In deze drukke tijd waarin we allemaal van alles moeten kunnen we wel eens overprikkeld raken. We raken uitgeput en zitten minder lekker in ons vel. Het boek Overprikkeld Brein van Charlotte Labee kan je daarbij helpen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is overprikkeld zijn?

Overprikkeling is een toestand waarbij we te veel prikkels ontvangen en onze hersenen en het zenuwstelsel niet meer in staat zijn om adequaat te reageren. Dit kan leiden tot mentale en fysieke uitputting, een gebrek aan concentratie en productiviteit, en een gevoel van overweldiging en stress.

Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot overprikkeling, zoals te veel verantwoordelijkheden op het werk of thuis, te weinig tijd om te ontspannen of te rusten, en een constante stroom van digitale prikkels. Sociale en culturele factoren, zoals de verwachtingen van anderen of de druk om altijd bereikbaar te zijn, kunnen ook bijdragen aan overprikkeling.Om overprikkeling te voorkomen of te behandelen, is het belangrijk om tijd vrij te maken voor ontspanning en zelfzorg, en om gezonde coping mechanismen te ontwikkelen om stress te beheren. Het is ook nuttig om prioriteiten te stellen, grenzen te stellen en te leren nee te zeggen wanneer dat nodig is, en om balans te vinden tussen werk en privé. Als overprikkeling een ernstig probleem is, kan het soms nodig zijn om professionele hulp te zoeken.

Wie hebben er last van overprikkeld zijn?

Overprikkeld raken komt bij steeds meer mensen voor. We moeten van alles, het liefst tegelijkertijd en onze smartphones en sociale media spelen steeds vaker een rol in overprikkeld zijn. 

Misschien herken je het zelf ook. Je wordt steeds drukker in je hoofd. Je moet nog van alles doen, maar raakt afgeleid door allerlei andere zaken en je kunt je niet meer goed focussen.

Op den duur merk je dat je niet goed meer functioneert. In het begin heb je nog niet door waar dat dan door komt, maar doordat je je zorgen gaat maken ben je op zoek naar een antwoord op wat je precies mankeert.

Bij je zoektocht kun je ontdekken dat je last hebt van een overprikkeld brein, waardoor je last krijgt van allerlei fysieke en mentale klachten. Hoe kun je hierbij geholpen worden?

Hulp bij overprikkeld raken met het boek Overprikkeld Brein van Carlotte Labee

Het boek “Overprikkeld Brein” is geschreven door Charlotte Labee en gaat over hoe we ons brein kunnen beschermen en optimaliseren in een wereld vol prikkels. Labee heeft een duidelijke en toegankelijke schrijfstijl, en haar advies is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en haar eigen ervaringen met overprikkeling.

Een van de sterkste punten van het boek is dat het niet alleen focust op het behandelen van overprikkeling, maar ook op het voorkomen ervan. Labee biedt praktische tips voor het beheren van de tijd, het maken van prioriteiten en het omgaan met stress. Ze benadrukt ook het belang van ontspanning en zelfzorg, en biedt ideeën voor het integreren van deze activiteiten in een druk leven.

Een ander sterk punt is dat Labee ook aandacht besteedt aan het sociale aspect van overprikkeling. Ze bespreekt hoe onze relaties en het sociaal-culturele klimaat ons kunnen beïnvloeden en hoe we dit kunnen aanpakken.

Het boek is Overprikkeld brein is onderverdeeld in vier delen en bevat veel praktische tips en inzichten.

In het eerste deel van het boek gaat Labee in op de oorzaken van overprikkeling. Ze legt uit hoe onze moderne levensstijl met veel informatie, technologie en stress ons brein overbelasten en leiden tot symptomen als angst, stress en vermoeidheid. Labee benadrukt dat we ons brein moeten beschermen door de juiste keuzes te maken in ons dagelijks leven, zoals het verminderen van schermtijd en het nemen van rustmomenten.

Het tweede deel van het boek gaat dieper in op het brein zelf. Labee legt uit hoe ons brein werkt en hoe het kan worden beïnvloed door factoren als voeding, slaap en beweging. Ze bespreekt ook hoe onze gedachten ons brein beïnvloeden en hoe we negatieve denkpatronen kunnen veranderen om ons brein te beschermen en te versterken.

Het derde deel van het boek gaat over het verminderen van stress. Labee biedt verschillende technieken en strategieën om stress te verminderen en ons brein te beschermen tegen de negatieve effecten ervan. Ze bespreekt onder andere mindfulness, meditatie, ademhalingsoefeningen en beweging.

In het vierde en laatste deel van het boek gaat Labee in op de praktische toepassing van haar adviezen. Ze geeft tips voor het opzetten van een gezonde dagelijkse routine en bespreekt hoe we ons kunnen wapenen tegen de dagelijkse prikkels van de moderne wereld.

Over het algemeen biedt “Overprikkeld Brein” een uitgebreide en toegankelijke handleiding voor het beschermen en optimaliseren van ons brein. Labee combineert wetenschappelijke inzichten met praktische tips en oefeningen om lezers te helpen hun brein te beschermen tegen overprikkeling en te optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

Heb je last van uitgebreide klachten, zit je bijvoorbeeld al in een burn-out, dan is het verstandig niet alleen hulp uit een boek zoals “Overprikkeld Brein” te halen, maar zeker ook van een gespecialiseerde arts. 

Het boek Overprikkeld Brein kopen

Heb je interesse in het boek Overprikkeld Brein? Het is te koop bij de boekhandel en is online verkrijgbaar bij Bol.com. Het boek heeft hier goede reviews en is zowel als Paperback en als Ebook te koop via Het Overprikkeld brein