Met de kerstdagen, wanneer je met z’n allen bij een bent, is het extra leuk om spellen te spelen. Spellen zorgen voor verbinding, plezier en uitdaging. Er zijn veel leuke spellen om te spelen met de kerstdagen, afhankelijk van je voorkeur en gezelschap. In dit artikel geven we je leuke suggesties voor spellen die je kunt spelen met kerst. 

Wonen 2023Wonen 2023Kerstmis Hints

Kerstmis Hints is een leuk spel om te spelen met de kerstdagen. Het is een variant van het bekende spel Hints, waarbij je woorden of zinnen met een kerstthema moet uitbeelden en de anderen moeten raden wat het is. Hier zijn een paar tips om het spel nog leuker te maken:

 • Zorg voor een goede voorbereiding. Maak van tevoren kaartjes met de woorden of zinnen die je wilt uitbeelden. Je kunt ook online lijsten met kerstwoorden vinden om je daarbij te helpen.
 • Spreek van tevoren af welke categorieën je wilt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor boeken, films, muziek, spreekwoorden of gezegden met een kerstthema. Je kunt ook je eigen categorieën bedenken, zoals kerstgerechten, kerstversieringen of kersttradities. Beeld aan het begin van je beurt uit welke categorie je hebt gekozen, zodat de anderen een idee hebben waar ze moeten zoeken.
 • Spreek ook van tevoren af welke gebaren je wilt gebruiken om iets uit te beelden. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je met je vingers aangeeft hoeveel woorden je zin bevat, dat je met je handen een rechthoek maakt om een film aan te duiden, of dat je met je duim en vingers een praatbeweging maakt om een spreekwoord of gezegde aan te geven. Je kunt ook andere gebaren bedenken, zolang ze maar duidelijk en consistent zijn.
 • Wees creatief en enthousiast. Probeer zo goed mogelijk het woord of de zin uit te beelden met je lichaamstaal, mimiek en bewegingen. Gebruik geen geluiden, woorden of letters. Maak het niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk. Het gaat erom dat je plezier hebt en elkaar aan het lachen maakt.
 • Speel in teams of individueel. Je kunt het spel spelen in teams, waarbij je om de beurt een woord of zin uitbeeldt voor je teamgenoten en punten scoort als ze het goed raden. Je kunt ook een tijdslimiet instellen, bijvoorbeeld twee minuten per beurt. Het team met de meeste punten wint. Je kunt ook individueel spelen, waarbij je om de beurt een woord of zin uitbeeldt voor iedereen en degene die het eerst raadt, mag de volgende zijn. Je kunt ook punten bijhouden, of gewoon voor de lol spelen.

Kerstfilm of kerstmuziek bingo

Kerstfilm bingo is een klassiek spel waarbij je bingokaarten met kerstthema gebruikt. Je moet scènes of zinnen uit kerstfilms afstrepen terwijl je ze bekijkt.

Kerstmuziek bingo is een swingend bingospel waarbij je kerstliedjes moet afspreken terwijl deze worden afgespeeld. 

De AIVD kerstpuzzel

De AIVD kerstpuzzel  is een jaarlijks terugkerend uitdagend spel voor de liefhebbers van raadsels en codes. Je moet een reeks cryptische vragen oplossen die elk jaar door de Nederlandse inlichtingendienst worden uitgebracht. D

De AIVD puzzel is niet makkelijk en een echte uitdaging om samen met anderen op te lossen. 

Minute to win it – Kerst editie

Minute to win it  is een spel waarbij je verschillende grappige en spannende opdrachten moet uitvoeren in één minuut. Bijvoorbeeld, kerstbal poepen, kerstkrans happen of kerstboom stapelen.

Raad de kerstfilm

Raad de kerstfilm is een klein maar fijn spel waarbij je een kerstfilm moet raden aan de hand van een korte beschrijving of een plaatje.

Bordspellen

Bordspellen zijn altijd een goede optie voor een gezellige avond met familie of vrienden. Er zijn veel leuke bordspellen met een kerstthema of een winterse sfeer. Hieronder vind je een lijst met de leukste bordspellen die ideaal zijn om met kerst te spelen.

 • Tiny Towns is een strategisch spel waarbij je een stad bouwt voor kleine dieren in het bos. Je moet grondstofblokjes plaatsen op een 4×4 speelbord om gebouwen te maken die punten opleveren. Je moet slim omgaan met de beperkte ruimte en de willekeurige blokjes die je krijgt. Het spel heeft twee spelmodi: een waarbij elke speler een blokje kiest en een waarbij een kaart het blokje bepaalt. Het spel duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor 1 tot 6 spelers vanaf 10 jaar.
 • Qwixx is een dobbelspel waarbij je zo veel mogelijk getallen moet afstrepen op je scoreblad. Je moet slim kiezen welke getallen je afstreept, want je mag geen getallen overslaan. Hoe meer getallen je afstreept in een rij, hoe meer punten je krijgt. Maar pas op, als je geen getallen kunt afstrepen, krijg je minpunten. Het spel is snel en spannend en duurt ongeveer 15 minuten. Het is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar.
 • Pandemic is een coöperatief spel waarbij je samen met je teamgenoten een wereldwijde uitbraak van vier dodelijke ziektes moet voorkomen. Je moet de ziektes bestrijden, geneesmiddelen ontwikkelen en elkaar helpen om de pandemie te stoppen. Het spel is uitdagend en vereist goede samenwerking en planning. Het spel duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar.

Echte winter bordspellen:

 • Ticket to Ride: Nordic Countries is een bordspel waarbij je treinroutes moet bouwen door Scandinavië. Je reist door de besneeuwde landschappen van Noorwegen, Zweden en Finland en probeert de meeste punten te scoren door de langste en moeilijkste routes te voltooien.
 • Snow Time is een bordspel waarbij je sneeuwballen moet gooien naar je tegenstanders. Je speelt als een team van kinderen die een sneeuwfort moeten verdedigen of aanvallen. Je moet slim gebruikmaken van je actiekaarten en je sneeuwvoorraad om de overwinning te behalen.
 • Ice Cool is een bordspel waarbij je pinguïns moet laten glijden door een schoolgebouw. Je speelt als een pinguïn die visjes wil vangen of als een conciërge die de andere pinguïns wil vangen. Je moet je pinguïn zo goed mogelijk weg schieten om punten te scoren.

Bron:

Onze favoriete kerst spelletjes | Perfect voor de feestdagen