaten.
 • Laat de batterijen afkoelen voordat je ze weer gebruikt: Oplaadbare batterijen kunnen tijdens het opladen warm worden. Laat de batterijen altijd afkoelen voordat je ze weer gebruikt om oververhitting te voorkomen.

Oplaadbare batterijen bewaren

Als je oplaadbare batterijen niet gebruikt, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je oplaadbare batterijen lang meegaan:

 • Bewaar de batterijen op een koele, droge plaats: Bewaar oplaadbare batterijen op een koele, droge plaats om te voorkomen dat ze oververhit raken of vochtig worden. Een temperatuur tussen 0 en 20 graden Celsius is ideaal.
 • Laad de batterijen op voordat je ze opslaat: Het is het beste om de batterijen op te laden voordat je ze opslaat. Als de batterijen volledig zijn opgeladen, blijven ze langer opgeladen en hebben ze minder kans op zelfontlading.
 • Verwijder de batterijen uit het apparaat als je ze niet gebruikt: Als je de oplaadbare batterijen niet in een apparaat gebruikt, haal ze dan uit het apparaat om te voorkomen dat het apparaat stroom blijft trekken.

Wat zijn de beste oplaadbare batterijen als alternatief voor wegwerp?

Als het gaat om het kiezen van de beste oplaadbare batterijen, zijn er een paar factoren om te overwegen, waaronder capaciteit, levensduur, betrouwbaarheid en prijs.

Hier zijn enkele van de beste oplaadbare batterijen die momenteel op de markt zijn:

 • Panasonic Eneloop Pro AA: Dit zijn krachtige en betrouwbare AA-batterijen met een capaciteit van 2550 mAh. Ze hebben een lange levensduur en kunnen honderden keren worden opgeladen.
 • AmazonBasics AA: Dit zijn budgetvriendelijke AA-batterijen met een capaciteit van 2400 mAh. Ze zijn betrouwbaar en kunnen honderden keren worden opgeladen.
 • Duracell Recharge Plus AA: Dit zijn AA-batterijen met een capaciteit van 2500 mAh en hebben een lange levensduur. Ze kunnen honderden keren worden opgeladen en zijn betrouwbaar.
 • Panasonic Eneloop Pro AAA: Dit zijn krachtige AAA-batterijen met een capaciteit van 930 mAh. Ze hebben een lange levensduur en kunnen honderden keren worden opgeladen.
 • EBL 18650: Dit zijn krachtige oplaadbare lithium-ion-batterijen met een capaciteit van 3000 mAh. Ze zijn geschikt voor gebruik in zaklampen, laptops en andere apparaten die hoge prestaties vereisen.

Over het algemeen zijn de beste oplaadbare batterijen de soorten die een hoge capaciteit en een lange levensduur hebben. Het is ook belangrijk om te zoeken naar batterijen van gerenommeerde merken om ervoor te zorgen dat ze veilig en van hoge kwaliteit zijn.

De kwaliteit van oplaadbare batterijen wordt steeds beter, waardoor ze eigenlijk  net zo goed werken als wegwerpbatterijen. Dus niets weerhoud je nog om je wegwerpbatterijen te vervangen door oplaadbare. Je bespaart niet alleen in kosten maar spaart ook het milieu ermee.