Beter slapen met een zijslaapkussen

Als jij op zoek bent naar een comfortabele manier om te slapen, dan is het gebruik van een zijslaapkussen wellicht iets voor jou. Een zijslaapkussen is speciaal ontworpen om de druk op je nek en schouders te verminderen terwijl je op je zij slaapt. In dit artikel vertellen we je alles over wat een zijslaapkussen is, waarvoor het gebruikt wordt, hoe groot het is, en wat de voordelen en nadelen ervan zijn.

Wonen 2023Wonen 2023

Wat is een zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen is een speciaal ontworpen kussen dat is bedoeld voor mensen die op hun zij slapen. Het kussen heeft een langwerpige vorm en is meestal hoger aan de ene kant dan aan de andere. Het is ook veel groter dan een gewoon hoofdkussen. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de nek en het hoofd op één lijn liggen, waardoor de druk op de nek en schouders wordt verminderd.

Waarvoor gebruik je een zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen wordt gebruikt om de druk op de nek en schouders te verminderen terwijl je op je zij slaapt. Dit kan helpen om nekpijn en stijfheid te verminderen, en het kan ook helpen om snurken te verminderen. Door de juiste ondersteuning te bieden aan je hoofd en nek, kan een zijslaapkussen ook helpen om een goede slaaphouding te behouden gedurende de nacht. Hierdoor draai je niet ongemerkt in een houding die belastend is voor je nek en schouders en dit voorkomt dat je moe en stijf wakker wordt. 

Verder wordt een zijslaapkussen veel gebruikt door zwangere vrouwen. Het zorgt ervoor dat je, ondanks je groeiende buik, toch in een comfortabele houding kunt slapen, met de juiste ondersteuning voor je lichaam. 

Hoe groot is een zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen is meestal langer dan een standaard kussen en heeft een lengte van ongeveer 110 cm. Sommige soorten hebben ook een langere lengte, zodat het kussen als het ware om je heen ligt. De breedte van het kussen varieert, maar is meestal ongeveer 40 cm. Het kussen is ook hoger aan de ene kant dan aan de andere om de nek en schouders te ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van een zijslaapkussen?

Eén van de belangrijkste voordelen van een zijslaapkussen is dat het de druk op de nek en schouders vermindert. Dit kan helpen om nekpijn en stijfheid te verminderen en kan ook helpen om snurken te verminderen. Een ander voordeel van een zijslaapkussen is dat het kan helpen om een goede slaaphouding te behouden gedurende de nacht, wat kan helpen om slaapstoornissen te verminderen.

Wat zijn de nadelen van een zijslaapkussen?

Eén van de nadelen van een zijslaapkussen is dat het misschien niet geschikt is voor mensen die gewend zijn om op hun rug of buik te slapen. Ook kan het even wennen zijn om op een zijslaapkussen te slapen als je hier nog niet eerder ervaring mee hebt gehad. Verder is het belangrijk om te zorgen dat het kussen niet te hoog is, omdat dit kan leiden tot een slechte houding van de nek en schouders.

Verder is het zijslaapkussen niet direct geschikt voor echte buik- of rugslapers. Als je gewend bent om altijd op je buik of je rug te slapen, dan zul je niet lekker slapen met een zijslaapkussen. Je kunt jezelf wel met behulp van een zijslaapkussen helpen wennen om op je zij te slapen, bijvoorbeeld wanneer het slapen op je rug leidt tot snurken of wanneer je zwanger bent. Het kussen voorkomt dan ook dat je niet terugdraait de je voorkeurshouding, je rug of je buik. 

Hoe gebruik je een zijslaapkussen?

Om optimaal gebruik te maken van een zijslaapkussen, is het belangrijk om op de juiste manier te gaan liggen. Hieronder vind je een stappenplan om op de juiste manier op een zijslaapkussen te liggen:

Kies de juiste zij

1.Kies de zij waarop je normaal gesproken het liefst slaapt. Dit is meestal de zij waarop je het meest comfortabel ligt.

Plaats het kussen

2. Plaats het zijslaapkussen tussen je schouder en je hoofd. Zorg ervoor dat het kussen hoog genoeg is om de nek te ondersteunen, maar niet te hoog om spanning op de nek te voorkomen.

Houd de knieën gebogen

3. Houd de knieën gebogen en plaats een kussen tussen de knieën om de druk op de heupen te verminderen.

Houd de schouders ontspannen

4. Houd de schouders ontspannen en zorg ervoor dat het gewicht van het hoofd gelijkmatig verdeeld is over het kussen.

Houd de kin parallel aan het matras

5. Houd de kin parallel aan het matras om spanning op de nek te voorkomen.

Test de positie

6. Als je eenmaal op de juiste manier ligt, test dan of het kussen goed aansluit bij jouw nek en schouders. Het kussen moet voldoende ondersteuning bieden zonder te hard te zijn.

Door deze stappen te volgen, kun je op de juiste manier op een zijslaapkussen slapen en optimaal profiteren van de voordelen ervan. Het kan even wennen zijn, maar met een beetje oefening kan het slapen op een zijslaapkussen een positief effect hebben op jouw nachtrust.