Het is lente, tijd om een moestuintje te maken

Het is weer lente en wanneer je erover denkt om een moestuintje te gaan maken is het nu de ideale tijd om te starten met je moestuin.

Wonen 2023Wonen 2023

Hoe begin je een moestuin?

Om een moestuin te maken kun je het beste een zonnige, maar beschutte plek kiezen. Maak daarna eerst de grond vlak en start met omspitten. Verwijder zoveel mogelijk begroeiing/onkruid en bedek, als alles is omgespit, de bovenste 10 centimeter van de moestuin met biologische moestuingrond.

Als je klein wilt beginnen kun je groenten in potten of bakken planten. Je kun ook eerder beginnen met telen door de groenten binnen voor te zaaien. Zaai nooit twee jaar achter elkaar dezelfde groente op dezelfde plaats. Bescherm je planten met cloches (een soort stolpjes die je over je jonge plantjes zet) bij onverhoopte nachtvorst.

Als je een moestuinplan wilt maken dan kun je beginnen met het kiezen van groenten die snel groeien, hergroeien, de hoogte in groeien of die een grote opbrengst hebben. Zoek uit wat goede en slechte buren zijn voor de groenten die je wilt planten.


Welke groenten zijn eenvoudig te kweken in je eigen moestuin?

Als je een moestuintje wilt beginnen zijn er een aantal soorten groenten die redelijk eenvoudig te kweken en te verzorgen zijn:

Wortels 

Zaaien: 

Om wortelzaadjes te zaaien kun je het beste een zonnige plek kiezen. Maak vervolgens geulen van ongeveer 1 cm diep en leg de zaadjes om de 2 cm in de geul. Bedek de zaadjes met een laagje aarde en druk deze licht aan. Geef vervolgens water en houd de grond vochtig.

Wortelzaadjes kun je het beste zaaien vanaf maart tot juli.

Verzorgen:

Om een wortelplant te onderhouden is het belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig onkruid te wieden, zodat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Wortels hebben veel voedingsstoffen nodig om goed te groeien, dus het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten.

Als je last hebt van wortelvlieg (een soort insect) kun je de wortels bedekken met insectengaas.

Oogsten:

Wortels kun je oogsten door aan het loof te trekken en zo het loof incl. wortel uit de grond te halen. Er zijn verschillende soorten wortels; zomerwortels en winterwortels. De zomerwortels kun je oogsten van juli tot oktober en de winterwortels kun je oogsten vanaf oktober tot november.

Als je wortels wilt oogsten kun je dit het beste in de avond doen, omdat de wortelvlieg op de geur afkomt en eitjes bij de wortels in de grond legt.

Tomaat

Zaaien:

Om tomatenzaadjes te planten kun je het beste een zonnige plek kiezen. Maak vervolgens geulen van ongeveer 1 cm diep en leg de zaadjes om de 2 cm in de geul. Bedek de zaadjes met een laagje aarde en druk deze licht aan. Geef vervolgens water en houd de grond vochtig.

Tomatenzaadjes kun je het beste zaaien vanaf februari tot april.

Verzorging:

Om een tomatenplant te onderhouden is het belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig te wieden zodat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Tomaten hebben veel voedingsstoffen nodig om goed te groeien, dus het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten.

Tomatenplanten hebben ook ondersteuning nodig om te groeien, dus het is belangrijk om ze op te binden aan stokken of een rek.

Oogsten:

Tomaten kun je oogsten door ze voorzichtig van de plant te plukken. Het is belangrijk om de tomaten niet te hard te knijpen of te drukken omdat ze dan kunnen beschadigen.

Komkommer

Zaaien:

Om komkommerzaadjes te planten kun je het beste een potje van 9 x 9 centimeter kopen en deze vullen met vruchtbare grond (pH 6 tot 8). Zorg voor een luchtige en vochtige bodem (geen natte bodem) en zaai het komkommerzaad één centimeter diep in de bodem. Plaats de potjes op kamertemperatuur in de zon (binnenshuis, serre of kas). Wacht tot de plant 3 tot 6 bladeren heeft gevormd voordat je ‘m buiten plaatst.

Je kan komkommerzaadjes zaaien vanaf half april tot half mei, binnen, of vanaf half mei, buiten

Verzorging:

Om een komkommerplant te verzorgen kan je zeker iedere dag een halve gieter water per plant geven. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte ‘meeldauw’, dus geef geen water op het blad. 

