Schilderen op nummer, tips en tricks

Schilderen op nummer is helemaal in! Nadat men ontdekt heeft dat kleuren voor volwassenen erg ontspannend kan zijn, is het schilderen op nummer ook ontdekt en steeds populairder aan het worden. Met deze tips en tricks kun je de mooiste schilderijen maken.

Wonen 2023Wonen 2023

Wat is schilderen op nummer?

Schilderen op nummer is een soort van inkleuren, maar dan met acrylverf. Als je een schilderen op nummer pakket koopt, ontvang je een genummerde canvas en genummerde potjes verf die samen het schilderij vormen. Schilderen op nummer is een hobby voor jong en oud die je helpt om te ontspannen en je creativiteit te uiten. Je kunt kiezen uit een ruim aanbod aan prachtige afbeeldingen, of je eigen foto laten omzetten in een schilderij.

Waarom is schilderen op nummer zo leuk?

Schilderen op nummer heeft veel voordelen voor je gezondheid en welzijn. Ook al heb je geen enkel tekentalent, je kunt toch een mooi schilderij maken, en meteen werken aan ontspanning.

Schilderen op nummer is goed voor je omdat:

 • Het helpt tegen stress en angst. Door je te concentreren op het maken van je schilderij kun je de zorgen en spanningen van het dagelijks leven even loslaten.
 • Het verhoogt je creativiteit. Het creatief bezig zijn met je schilderij stimuleert het creatieve deel van je brein en laat een stofje los dat dopamine heet, wat je een blij gevoel geeft.
 • Het verbetert je concentratie. Het letten op de details en het volgen van de nummers zorgt ervoor dat je in een ‘flow’ terecht komt, waarin je helemaal opgaat in wat je doet.
 • Het werkt ontspannend. Het schilderen in een rustige omgeving en in eenzaamheid brengt je veel rust en kalmte. Schilderen wordt zelfs gebruikt als een vorm van ‘kunsttherapie’ voor mensen met depressie of angststoornissen.
 • Het geeft een gevoel van voldoening. Het zien van je voortgang en het afronden van je schilderij geeft je een onbeschrijflijk gevoel van trots en zelfvertrouwen. Je kunt ook genieten van het resultaat als een prachtige decoratie voor je huis of als een persoonlijk cadeau voor iemand anders.

Tips en tricks voor schilderen op nummer

 • Zorg voor een werkplek met voldoende licht, zodat je de lijnen en nummers goed kunt zien. Dek de tafel af met papier of plastic om verfspatten te voorkomen.
 • Maak een foto van je canvas voordat je gaat schilderen. Zo heb je altijd een referentie bij de hand als je een nummer kwijtraakt of overschildert. Je kunt ook inzoomen op de foto als de nummers te klein zijn.
 • Gebruik eventueel gesso om het canvas voor te behandelen. Dit maakt het oppervlak gladder en egaler, waardoor de verf beter hecht en dekt. Laat de gesso goed drogen voordat je gaat schilderen. Bij goede merken schilderen op nummer is gesso gebruiken niet nodig. 
 • Gebruik een schildersezel als je snel last hebt van je nek en schouders. Zo kun je de canvas rechtop zetten of vastplakken, zodat je rechtop kunt zitten.
 • Werk van donker naar licht en van boven naar beneden. Zo voorkom je dat je over natte verf heen gaat of vlekken maakt. Schilder één kleur tegelijk en laat deze drogen voordat je aan de volgende begint.
 • Gebruik niet te veel verf per keer. Een dunne laag verf geeft een mooier resultaat dan een dikke laag. Je kunt altijd nog een tweede laag aanbrengen als de verf niet goed dekt.
 • Maak je kwasten schoon na elke kleurwissel. Spoel ze uit in een bekertje water en dep ze droog met keukenpapier. Zo voorkom je dat de kleuren door elkaar gaan lopen of dat de kwasten hard worden.
 • Neem de tijd en geniet van het proces. Schilderen op nummer is bedoeld om te ontspannen en plezier te hebben, niet om te stressen of te haasten. Bewonder je voortgang en wees trots op je werk!
 • Heb je moeite met kleine vakjes netjes inkleuren? Gebruik dan een loepbril of lamp met vergrootglas om beter te kunnen zien.

Er zijn veel mooie schilderijen op nummer die je kunt maken. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s, zoals dieren, bloemen, landschappen, personen, voertuigen en nog veel meer. Je kunt ook je eigen foto laten omzetten in een schilderij op nummer, zodat je een persoonlijk en uniek kunstwerk kunt creëren.

Dotting pens: de ultieme tip voor schilderen op nummer

Dotting pens zijn een soort van gereedschap waarmee je stippen kunt maken met verf. Ze zijn eigenlijk bedoeld om mooie decoraties op nagels te maken. Maar ze zijn ook ideaal om verf aan te brengen in de kleine vakjes van een schilderen op nummer schilderij. 

Voordelen van dotting pens zijn:

 • Ze kunnen je helpen om de kleine vakjes nauwkeuriger in te vullen, zonder dat je buiten de lijnen gaat.
 • Ze kunnen je schilderij een extra dimensie geven door een reliëf effect te creëren.
 • Vaak hoef je met een dotting pen maar 1 laag verf aan te brengen, omdat de verf beter dekt dan met een kwast.
 • Dotting pens slijten niet. Met 1 kwastje kun je niet het hele schilderij maken, zonder deze te vervangen. Een versleten kwast schildert niet fijn en je gaat snel buiten de lijntjes. 
 • Dotting pens zijn relatief goedkoop en makkelijk te verkrijgen bij bijvoorbeeld Bol.com.

Nadelen van dotting pens zijn:

 • Ze kunnen het moeilijker maken om de kleuren in elkaar over te laten lopen (blenden), waardoor je schilderij minder realistisch kan lijken. Waar je de kleuren wilt laten blenden, kun je beter een kwast gebruiken.
 • Als je een te grote maat dotting pen gebruikt, kan de afbeelding minder realistisch worden, doordat je sneller buiten de in te kleuren vakjes verft.

Als je dotting pens wilt gebruiken om te schilderen op nummer, kun je ze online bestellen bij verschillende webshops die gespecialiseerd zijn in deze hobby. Je kunt ook zelf dotting pens maken van spijkers, schroeven of andere voorwerpen met een ronde kop.

De kwaliteit van schilderen op nummer paketten

Er kan veel verschil zijn in de kwaliteit van diverse merken. Schipper is een bekend merk met hoge kwaliteit verf en je schildert op een stevig canvas board. Dit schildert erg prettig.

Pakketten die uit China komen, bijvoorbeeld van AliExpress zijn minder van kwaliteit, maar vaak goedkoper. Deze komen op een canvas doek, die je opgerold ontvangt in je pakket. De verf is vaak niet heel goed dekkend, waardoor je meerdere lagen moet verven.