In steeds meer gezinnen komt er een aversie tegen de leugens rond Sinterklaas. We leren onze kinderen om altijd eerlijk te zijn, maar liegen intussen wel over Sinterklaas en maken zo het Sinterklaasfeest extra spannend, té spannend voor sommige kinderen.

Wonen 2023Wonen 2023

Daarom willen veel ouders het nu anders doen: wel Sinterklaas vieren, maar niet meer die leugens.

Hoe kun je gewoon Sinterklaas vieren zonder erover te liegen tegen je kinderen?

Door eerlijk te zijn tegen je kinderen wie Sinterklaas nu echt is neem je een hoop onnodige spanning weg bij je kinderen én je voorkomt een hoop teleurstelling als er ontdekt wordt dat Sinterklaas een spel is en dat hij niet echt bestaat.

Maar je wilt er toch een leuk feest van maken voor je kinderen en de gezelligheid en verwachting wel laten bestaan. Hoe doe je dit op een leuke manier? Onze tips kunnen je daarbij helpen:  • Vertel je kinderen vanaf jonge leeftijd al dat Sinterklaas vroeger wel echt bestaan heeft, maar dat het verhaal van Sinterklaas ieder jaar wordt nagespeeld.
  • Doe gewoon mee met de aanloop naar Sinterklaas. Bak samen met je kinderen pepernoten, laat ze verlanglijstjes maken voor de Sinterklaascadeautjes en laat ze gewoon hun schoen zetten. 
  • Vertel op Sinterklaasavond het verhaal over de oorsprong van Sinterklaas en waarom wij dat nog steeds vieren in onze tijd.
  • Maak met je kinderen een sinterklaascadeau voor een kind waarvan het gezin het niet zo breed heeft. Zo leer je je kinderen dat de Sinterklaasgedachte is om alle kinderen blij te maken en dat zij zelf daaraan kunnen bijdragen. Of doe samen met je kind een donatie aan Actie Pepernoot van Nationaal Fonds Kinderhulp
  • Ga met de kinderen naar een Sinterklaasoptocht maar vertel ook dat de Sint en de Pieten verklede mensen zijn die een verhaal naspelen.
  • Kijk samen met de kinderen naar het Sinterklaasjournaal of doe een andere gezellige activiteit met de kinderen als het voor hen te spannend is. Leg uit dat het allemaal maar een film is en niet echt. Net als gewone films kan het Sinterklaasjournaal voor veel kinderen té spannend zijn, omdat zij zichzelf er helemaal in verliezen. Praat met hen open over de waarheid rond het Sinterklaasverhaal.
  • Geef je kinderen altijd eerlijk antwoord over hun vragen over Sinterklaas, blijf uitleggen dat Sinterklaas een feest is dat symbolisch gevierd wordt en dat die man met de mijter en baard straks weer gewone kleren draagt en geen Sinterklaas meer is, maar een gewone meneer. 
  • Maak van Sinterklaasavond gewoon een gezellig feest waarbij je de zak met cadeautjes zelf tevoorschijn haalt en stem ook je gedichten af op de waarheid. Dus bijvoorbeeld niet: “Sint en Piet zaten te denken…..” Maar “Voor dit Sinterklaasfeest is er ook aan jou gedacht….”

Zorgen rond het vertellen dat Sinterklaas niet echt is

Het vertellen aan je kinderen dat Sinterklaas niet echt is leidt bij sommige ouders ook tot zorgen. Want wat als de vriendjes en vriendinnetjes wel “geloven”?

Je kunt je kinderen uitleggen dat andere ouders ervoor kiezen hun kinderen wel te laten geloven dat Sinterklaas echt is en dat het jullie “geheimpje” is dat het een soort sprookje is dat wordt nagespeeld. Belangrijk is om ieder jaar weer rond Sinterklaas er met je kinderen erover in gesprek te gaan. 

Mocht je kind toch tegen andere kinderen zeggen dat Sinterklaas niet bestaat, dan is dat meestal ook geen groot probleem. Voor kinderen is het vaak ook niet heel belangrijk of iets echt of nagespeeld is. Ze gaan sowieso helemaal op in het verhaal, of ze nu weten of het echt is of gespeeld.