Valentijnsdag is de dag van de liefde. De dag waarop geliefden elkaar verrassen met een mooi cadeau of een uitje om hun liefde te vieren. Maar wat nu als je met Valentijnsdag alleen bent, of als je partner helemaal niets met Valentijnsdag heeft?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is Valentijnsdag?

Valentijnsdag is een dag, die gevierd wordt op 14 februari, waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. De oorsprong van Valentijnsdag is niet helemaal te achterhalen, want er zijn verschillende theorieën over, maar sinds jaar en dag wordt Valentijnsdag al groots gevierd in Amerika. 

In de loop der tijd is Valentijnsdag romantischer geworden en vanaf dat moment was het de gewoonte om kaartjes en bloemen naar je geliefde te sturen. In Amerika is het een groot commercieel succes, waarbij de winkels vol liggen met Valentijnskaarten- en cadeautjes. 

In Nederland wordt Valentijnsdag ook steeds populairder en er wordt door de commercie ook handig op ingespeeld. 

Alleen met Valentijnsdag, wat nu?

Als al je vrienden en vriendinnen om je heen aan Valentijnsdag doen, dan kan het een eenzaam gevoel geven als jij dat niet hebt. 

Maar Valentijnsdag is een feest van liefde, dus waarom zou je niet eens iets liefs doen voor jezelf? Houden van jezelf geeft een stevige basis om van een ander te kunnen houden. En het is goed om de liefde voor jezelf eens te bevestigen met een cadeautje of verwennerij!

Ideeën voor een eenzame Valentijnsdag

We hebben een aantal leuke ideeën voor je verzameld over wat je voor jezelf kunt doen met Valentijnsdag:

 • Verwen jezelf met een spa-dag, een massage, een manicure of een nieuw kapsel. Een spa-dagje kan ook heerlijk in je eigen huis met een stoombadje, een scrub en een maskertje. Lekker een beetje aanrommelen zonder dat iemand je daarbij stoort. 
 • Trakteer jezelf op iets lekkers, zoals een heerlijke doos bonbons, dat heerlijke  ijs wat je bijna nooit neemt omdat het zo duur is of een maaltijd van je favoriete restaurant.
 • Doe iets creatiefs. Haal schilderspulletjes bij de Action en ga lekker aan de slag. Of verdiep je in de kunst van het gedichten schrijven en schrijf een gedicht voor jezelf. Of doe jezelf een leuke workshop cadeau.
 • Leer iets nieuws, leer jezelf een nieuwe dans aan of leer haken of breien. Op YouTube kun je veel instructiefilmpjes vinden. Meld je aan voor een nieuwe leuke cursus.
 • Kijk naar een romantische film, een komedie, een documentaire of een serie die je leuk vindt.
 • Zoek eens een leuke podcast die je kan inspireren en beluister deze. 
 • Ga lekker naar buiten, maak een fietstocht of ga lekker wandelen in het bos. Snuif de geuren van de natuur op en geniet van de rust. 
 • Schud de dagelijkse stress van je af en doe eens een yogatraining of een meditatie om te ontspannen. Even tijd voor jezelf. 
 • Iets goeds doen voor een ander kan je een fijn en dankbaar gevoel geven. Doe  vrijwilligerswerk of ga op zoek naar een mooi doel om aan te doneren. Je kunt ook een vriend bellen waarvan je weet dat deze wel een opkikker kan gebruiken of een kaartje sturen.
 • Doe iets avontuurlijks, zoals reizen, kamperen, een nieuwe plek bezoeken of ga een uitdaging aan zoals boulderen of abseilen..
 • Doe iets dat je gelukkig maakt, zoals mediteren, bidden, lachen, zingen of dansen.
 • Verwen jezelf met het cadeau wat je al heel lang wilde hebben en laat het op Valentijnsdag bezorgen.
 • Maak je huis gezellig met geurkaarsjes en geurolie. Kies de geuren waar jij van houdt, geniet van de ontspannen sfeer en kom tot rust. 
 • Verbind jezelf met anderen: vier Valentijnsdag met andere vrienden of vriendinnen die alleen zijn met Valentijnsdag. Boek een leuk restaurant en geniet met zijn allen van het speciale Valentijnsdiner. 

Wat als je partner niks wil doen aan Valentijnsdag?

Lang niet iedereen heeft iets met Valentijnsdag. Velen vinden het een commerciële toestand en ergens is dat ook wel zo. Bedenk dan welke lieve andere dingen jouw partner wel voor je doet en doe iets leuks voor jezelf. 

Je partner dwingen tot het vieren van Valentijnsdag of erover gaan zitten simmen roept juist weerstand op en werkt tegengesteld. 

Valentijnsdag is de dag van de liefde, dat betekent ook dat je je geliefde in zijn of haar waarde moet laten. Trakteer jezelf op iets leuks en blijf gewoon van elkaar genieten!