Zelf thuis je brood bakken kan heel eenvoudig met een broodbakmachine. Je voegt de ingrediënten toe en je hebt er verder geen omkijken naar.

Wonen 2023Wonen 2023

Wat is een broodbakmachine?

Een broodbakmachine is een apparaat waarmee je zelf thuis automatisch verse en heerlijk brood kunt bakken. Het beschikt over een ingebouwde oven en mengkom waar je de ingrediënten kunt mengen en het brood in kunt bakken. Broodbakmachines hebben verschillende programma’s voor verschillende soorten broden, en ze kunnen zelfs het deeg kneden en laten rijzen.Hoe werkt een broodbakmachine?

Een broodbakmachine die alles voor je doet, bevat een mengkom en een haak die het deeg mengt en kneedt. Het bakproces is automatisch en volgt een vast programma. Daardoor hoef je je geen zorgen te maken over het kneden en rijzen van het deeg.

Je doet de ingrediënten in de mengkom, selecteert juiste programma en zet de machine aan. De machine zal het deeg kneden en laten rijzen, en vervolgens het brood bakken. Dit alles gebeurt automatisch. Zo kun je je tijd aan andere dingen besteden terwijl je heerlijke, verse broodjes aan het bakken bent.

Wat is zo gemakkelijk aan een broodbakmachine?

Zelfs thuis brood bakken met je broodbakmachine is handig omdat er verschillende aspecten zijn van een broodbakmachine die het bakproces eenvoudiger maken:

 • Automatisering: De machine doet het kneden, rijzen en bakken van het brood voor je. Zodat hoef je je geen zorgen te maken over de tijden en de technieken.
 • Gemakkelijke bereiding: je hoeft alleen de ingrediënten in de machine te doen en het juiste programma te selecteren, zonder je druk te hoeven maken over het mengen, kneden en bakken.
 • Consistentie: Broodbakmachines bakken het brood altijd volgens hetzelfde programma, wat resulteert in consistente kwaliteit en smaak van het brood.
 • Tijdbesparing: Het bakproces in een broodbakmachine is veel sneller dan het bakken van brood in een gewone oven. Zo hou je tijd over voor andere dingen.
 • Verschillende soorten broden: Veel broodbakmachines bieden verschillende programma’s voor verschillende soorten broden, zodat je een breed scala aan opties Hebt.

Wat kost een broodbakmachine?

De kosten van een broodbakmachine kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de grootte, de functies en de kwaliteit. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €50 en €300.

Goedkopere modellen zijn beschikbaar voor ongeveer €50 tot €100 en bieden de basisfunctionaliteit voor het bakken van brood. Duurdere modellen die meer functies hebben, zoals het kneden van verschillende soorten deeg en het maken van jam, kosten meer, soms tot €300 of meer.

Het is belangrijk om te overwegen welke functies je nodig hebt en hoeveel je bereid bent te besteden voordat u een broodbakmachine koopt.

Hoe groot is een broodbakmachine?

De grootte van een broodbakmachine varieert afhankelijk van het model en de fabrikant. Sommige modellen zijn compact en klein, waardoor ze gemakkelijk op een keukenblad kunnen worden geplaatst, terwijl andere groter zijn en meer ruimte in beslag nemen.

Gemiddeld zijn broodbakmachines ongeveer 20-30 cm hoog, 30-40 cm breed en 20-30 cm diep. Compacte modellen kunnen kleiner zijn, terwijl grotere modellen tot 50 cm hoog, 40 cm breed en 30 cm diep kunnen zijn.

Het is belangrijk om te controleren of de grootte van de machine geschikt is voor de beschikbare ruimte in je keuken voordat je een aankoop doet.

Hoe groot is het brood wat je met een broodbakmachine kunt bakken?

De grootte van het brood dat je kunt bakken in een broodbakmachine varieert afhankelijk van het model en de grootte van de machine. Sommige modellen kunnen broden bakken die groter zijn dan een kilo. Anderen kunnen kleinere broden bakken van ongeveer 500 gram.

Sommige broodbakmachines bieden verschillende instellingen voor de grootte van het brood, zodat u een kleiner of groter brood kunt bakken, afhankelijk van je behoeften. Het is belangrijk om te controleren welke groottes de machine biedt voordat je een aankoop doet, om te bepalen of de machine geschikt is voor jouw behoeften.

Wat voor ingrediënten zijn er nodig om een brood te bakken in een broodbakmachine?

De ingrediënten die nodig zijn om een brood te bakken in een broodbakmachine zijn over het algemeen dezelfde als voor het bakken van een brood in een oven, maar in kleinere hoeveelheden. Hier is een basislijst van ingrediënten die u nodig heeft:

 • Meel: Je kunt elk type meel gebruiken, afhankelijk van het soort brood dat u wilt bakken, zoals bloem, volkorenmeel, speltmeel of havermoutmeel.
 • Water: Het water moet op kamertemperatuur zijn om het deeg te activeren.
 • Suiker of honing: Suiker of honing wordt gebruikt als voeding voor de gist en om de smaak van het brood te verbeteren.
 • Zout: Zout zorgt voor de balans in de smaak van het brood.
 • Gist: Droge gist of instantgist kan worden gebruikt.

In sommige gevallen kunt je ook andere ingrediënten toevoegen, zoals zaden, noten, olijfolie of melk, afhankelijk van het soort brood dat je wilt bakken. Het is belangrijk om te controleren welke ingrediënten nodig zijn voor het specifieke broodbakprogramma dat j wilt gebruiken en om te volgen wat er op de verpakking van de machine staat.

Waar kun je een broodbakmachine kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar u een broodbakmachine kunt kopen, waaronder:

 • Elektronicawinkels: Veel elektronicawinkels, zoals Mediamarkt en BCC, verkopen broodbakmachines.
 • Online winkels: Jenkunt ook online winkels bezoeken, zoals bol.com, Amazon of Coolblue, en broodbakmachines online bestellen.
 • Keukenwinkels: Sommige keukenwinkels, zoals Blokker en Action, verkopen ook broodbakmachines.

Het is belangrijk om verschillende winkels en online winkels te bekijken om te vergelijken welke broodbakmachine het beste bij uw behoeften en budget past. Het is ook raadzaam om de recensies van klanten te bekijken en eventueel een demo te krijgen van de machine voordat u een aankoop doet.

Op Bol.com kun je een uitgebreid assortiment aan broodbakmachines vinden met veel handige reviews: Overzicht broodbakmachines

Winkel je liever op Amazon, ook daar is een mooi aanbod aan broodbakmachines: Broodbakmachines op Amazon (gesponsord)


Biologische thee