Groene zeep is over het algemeen een goed schoonmaakmiddel dat vaak wordt gebruikt om verschillende oppervlakken schoon te maken. Het is gemaakt van plantaardige oliën en heeft een milde, niet-giftige formule die minder schadelijk is voor het milieu dan veel andere schoonmaakmiddelen.

Wonen 2023Wonen 2023

Groene zeep kan worden gebruikt om allerlei soorten oppervlakken schoon te maken, waaronder keukenapparatuur, tegelvloeren, laminaatvloeren, houten meubels, muren en meer. Het kan ook worden gebruikt om vlekken uit kleding en tapijten te verwijderen.

Het is echter belangrijk te weten dat niet alle soorten groene zeep gelijk zijn en dat sommige merken mogelijk meer effectief zijn dan andere. Ook kan het gebruik van te veel groene zeep soms resulteren in een zeepachtige film op oppervlakken. Daarom is het belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de groene zeep goed af te spoelen met schoon water na het schoonmaken.

Hoe gebruik je groene zeep om vlekken uit kleding of tapijt te krijgen?

Groene zeep kan worden gebruikt om vlekken uit kleding of tapijt te verwijderen door de volgende stappen te volgen:

 • Breng een kleine hoeveelheid groene zeep aan op de vlek. Zorg ervoor dat de zeep de hele vlek bedekt, maar niet te veel zeep gebruiken.
 • Laat de groene zeep ongeveer 10-15 minuten inwerken, afhankelijk van de grootte en de hardnekkigheid van de vlek.
 • Gebruik een schone, vochtige doek om de zeep op de vlek te deppen. Zorg ervoor dat u de vlek niet uitwrijft, want dit kan de vlek verder verspreiden.
 • Herhaal dit proces indien nodig totdat de vlek volledig is verdwenen.
 • Spoel de kleding of het tapijt grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.
 • Laat de stof volledig drogen voordat u deze weer gebruikt.

Groene zeep is echter niet geschikt is voor alle soorten stoffen en vlekken. Test daarom altijd eerst op een klein, onopvallend gebied voordat u groene zeep gebruikt om een vlek te verwijderen. Als de stof of de vlek niet geschikt is voor groene zeep, kunt u beter een ander schoonmaakmiddel of een professionele reiniger gebruiken.

Zijn er ook andere toepassingen van groene zeep?

Ja, groene zeep heeft naast schoonmaken nog een aantal andere toepassingen, waaronder:

 • Als natuurlijke ontvetter: Groene zeep kan worden gebruikt om vet en olie van oppervlakken en gereedschappen te verwijderen. Het kan ook worden gebruikt om hardnekkige vlekken op bijvoorbeeld kleding te verwijderen.
 • Als insectenwerend middel: Groene zeep kan worden gebruikt als een natuurlijk insectenwerend middel om insecten zoals bladluizen en spint op planten te bestrijden.
 • Als handzeep: Groene zeep kan worden gebruikt als een alternatief voor commerciële handzeep. Het is een natuurlijke, niet-toxische optie die de handen effectief schoonmaakt en hydrateert.
 • Als wasmiddel: Groene zeep kan ook worden gebruikt als alternatief voor wasmiddel. Het kan worden gebruikt om kleding, handdoeken en beddengoed op een natuurlijke manier schoon te maken en te desinfecteren.

Lees altijd de instructies van de fabrikant en test de zeep op een klein gebied voordat u het op grotere schaal gebruikt.

Kun je ook je haren wassen met groene zeep?

Hoewel groene zeep traditioneel werd gebruikt om het haar te wassen, wordt het tegenwoordig niet aanbevolen om het als shampoo te gebruiken. Groene zeep kan het haar en de hoofdhuid uitdrogen, waardoor het haar dof en broos kan worden. Bovendien kan het gebruik van groene zeep op het haar en de hoofdhuid leiden tot irritatie, jeuk en roos.

Als je op zoek bent naar een natuurlijk alternatief voor shampoo, zijn er betere opties beschikbaar, zoals natuurlijke shampoo-bars of natuurlijke shampoos zonder sulfaten en siliconen. Deze producten zijn speciaal ontworpen voor gebruik op het haar en bevatten ingrediënten die de hoofdhuid en het haar niet uitdrogen.

Als je echter toch besluit om groene zeep te gebruiken om uw haar te wassen, verdun de zeep dan eerst in water en breng het aan op het haar en de hoofdhuid. Spoel het vervolgens grondig uit met water en volg met een milde conditioner om het haar te hydrateren en te beschermen.

Welke merken groene zeep zijn er te koop?

Er zijn verschillende merken groene zeep te koop in Nederland, waaronder:

 • Driehoek: Dit is een van de bekendste merken groene zeep in Nederland. Driehoek groene zeep wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals plantaardige oliën en is geschikt voor allerlei schoonmaakklussen.
 • Marseillezeep: Dit is een traditionele groene zeep uit Marseille, Frankrijk, die wordt gemaakt van olijfolie en soda. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk alternatief voor wasmiddel en schoonmaakmiddel.
 • Ecover: Ecover is een merk dat zich richt op duurzame en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, waaronder groene zeep. De Ecover groene zeep is gemaakt van plantaardige ingrediënten en is geschikt voor allerlei schoonmaakklussen.
 • Sonett: Sonett is een Duits merk dat zich richt op natuurlijke en biologische schoonmaakmiddelen. Hun groene zeep wordt gemaakt van plantaardige oliën en bevat geen synthetische ingrediënten.
 • Klok: Klok is een Nederlands merk dat zich richt op milieuvriendelijke en allergievrije schoonmaakmiddelen. Hun groene zeep is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en is geschikt voor allerlei schoonmaakklussen.

Groene zeep is een goed en milieuvriendelijk alternatief voor alle andere merken ontvetters en allesreinigers.