6 lekkere recepten voor koude soep

Soep is één van de oudste en meest veelzijdige gerechten ter wereld. Er bestaan talloze soorten soepen, die warm of koud gegeten kunnen worden. Maar waarom zou je soep koud eten? En welke soepen zijn daar geschikt voor? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en delen we een aantal lekkere recepten voor koude soepen.

Wonen 2023Wonen 2023

Waarom koude soep eten?

Er zijn verschillende redenen om soep koud te eten. Een daarvan is dat het verfrissend en hydraterend is, vooral op warme zomerdagen. Koude soep kan ook een makkelijke en gezonde manier zijn om meer groenten en fruit binnen te krijgen, die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Bovendien kun je koude soep vaak van tevoren bereiden en meenemen als lunch of tussendoortje. Tot slot kan koude soep ook een origineel en feestelijk voorgerecht of hapje zijn, dat je in een klein glaasje of kommetje kunt serveren.



Welke soepen kun je koud eten?

Niet alle soepen zijn koud even lekker. Over het algemeen geldt dat gepureerde soepen die alleen groenten en kruiden bevatten, goed koud gegeten kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan gazpacho, de bekende Spaanse tomatensoep die vaak met knoflook, komkommer, paprika en olijfolie wordt gemaakt. Maar er zijn ook andere varianten van gazpacho mogelijk, zoals met bietjes, watermeloen, sla of selderij. Andere voorbeelden van koude groentesoepen zijn vichyssoise (met aardappel en prei), komkommersoep, courgettesoep en maïssoep.

Naast groentesoepen kun je ook fruitsoepen koud eten. Dit zijn eigenlijk meer smoothies of mousses, die je als nagerecht of als verkoelend drankje kunt nuttigen. Fruitsoep wordt meestal gemaakt van vers fruit dat gepureerd wordt met water, yoghurt, room of melk. Je kunt er ook wat kruiden of specerijen aan toevoegen voor extra smaak. Voorbeelden van fruitsoepen zijn mangosoep, kersensoep, meloensoep en aardbeiensoep.

Recept 1: Gazpacho

Ingrediënten:

  • 600 g rijpe tomaten
  • 200 g komkommer
  • 150 g rode paprika
  • 100 g rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 45 ml olijfolie
  • 30 ml rode wijnazijn
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snijd alle groenten in stukken en doe ze in een blender.
  2. Voeg de olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper toe.
  3. Mix alles tot een glad mengsel.
  4. Zet de soep minimaal 2 uur in de koelkast om af te koelen.
  5. Serveer koud en garneer eventueel met stukjes komkommer en croutons.

Recept 2: Watermeloen-gazpacho

Ingrediënten:

  • 400 g watermeloenblokjes
  • 200 g komkommer
  • 150 g rode paprika
  • 100 g rode ui
  • 30 g verse muntblaadjes
  • 30 ml limoensap
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Doe de watermeloenblokjes, komkommer, rode paprika, rode ui, muntblaadjes en limoensap in een blender.
  2. Mix tot een glad mengsel.
  3. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Laat de soep een paar uur in de koelkast afkoelen.
  5. Serveer koud en garneer met verse muntblaadjes.

Recept 3: Komkommer-dille soep

Ingrediënten:

  • 200 g komkommer
  • 240 ml Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 30 g verse dille, gehakt
  • 30 ml citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Schil de komkommer en snijd deze in stukjes.
  2. Doe de komkommer, Griekse yoghurt, knoflook, dille en citroensap in een blender.
  3. Mix tot een gladde massa.
  4. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Laat de soep minstens 1 uur in de koelkast afkoelen.
  6. Serveer koud en garneer met een beetje verse dille.

Recept 4: Avocado-koriandersoep

Ingrediënten:

  • 200 g rijpe avocado’s
  • 240 ml kokosmelk
  • 1 groene chili, fijngehakt
  • 15 g verse koriander, gehakt
  • 15 ml limoensap
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Schep het vruchtvlees uit de avocado’s en doe ze in een blender.
  2. Voeg de kokosmelk, groene chili, koriander en limoensap toe.
  3. Mix tot een glad mengsel.
  4. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Laat de soep minimaal 30 minuten in de koelkast afkoelen.
  6. Serveer koud en garneer met een beetje verse koriander.

Recept 5: Mango-perzik soep

Ingrediënten:

  • 300 g rijpe mango, geschild en in stukjes
  • 200 g rijpe perziken, geschild en in stukjes
  • 240 ml sinaasappelsap
  • 30 g honing
  • 5 g vanille-extract
  • Optionele toppings: verse muntblaadjes, stukjes mango en perzik

Bereidingswijze:

  1. Doe de mango, perziken, sinaasappelsap, honing en vanille-extract in een blender.
  2. Mix tot een glad mengsel.
  3. Proef en voeg indien nodig meer honing toe voor zoetheid.
  4. Zet de soep minimaal 1 uur in de koelkast om af te koelen.
  5. Serveer koud en garneer met verse muntblaadjes, stukjes mango en perzik indien gewenst.

Recept 6: Aardbeien-basilicum soep

Ingrediënten:

  • 400 g verse aardbeien, gehalveerd
  • 240 ml sinaasappelsap
  • 5 g verse basilicum, gehakt
  • 30 g honing
  • 5 g citroensap
  • Optionele toppings: verse basilicumblaadjes, gesneden aardbeien

Bereidingswijze:

  1. Doe de aardbeien, sinaasappelsap, basilicum, honing en citroensap in een blender.
  2. Mix tot een glad mengsel.
  3. Proef en voeg indien nodig meer honing toe voor zoetheid.
  4. Zet de soep minimaal 1 uur in de koelkast om af te koelen.
  5. Serveer koud en garneer met verse basilicumblaadjes en gesneden aardbeien indien gewenst.