Natuurlijke middeltjes tegen keelpijn
Wanneer je keelpijn hebt kun je proberen of deze natuurlijke middeltjes helpen:
Honing. Honing is een natuurlijk zoetmiddel dat kan helpen bij het verzachten van de keel en het onderdrukken van de hoest. Honing heeft ook antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van infecties. Je kunt honing mengen met thee of warm water, of het gewoon op een lepeltje nemen.
Zout water gorgelen. Gorgelen met warm zout water kan helpen bij het verzachten van de keel en het afbreken van slijm. Zout water kan ook helpen bij het doden van bacteriën in de keel. Maak een zoutwateroplossing door een halve theelepel zout toe te voegen aan een vol glas warm water. Gorgel (maar slik het niet door!) elke drie uur met de oplossing voor een natuurlijk middel tegen keelpijn.
Baking soda gorgelen. Naast zout water kun je ook gorgelen met een mengsel van baking soda en zout om je keelpijn te verlichten. Baking soda helpt ook bij het verzachten van de keel, het afbreken van slijm en tegen keelpijn door reflux (zure oprispingen). Je kunt gorgelen met dezelfde oplossing als hierboven beschreven, maar voeg dan een kwart theelepel baking soda toe aan het mengsel.
Kamille. Kamille is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt om verschillende kwalen te behandelen, waaronder keelpijn. Kamille heeft ontstekingsremmende, antioxiderende en pijnstillende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van zwelling en irritatie in de keel. Je kunt kamillethee drinken om je symptomen te verlichten.
Pepermunt. Pepermunt is een ander kruid dat bekend staat om zijn verfrissende en kalmerende effect op de keel. Pepermunt bevat menthol, dat helpt bij het verdunnen van slijm en het openhouden van de luchtwegen. Pepermunt heeft ook antibacteriële en antivirale eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van infecties. Je kunt pepermuntthee drinken of pepermuntolie aanbrengen op uw nek of borst voor verlichting.
Fenegriek. Fenegriek is een plant die wordt gebruikt als specerij en als medicinaal kruid. Fenegriek heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen die kunnen helpen bij een keelpijn. Fenegriek kan ook helpen bij het verminderen van koorts en hoest geassocieerd met sommige infecties. Je kunt fenegriekthee drinken of fenegriekzaden weken in water en gorgelen met de vloeistof voor verlichting.
Marshmallow root. Marshmallow root is een plant die slijmerige stoffen bevat die bekend staan als mucilages. Deze stoffen kunnen helpen bij het verzachten en beschermen van geïrriteerde slijmvliezen in de mond en keel.
Welke producten zijn er speciaal tegen keelpijn?
Er zijn verschillende producten tegen keelpijn verkrijgbaar. Enkele van deze producten zijn:
- Zuigtabletten. Zuigtabletten zijn tabletten die je in je mond laat smelten om de keelpijn te verzachten. Ze kunnen verschillende ingrediënten bevatten, zoals honing, citroen, menthol of kruiden. Sommige zuigtabletten bevatten ook pijnstillers of ontstekingsremmers. Voorbeelden van zuigtabletten zijn Strepsils, Strepfen en Mucoangin.
- Keelsprays. Keelsprays zijn vloeistoffen die je in je keel spuit om de pijn en irritatie te verminderen. Ze kunnen ook verschillende ingrediënten bevatten, zoals zout water, kamille of propolis. Voorbeelden van keelsprays zijn Strepfen Keelspray en A.Vogel Keelspray.
- Theeën. Theeën zijn warme dranken die kunnen helpen bij het hydrateren en verzachten van de keel. Ze kunnen ook antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen bevatten die kunnen helpen bij het bestrijden van infecties. Voorbeelden van theeën die goed zijn voor de keel zijn kamillethee, gemberthee en saliethee.
- Inhalers. Inhalers zijn apparaten die je kunt gebruiken om stoom of medicijnen in te ademen om je luchtwegen te openen en uw hoest te verlichten. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van de zwelling en irritatie in de keel. Voorbeelden van inhalers zijn Dampo 2-in-1 Inhaler en Vicks Inhaler.
Andere tips om keelpijn te verlichten
- Geef je stem rust. Probeer niet te veel te praten of te schreeuwen als je keelpijn hebt. Dit kan de irritatie verergeren en het herstel vertragen.
- Vermijd droge lucht. Droge lucht kan je keel uitdrogen en irriteren. Gebruik een luchtbevochtiger of een kom met heet water om de luchtvochtigheid in je kamer te verhogen.
- Vermijd irriterende stoffen. Rook niet en vermijd rokerige of stoffige omgevingen. Vermijd ook alcohol, cafeïne en pittig voedsel, die je keel kunnen uitdrogen of prikkelen.
- Drink veel vocht. Vocht helpt bij het hydrateren van je slijmvliezen en het verwijderen van slijm uit je keel. Drink water, kruidenthee of bouillon om je keel vochtig te houden.
- Neem paracetamol tegen de pijn. Paracetamol is een pijnstiller die je kunt gebruiken om de pijn in uw keel te verminderen. Neem de paracetamol op vaste tijden in. Als je veel pijn hebt, kunt je 2 x 500 mg tabletten 4 keer per dag innemen. Hou je altijd aan de voorschriften op de verpakking.
Wanneer moet je naar de dokter met keelpijn?
Keelpijn is meestal niets om je zorgen over te maken. Het gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Keelpijn kan soms langer duren als je je keel voortdurend belast door te roken, te zingen, te schreeuwen of veel te praten.
Je moet naar de dokter gaan met een keelpijn als je éen van de volgende symptomen hebt:
- De keelpijn duurt langer dan een week.
- Je ervaart moeite met ademen of slikken.
- Je hebt hoge koorts (hoger dan 38°C).
- Er ontstaan witte vlekken of pus in je keel.
- Je hebt bloed in uw slijm of speeksel.
- Je bemerkt een knobbel in je hals.
- Je hebt last van gewrichtspijn, oorpijn, huiduitslag of andere klachten die kunnen wijzen op een ernstige infectie.
Deze symptomen kunnen wijzen op een bacteriële infectie zoals streptokokken, klierkoorts of een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Deze infecties kunnen behandeld worden met antibiotica of andere medicijnen. De dokter kan ook onderzoeken of er andere oorzaken zijn voor je keelpijn, zoals een vergrote schildklier of kanker. Hoe eerder je naar de dokter gaat, hoe beter de kans op herstel.
En altijd geldt: vertrouw je het niet, neem altijd even contact op met je huisarts.