Kun je hazelnoten zo van de boom eten?

Zo aan het einde van de zomer, begin herfst kun je buiten in de natuur hazelnootbomen, oftewel hazelaars tegenkomen. Je ziet de hazelnootjes zitten, in groepjes van 2 of 3 bijeen. “Mmmm lekker, hazelnoten…”  zul je misschien denken, maar kun je deze wel zo van de boom eten?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat zijn hazelnoten?

Hazelnoten zijn een wat kleine ronde nootjes in een harde schil die in heel veel producten verwerkt worden. Je ziet ze bijvoorbeeld in:

 • Mueslibollen
 • Muesli
 • Chocola
 • Mueslirepen
 • Koeken
 • Taarten

Hazelnoten groeien aan de hazelaar, die ook heel veel in Nederland in de natuur voorkomt. Je ziet ze vaak in parken of aan de rand van het bos. De wilde hazelaar is familie van de berk, maar is een wat kleiner blijvende struikachtige boom die tot laag bij de grond bladeren heeft. In de herfst kun je de hazelnoten dan ook gemakkelijk van de hazelaar af plukken.

Hazelnoten voor de verkoop worden speciaal gekweekt. Deze noten zijn veelal groter dan die in het wild groeien. Maar van de wilde hazelnoot is de smaak meer uitgesproken.Gebrande hazelnoten

De meeste noten werden voorheen niet of nauwelijks rauw gegeten. Dat geldt ook voor de hazelnoot. Noten werden doorgaans “gebrand” alvorens ze voor consumptie werden aangeboden. Dat branden houdt in dat ze in olie worden gebakken of gefrituurd. Op deze manier worden ze gegaard en krijgen ze een beetje de smaak van de olie mee. Vaak wordt er ook nog zout toegevoegd aan de gebrande noten.

Rauwe hazelnoten

Met de opkomst van de gezondheidstrend “raw food” worden tegenwoordig ook veel noten rauw gegeten. Zo ook de hazelnoot. De rauwe hazelnoot is onbewerkt en bevat dus alleen maar de voedingsstoffen die hij van nature heeft. Dat is gezond en je kunt de hazelnoot dus gewoon van de boom eten. Let er wel op dat de hazelnoot niet meer “bleek” is, want dan is hij nog niet rijp. Een hazelnoot met een bruin schilletje kun je kraken en de kern ervan (de hazelnoot) kun je rauw eten.

Let er ook op dat de hazelnoten niet beschimmeld zijn en bewaar ze op een koele en droge plaats om schimmelvorming te voorkomen.

Hou er ook rekening mee dat een hazelnoot zo van de boom anders smaakt dan dat je misschien gewend bent. Maar ze zijn wel gezonder, omdat ze nog alle voedingsstoffen bevatten. 

De gezondheidsvoordelen van rauwe hazelnoten

Wanneer je rauwe hazelnoten eet benut je alle voedingsstoffen die deze bevatten. Gebrande hazelnoten verliezen een deel van hun gezonde voedingsstoffen, maar rauwe hazelnoten bevatten veel nuttige stoffen:

 • IJzer
 • Vitamine B1
 • Vitamine E
 • Onverzadigd vet
 • Vezels

Noten in het algemeen kunnen een cholesterolverlagende werking hebben en maken onderdeel uit van een gezond dieet. Let wel: gezouten noten zijn een stuk minder gezond, teveel zout geeft risico’s op hoge bloeddruk en nierproblemen.

Probeer maar eens als je aan de wandel bent en je komt een hazelaar met rijpe hazelnoten tegen!

Biologische thee