In een pot met potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, daarna zul je bij moeten gaan voeden zodat de planten kunnen blijven groeien en bloeien en komkommers maken. In de volle grond geef je 2 weken voor het uitplanten van de zaailingen voeding.

Je kunt ook een standaard emmer van 15 liter gebruiken als je de plant laat groeien in een pot.

Oogsten:

Je kan een komkommer oogsten wanneer die ongeveer 20 centimeter groot is door met een mesje het stukje steel achter de komkommer door te snijden. Pluk niet te laat, want dan wordt de komkommer dik en groeien de zaden in de komkommer. De komkommer wordt dan minder sappig en een beetje bitter.

Komkommers oogst je het beste als ze rond de 15 cm lang zijn. Hoe langer je ze laat hangen, hoe minder lekker en bitterder ze worden. Je knipt of snijd ze gewoon af.

Munt

Zaaien:

Om munt te zaaien heb je een zaaibakje nodig met gaatjes onderin en potgrond. Vul het bakje met potgrond en maak de grond vochtig. Strooi de muntzaadjes over de grond en bedek ze met een dun laagje grond. Druk de grond licht aan en geef water met een plantenspuit of gieter. Zet het bakje op een warme plek en houd de grond vochtig .

Munt kan ook direct in de volle grond gezaaid worden vanaf april tot augustus.

Verzorging: 

Munt heeft veel water nodig. Zorg dat de grond vochtig blijft maar niet te nat wordt. Munt houdt van een zonnige plek maar kan ook in de schaduw groeien. Zorg dat de plant niet te veel wind vangt.

Munt kan ook in een pot geplant worden. Zorg dat de pot groot genoeg is en vul deze met potgrond. Geef regelmatig water en zet de pot op een zonnige plek.

Oogsten:

Je kunt munt oogsten door de takjes af te knippen. Knip niet te veel takjes af, want dan kan de plant minder goed groeien. Je kunt de takjes gebruiken om thee van te maken of om gerechten mee te kruiden.

Basilicum 

Zaaien:

Om basilicum te zaaien heb je een zaaibakje nodig met gaatjes onderin en potgrond. Vul het bakje met potgrond en maak de grond vochtig. Strooi de basilicumzaadjes over de grond en bedek ze met een dun laagje grond. Druk de grond licht aan en geef water met een plantenspuit of gieter. Zet het bakje op een warme plek en houd de grond vochtig.

Basilicum kan ook direct in de volle grond gezaaid worden vanaf mei tot juli.

Verzorging:

Basilicum heeft veel water nodig. Zorg dat de grond vochtig blijft maar niet te nat wordt. Basilicum houdt van een zonnige plek, maar kan ook in de schaduw groeien. Zorg dat de plant niet te veel wind vangt.

Basilicum kan ook in een pot geplant worden. Zorg dat de pot groot genoeg is en vul deze met potgrond. Geef regelmatig water en zet de pot op een zonnige plek.

Oogsten:

Je kunt basilicum oogsten door de takjes af te knippen. Knip niet te veel takjes af want dan kan de plant minder goed groeien. Je kan de takjes gebruiken om gerechten mee te kruiden.

Bieslook:

Zaaien:

Om bieslook te zaaien heb je een zaaibakje nodig met gaatjes onderin en potgrond. Vul het bakje met potgrond en maak de grond vochtig. Strooi de bieslookzaadjes over de grond en bedek ze met een dun laagje grond. Druk de grond licht aan en geef water met een plantenspuit of gieter. Zet het bakje op een warme plek en houd de grond vochtig.

Bieslook kan ook direct in de volle grond gezaaid worden vanaf maart tot juli.

Verzorging:

Bieslook is een kruid dat gemakkelijk te verzorgen is. Het heeft een zonnige standplaats nodig en voelt zich het beste thuis in grond die niet uitdroogt. Geef bieslook in de volle grond in droge periodes dus regelmatig water.

Bemest in het late voorjaar of vroege zomer met een hoge stikstofbemesting.

Het is niet nodig om dit kruid te snoeien, maar je moet bieslook om de paar jaar verdelen/scheuren om de groei te stimuleren.

Oogsten:

Je kunt op elk moment bieslook oogsten, maar het is het beste om te wachten tot de plant goed is geworteld voordat je gaat oogsten. In het eerste jaar van groei zal dit meestal in de late zomer zijn. De oogstperiode van bieslook loopt normaal gesproken van maart t/m oktober. Je kunt bieslook oogsten door de bovenste helft van de plant af te snijden. Knip de stengels tot aan de grond af met schoon- en scherp snoeigereedschap.