Welke wasmiddelen zijn milieuvriendelijk?

Als je je zorgen maakt om het milieu wil je natuurlijk ook zo milieuvriendelijk wassen. Het gebruik van milieuvriendelijke wasmiddelen is een uitstekende manier om hieraan bij te dragen. In dit artikel geven we je meer informatie over milieuvriendelijke wasmiddelen en de beste merken die je kunt gebruiken om je kleding goed schoon te krijgen zonder het milieu te schaden.

Wonen 2023Wonen 2023

Wat zijn milieuvriendelijke wasmiddelen?

Milieuvriendelijke wasmiddelen zijn wasmiddelen die minder schadelijk zijn voor het milieu dan traditionele wasmiddelen. Deze wasmiddelen bevatten vaak minder of geen synthetische chemicaliën, waardoor ze minder schadelijk zijn voor het milieu en voor de gezondheid van de mensen die ze gebruiken. Bovendien hebben milieuvriendelijke wasmiddelen vaak biologisch afbreekbare ingrediënten, wat betekent dat ze op natuurlijke wijze afgebroken kunnen worden en niet bijdragen aan de vervuiling van onze natuur en waterwegen.

Waarom zou je milieuvriendelijke wasmiddelen moeten gebruiken?

Er zijn veel redenen waarom je milieuvriendelijke wasmiddelen zou moeten gebruiken. Ten eerste zijn deze wasmiddelen minder schadelijk voor het milieu. Dit betekent dat je minder bijdraagt aan de vervuiling van ons water en onze natuur en minder schadelijke stoffen loslaat  in de lucht. Bovendien zijn milieuvriendelijke wasmiddelen vaak zachter voor je huid en minder irriterend dan traditionele wasmiddelen. Dit is vooral belangrijk als je een gevoelige huid hebt of last hebt van huidallergieën.

Hoe kies je een milieuvriendelijk wasmiddel?

Als je een milieuvriendelijk wasmiddel wilt kiezen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste moet je kijken naar het etiket op de verpakking. Zoek naar woorden als “biologisch afbreekbaar”, “niet-toxisch” en “milieuvriendelijk”. Daarnaast kun je ook kijken naar het type ingrediënten dat in het wasmiddel zit. Kies voor wasmiddelen die natuurlijke ingrediënten bevatten, zoals plantaardige oliën en extracten, in plaats van synthetische chemicaliën.

Zijn milieuvriendelijke wasmiddelen helemaal niet schadelijk?

Wasmiddelen, hoe milieuvriendelijk ook zijn altijd schadelijk voor het milieu. Maar hoe milieuvriendelijke wasmiddelen zijn minder schadelijk voor het milieu, zoals het woord “milieuvriendelijk” eigenlijk al zegt. Milieuvriendelijke wasmiddelen zijn minder schadelijk voor het milieu dan gewone wasmiddelen, waardoor je toch kunt bijdragen aan een beter milieu.

De beste merken milieuvriendelijke wasmiddelen

Nu je meer weet over milieuvriendelijke wasmiddelen en waar je op moet letten bij het kiezen van een wasmiddel, is het tijd om de beste merken te bespreken die vriendelijk zijn voor het milieu. Hieronder vind je een lijst van enkele van de beste merken van milieuvriendelijke wasmiddelen die je kunt gebruiken:

  • Ecover: Ecover is een van de meest populaire merken van milieuvriendelijke wasmiddelen. Het bedrijf maakt gebruik van biologisch afbreekbare ingrediënten en recyclebare verpakkingen om zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn.
  • Seventh Generation: Seventh Generation maakt wasmiddelen die vrij zijn van synthetische geurstoffen, kleurstoffen en bleekmiddelen. Het bedrijf gebruikt ook biologisch afbreekbare ingrediënten en recyclebare verpakkingen.
  • Method: Method is een merk van milieuvriendelijke huishoudelijke producten, waaronder wasmiddelen. Hun wasmiddelen zijn vrij van kleurstoffen en synthetische geurstoffen en bevatten natuurlijke ingrediënten zoals kokosolie. Method maakt gebruik van duurzame verpakkingen, waaronder flessen gemaakt van gerecycled plastic.
  • Attitude: Attitude is een Canadees merk van milieuvriendelijke huishoudelijke producten, waaronder wasmiddelen. Hun wasmiddelen zijn veganistisch en bevatten biologisch afbreekbare ingrediënten. Attitude maakt ook gebruik van gerecyclede verpakkingen en heeft een koolstofneutraal productieproces.
  • Biokleen: Biokleen maakt wasmiddelen die vrij zijn van synthetische geurstoffen en kleurstoffen en die natuurlijke enzymen bevatten om vlekken te verwijderen. Het bedrijf gebruikt biologisch afbreekbare ingrediënten en gerecyclede verpakkingen.
  • ECOS: ECOS maakt wasmiddelen die vrij zijn van fosfaten en optische witmakers en die biologisch afbreekbare ingrediënten bevatten. Het bedrijf maakt gebruik van duurzame verpakkingen, waaronder flessen gemaakt van gerecycled plastic.
  • Mrs. Meyer’s Clean Day: Mrs. Meyer’s Clean Day maakt wasmiddelen die vrij zijn van fosfaten en chloorbleekmiddel en die plantaardige ingrediënten bevatten. Het bedrijf maakt gebruik van gerecyclede verpakkingen en heeft een koolstofneutraal productieproces.

Veel van deze merken wasmiddelen hebben ook wasverzachters in het assortiment, zodat je ook kunt kiezen voor een milieuvriendelijke wasverzachter. 

Naast het wassen met een milieuvriendelijk wasmiddel scheelt het ook veel voor het milieu wanneer je minder heet wast of op de eco stand van je wasmachine wast. Zo kun je samen met het gebruik van een goed wasmiddel en goed gebruik van je wasmachine bijdragen aan een beter milieu. 

Welk merk wasmiddel je ook kiest, als je overschakelt naar een milieuvriendelijk wasmiddel en wasverzachter, én je op een duurzamere manier je wasmachine gaat gebruiken, draag je op een eenvoudige maar krachtige manier je steentje bij aan een schonere en gezondere planeet.