De voor- en nadelen van een hete douche

Een lekker hete douche nemen voelt fijn, je warmt er snel door op en sommige mensen slapen beter na het nemen van een warme douche. Maar heet douchen heeft ook nadelen. Hieronder de voor- en nadelen van heet douchen op een rijtje.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Tegenwoordig douchen we dagelijks

De meeste mensen douchen tegenwoordig iedere dag wel even. Je dagelijkse douche is een heerlijke manier om lekker op te frissen. Je wordt er lekker schoon van en na eens lekker inzepen en haren wassen ruik je ook weer fris en zijn je muffe lichaamsgeurtjes van een nacht lang slapen of een dag hard werken verdwenen.

Sinds de komst van de thermostaatkraan is het veel makkelijker geworden om de meest prettige douchetemperatuur in te stellen. De stand van 38 graden staat op de thermostaatkraan aangegeven en dit is de meest ideale temperatuur om mee te douchen. De douchetemperatuur is dan iets warmer dan je lichaamstemperatuur, lekker warm maar koel genoeg om er niet door oververhit te raken. Maar natuurlijk kun je het net zo instellen zoals jij wilt: houd je van een koude douche, dan draai je de knop naar onder de 38 graden, maar wil je lekker heet douchen, dan ga je algauw richting de 40 graden. 

Voordelen van heet douchen

Veel mensen vinden een hete douche helemaal niet lekker, maar in sommige gevallen is het toch aan te raden om een hete douche te nemen. Want het nemen van een hete douche heeft in sommige situaties echt voordelen:

  • Een hete douche kan ontspannend werken. Heb je last van stress, dan kan een hete douche je kalmeren en kun je daarna lekker slapen. 
  • Ook voor je spieren kan een hete douche heilzaam werken. Bij stijve spieren zorgen zowel de warmte als de licht masserende werking van het water voor ontspanning in de spieren. Je spieren voelen na een hete douche wat minder stijf en pijnlijk.
  • Wanneer je het koud hebt is een hete douche een snelle oplossing. Ben je door en door koud, bijvoorbeeld door lang buiten te zijn geweest op een gure dag? Dan kan een hete douche je snel weer verwarmen. Pas wel op! Zet de douche niet meteen op de hete stand, maar bouw langzaam op van lauw naar warmer. Anders kun je last krijgen van pijnlijke tintelingen. 
  • Sommige mensen vallen moeilijk in slaap doordat hun lichaam niet helemaal op temperatuur is. Als je het eenmaal koud hebt in bed, dan is het een goed idee om even een hete douche te nemen. Je zult merken: hierna slaap je als een roosje.
  • Een warme douche kan verlichting geven bij menstruatiepijn en ook bij een verkoudheid kan het verlichtend werken en je neus openen. 

Nadelen van heet douchen

Heet douchen is niet altijd aan te bevelen. Sommige mensen kunnen ook niet zo goed tegen het nemen van een hete douche en vinden het echt niet lekker om heet te douchen. En er zijn ook daadwerkelijke nadelen te noemen van heet douchen

  • Heet water droogt de huid uit. Zo nu en dan een hete douche nemen kan niet echt kwaad, maar dagelijks een hete douche is voor je huid niet echt aan te bevelen. Het vettige laagje wat je huid beschermt wordt aangetast door het hete water. Mensen die veelvuldig heet douchen kunnen last krijgen van jeuk, huiduitslag en eczeem.
  • Te heet douchen kan ervoor zorgen dat je duizelig wordt. Zeker wanneer je al een beetje een lage bloeddruk hebt of als je wat ouder bent. Je kunt duizelig worden en vallen, wat kan leiden tot verwondingen.
  • Net zoals heet douchen kan helpen om beter te slapen kan het voor andere mensen weer betekenen dat ze er niet door kunnen slapen. Wanneer je lichaam oververhit is geraakt door heet douchen en je daarna, zonder af te koelen je bed in gaat, zul je niet kunnen slapen. Je lichaam is dan namelijk intensief bezig af te koelen, waardoor de slaap ver te zoeken is. 

Prettig en gezond douchen

In principe kun je ervan uit gaan dat je de douche gerust kunt instellen op de temperatuur die jij prettig vindt. Let daarbij goed op de signalen die je lichaam geeft. Voelt een hete douche niet lekker, wordt je duizelig tijdens of na het douchen of krijg je last van huidproblemen? Zorg er dan voor dat je de temperatuur van je douchesessies omlaag brengt. Ook kun je gebruik maken van doucheproducten die de huid vet houden. Ook al vind je heet douchen heerlijk, luister altijd naar je lichaam!

Wist je dat….?

Een leuke tip over de temperatuur van je douchesessie:

  • Heb je het snel heet in de zomer en kun je slecht tegen de warmte? Neem dan regelmatig een hete douche. Je lichaam wordt zo beter aangezet tot afkoelen en je kunt beter tegen de hitte op een warme zomerdag.
  • Heb je het snel koud in de winter? Douche dan in de ochtend op een zo laag mogelijke temperatuur. Je lichaam went aan de kou en je gaat merken dat je het minder snel koud hebt in de winter. 

De voor- en nadelen van een hete douche
Microcurrent