Kajakken in de Belgische Ardennen

Als je op zoek bent naar een avontuurlijke en unieke buitenactiviteit, dan is kajakken in de Ardennen echt iets voor jou. Het is een prachtige manier om de natuurlijke schoonheid van deze regio te ontdekken terwijl je een uitdagende tocht over het water beleeft. In dit artikel delen we alle belangrijke informatie over kajakken in de Ardennen met je, inclusief waar je kunt gaan kajakken in de Ardennen, wat te verwachten, en enkele nuttige tips voor beginners.

Wonen 2023Wonen 2023

Waar kun je gaan kajakken in de Belgische Ardennen?

Er zijn verschillende rivieren in de Ardennen waar je kunt kajakken, elk met zijn eigen kenmerken en moeilijkheidsgraden. Hieronder zijn enkele van de populairste plekken om te kajakken:

De Ourthe: De Ourthe is de meest bekende rivier in de Ardennen om te kajakken en biedt een scala aan verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. Het is ook de ideale rivier voor beginners en families.

De Semois: De Semois biedt een rustiger en meer ontspannen kajakervaring dan de Ourthe. De uitzichten zijn echter niet minder indrukwekkend en de rivier is omgeven door prachtige bossen en heuvels.

De Lesse: De Lesse biedt een unieke kajakervaring, vooral vanwege de aanwezigheid van de Grotten van Han. Je kunt een kajaktocht combineren met een bezoek aan de grotten voor een complete daguitstap.Wat kun je verwachten tijdens het kajakken?

Kajakken in de Ardennen biedt een unieke en opwindende ervaring. Je zult door prachtige natuurlijke omgevingen peddelen en langs indrukwekkende rotsformaties en bossen varen. 

Afhankelijk van de rivier die je kiest, zul je verschillende niveaus van uitdagingen tegenkomen, variërend van rustig en ontspannen tot snel en wild. Het is belangrijk om te onthouden dat kajakken een fysiek inspannende activiteit kan zijn, dus zorg ervoor dat je fit genoeg bent om de uitdaging aan te gaan.

Met een groep vrienden of collega’s kajakken is een leuke uitstap om met elkaar te verbinden en het Kajakken is nog uitdagender en spannender als je dit met meerdere personen doet. 

Tips voor mensen die beginnen met kajakken

Als je voor het eerst gaat kajakken, zijn hier enkele nuttige tips om je op weg te helpen:

  • Draag geschikte kleding: Kajakken kan nat en modderig zijn, dus draag kleding die snel droogt en die je comfortabel laat bewegen. Vermijd zware, katoenen kleding.
  • Draag een reddingsvest: Het dragen van een reddingsvest is verplicht op de meeste kajaktochten en kan je leven redden in geval van een ongeval. Je krijgt het reddingsvest wanneer je een kajak huurt, trek het vest nooit uit tijdens je kajaktocht.
  • Luister naar de instructies: Voordat je begint, zal je gids instructies geven over hoe je de kajak moet besturen en veiligheidstips geven. Luister goed en volg goed alle aanwijzingen op.
  • Bewaar je waardevolle spullen: Zorg dat je je waardevolle spullen veilig bewaart voordat je de rivier opgaat. Sommige kajakverhuurbedrijven bieden kluisjes aan waar je je spullen kunt opbergen, zodat je ze niet hoeft mee te nemen op de kajak. Wil je toch je telefoon meenemen, gebruik dan een waterdichte tas, speciaal voor watersporters. Deze kun je vastmaken aan je kleding of aan de boot, zodat die niet in het water verdwijnt. 
  • Houd je ogen op de rivier: Houd de rivier en de stroming goed in de gaten en vermijd obstakels zoals stenen of takken in het water. Let ook op andere kajakkers en houd voldoende afstand om botsingen te voorkomen.
  • Neem wat te eten en drinken mee: Kajakken kan vermoeiend zijn, dus zorg ervoor dat je wat snacks en water bij je hebt om je energie op peil te houden.
  • Wees voorbereid op het weer: Het weer in de Ardennen kan snel veranderen, dus zorg ervoor dat je voorbereid bent op alle weersomstandigheden. Draag indien nodig regenkleding en zorg dat je je goed insmeert met een zonnebrandcrème als de zon schijnt.
  • Heb plezier: Het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt! Kajakken in de Ardennen is een unieke en onvergetelijke ervaring, dus geniet van elke minuut.
  • Kajakken in de Ardennen is een populair tijdverdrijf, zorg dus dat je van tevoren reserveert bij een verhuurder van Kajakken. Vooral in het hoogseizoen kan het erg druk zijn en tevergeefs een rit maken naar de Ardennen zou jammer zijn.