Hoe hou je het ontspannen gevoel vast na je vakantie

Na een heerlijke vakantie vol ontspanning, rust en plezier is het vaak lastig om dat gevoel vast te houden zodra de dagelijkse routine weer begint. Voor velen herkenbaar, de maandag na je terugkomst weer aan het werk, en meteen stuit je op een volle mailbox. Maar geen zorgen, met de juiste aanpak kun je het ontspannen vakantiegevoel behouden, zelfs nadat je terug bent. In dit artikel delen we 10 praktische tips om dat zalige vakantiegevoel na thuiskomst te blijven ervaren.

Wonen 2023Wonen 2023

Creëer een ontspannend hoekje in je kamer

Breng de rustige sfeer van je vakantiebestemming mee naar huis. Plaats herinneringen van je vakantie bij elkaar op één plek. Bijvoorbeeld een foto van het mooie uitzicht over zee, een paar mooie gevonden schelpen en een vakantiesouvenir. Gebruik geurkaarsen met de geur van de zee of de natuur, zachte verlichting en natuurlijke elementen om je leefruimte te transformeren in een oase van ontspanning. Dit helpt je om de kalmerende vibe van je vakantie vast te houden. 

Neem bewust tijd voor jezelf

Reserveer dagelijks bewust wat tijd voor jezelf. Dit kunnen enkele minuten meditatie, een rustige wandeling of gewoonweg wat tijd met een goed boek zijn. Of ga gewoon even zitten met je ogen dicht en visualiseer de plek waar je op vakantie was en herinner je wat er zo plezierig was. Deze momenten van zelfzorg zorgen ervoor dat je dat vakantiegevoel blijft koesteren.

Integreer gezonde gewoonten

Tijdens je vakantie heb je mogelijk genoten van gezonde maaltijden en lichaamsbeweging. Misschien heb je wat meer gewandeld en gezwommen dan dat je normaal gesproken doet. Blijf die gewoonten volgen na je vakantie. Kook gezonde gerechten en blijf actief om je energieniveau hoog te houden en dat gelukzalige gevoel te behouden.

Herbeleef de mooiste herinneringen

Stel een mooi fotoboek samen en laat deze afdrukken. Bekijk het fotoboek regelmatig. Dit zal je helpen om de vreugde en vredige momenten die je tijdens je reis hebt beleefd te herbeleven, zelfs nadat je weer aan het werk bent.

Plan korte uitstapjes

Laat het vakantiegevoel niet volledig vervagen. Plan af en toe een weekendje weg of een dagtochtje om jezelf iets hebben om naar uit te kijken. Maak eens een mooie wandeling in de natuur of aan het strand. Je volgende echte vakantie is misschien pas over 1 jaar.  Deze mini-uitjes geven je wel even datzelfde gevoel van ontsnapping uit je dagelijkse routine en vernieuwing.

Pas je manier van denken aan

Houd vast aan de positieve instelling die je tijdens je vakantie had. Probeer stress en negatieve gedachten los te laten door je te richten op dankbaarheid en positieve aspecten van je dagelijkse leven. Schakel na een werkdag bewust om naar de “privémodus”. Richt je aandacht bewust op de dingen die je doet en laat de gedachten aan je werk los voor die dag.

Blijf in het moment

Leef bewust in het heden. Geniet van kleine alledaagse momenten zoals een kopje koffie in de ochtendzon of een rustige avondwandeling. Dit helpt om een gevoel van rust en sereniteit te behouden.

 Ontwikkel nieuwe hobby’s

Tijdens je vakantie heb je misschien nieuwe activiteiten ontdekt waarvan je hebt genoten. Of misschien had je een leuke hobby, waar je de laatste tijd geen vrij voor hebt gemaakt. Blijf die hobby’s nastreven, zoals schilderen, wandelen, koken of dansen. Ze voegen plezier en opwinding toe aan je dagelijks leven.

Minimaliseer digitale Afleiding

Beperk je blootstelling aan constante digitale prikkels. Schakel je telefoon regelmatig even uit en geniet van de rust. Dit kan helpen om je geest helder te houden en je te concentreren op de echte wereld om je heen. Hierdoor behoud je dat gevoel van loskoppeling van de dagelijkse sleur.

Breng tijd door met dierbaren

De positieve energie die je tijdens je vakantie voelde, kun je delen met de mensen om je heen. Breng tijd door met familie en vrienden en deel je ervaringen. Samen genieten versterkt het gevoel van ontspanning. Plan ook eens uitjes met mensen om je heen, samen met vertrouwde familie of vrienden tijd doorbrengen kan heel ontspannend werken. Samen eten en  samen lachen geeft altijd weer een gevoel van hernieuwde energie.

Conclusie

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je vakantiegevoel direct na thuiskomst te laten vervagen, is het mogelijk om dat gevoel van rust en ontspanning vast te houden. Door bewust te zijn van je omgeving, tijd voor jezelf te nemen, gezonde gewoonten te behouden en positieve gedachten te koesteren, kun je dat zalige vakantiegevoel integreren in je dagelijkse leven en het meenemen op je reis door het jaar.