Statisch haar is erg vervelend en vooral in de winter kun je merken dat je haar opeens statisch wordt en alle kanten opspringt. Hoe kom je aan statisch haar en wat kun ertegen doen?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Waarom wordt mijn haar statisch in de winter?

Tijdens de wintermaanden daalt de luchtvochtigheid, waardoor je haar gevoeliger wordt voor statische lading. Dit komt vooral voor wanneer je haar in contact komt met droge materialen zoals mutsen en sjaals, waardoor elektrische lading ontstaat en je lokken de neiging hebben om alle kanten op te springen. Vooral tijdens droge vorstperiodes zul je merken dat je haar snel statisch is. Hoe voorkom ik statisch haar?

Om statisch haar te voorkomen, is het essentieel om je haar goed gehydrateerd te houden. Gebruik daarom regelmatig een vochtinbrengende conditioner. Vermijd ook het dragen van  synthetische stoffen, omdat deze gemakkelijk statische lading kunnen opwekken. Door wrijving met je haar ontstaat de statische reactie waardoor je haar gaat springen. 

Helpt minder vaak haar wassen tegen statisch haar?

Minder frequent wassen van je haar helpt bij het behouden van de natuurlijke oliën die je lokken beschermen tegen uitdroging, waardoor ze minder gevoelig zijn voor statische elektriciteit. Het is dus tijdens de droge winterperioden goed om je haar wat minder vaak te wassen. 

Welke haarproducten kan ik gebruiken om statisch haar te verminderen?

Voor het verminderen van statisch haar zijn leave-in conditioners, anti-frizz sprays en serums je beste bondgenoten. Deze producten hydrateren je haar intensief en verminderen de statische lading.

Is het beter om mijn haar droog of vochtig te kammen?

Het is beter om je haar te kammen wanneer het vochtig is. Gebruik een kam met natuurlijke haren om de statische lading te verminderen en te zorgen voor een soepele doorkambaarheid.

Zijn er specifieke kammen of borstels die helpen bij statisch haar?

Kammen en borstels met natuurlijke haren, zoals varkenshaar of van hout, zijn effectiever in het verminderen van statische elektriciteit dan hun plastic tegenhangers. Ze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van natuurlijke oliën en verminderen wrijving.

Kan ik een luchtbevochtiger gebruiken om statisch haar te verminderen?

Het gebruik van een luchtbevochtiger thuis kan de algehele luchtvochtigheid verhogen, waardoor statisch haar wordt verminderd. Dit is vooral handig in kamers waar je veel tijd doorbrengt.

Wat voor soort stylingproducten moet ik vermijden bij statisch haar?

Vermijd stylingproducten die alcohol bevatten, omdat deze je haar kunnen uitdrogen en de kans op statische lading vergroten. Kies in plaats daarvan voor hydraterende en alcoholvrije producten.

Helpt het om mijn haar met een metalen kam te kammen?

Het gebruik van metalen kammen wordt juist afgeraden want het kan de statische lading juist vergroten. Het is beter om een kam met natuurlijke haren te gebruiken om wrijving en statische elektriciteit te verminderen.

Kan ik mijn haar met een stoffen droogdoek drogen om statisch haar te voorkomen?

Het drogen van je haar met een zachte microvezelhanddoek vermindert wrijving en voorkomt zo statisch haar. Deze doeken absorberen ook overtollig vocht zonder je haar te ruw te behandelen, wat gunstig is voor het voorkomen van statische lading.

Kan ik mijn haar gewoon föhnen als het statisch is?

Je kunt je haar gewoon föhnen tijdens de droge winterperiodes wanneer je statisch haar krijgt. Maar gebruik dan een föhn met een ionische functie. Een föhn met ionentechnologie is specifiek ontwikkeld om statisch haar te verminderen.