Tips voor het gebruik van de airfryer

De airfryer is voor velen niet meer weg te denken uit de keuken, deze tips kunnen je helpen bij een goed en gezond gebruik van de airfryer.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Is bakken met de airfryer gezond?

Bakken met de airfryer kan een gezonder alternatief zijn voor frituren omdat het bij juiste bereiding minder vet bevat, wat leidt tot een lagere calorie-inname dan bij frituren. Ook bevatten aardappelstukjes die zijn bereid in de airfryer minder acrylamide, een stof die mogelijk schadelijk is voor de gezondheid.

Maar dat betekent niet dat alles wat je in de airfryer bereidt gezond is. Een kroket uit een airfryer is nog steeds niet gezond om te eten. Het bevat namelijk heel veel ongezonde vetten. Het hangt dus af van welk product of gerecht je erin bereidt. Je kunt ook groenten bereiden in de airfryer, wat wel een lekkere en gezonde manier van groenten klaarmaken is..Tips voor het gebruik van de airfryer

Met deze tips voor de airfryer gebruik je het apparaat beter en gaat het langer mee:

 • Zet de airfryer op een vlakke en hittebestendige plek onder of vlakbij de afzuigkap. Zorg dat er minstens 15 centimeter ruimte achter de airfryer is voor de uitlaatopening.
 • Voeg nooit olie toe aan de airfryer zelf. Er hoeft geen laag olie in maar je hoeft verse producten zoals aardappels, groenten of vlees van tevoren alleen maar bestrijken met beetje vloeibare olie zoals olijfolie of zonnebloemolie, niet meer dan 1 eetlepel. Voeg eventueel ook wat kruiden toe. Aan voorgebakken producten zoals diepvriesfriet of snacks hoef je geen olie toe te voegen.
 • Stel de bereidingstijd en temperatuur in volgens de verpakking van het product, het recept of de handleiding van het apparaat. Sommige producten moet je halverwege omdraaien of omscheppen. Controleer aan het einde van de bereidingstijd of je gerecht klaar is. Als je twijfelt, zet de airfryer dan nog een paar minuten langer aan. Let wel op dat je gerecht niet te donker of bruin wordt.
 • Stel de temperatuur op maximaal 180 °C om het ontstaan van acrylamide te beperken. Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven 120 °C en mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. Snijd eventuele zwarte randjes of korstjes weg.
 • Maak het apparaat na ieder gebruik schoon. Verwijder goed de restjes olie van de bodem van de pan. Zo voorkom je dat bij het volgende gebruik veel rook ontstaat. Lees ook hoe je je airfryer schoonmaakt.
 • Dan nog een financiële tip: koop geen speciale producten voor de airfryer, deze producten zijn vaak veel duurder dan de gewone ovenproducten. Kijk maar eens naar het verschil tussen ovenfriet en airfryer friet!

Wat zijn lekkere recepten voor de airfryer?

Er zijn veel lekkere recepten voor de airfryer die je kunt proberen. Hier zijn een paar van onze favorieten:

 • Zoete-aardappelfriet uit de airfryer: snijd zoete aardappelen in dunne reepjes en meng ze met olijfolie, paprikapoeder, komijn en cayennepeper. Bak ze in 15 minuten op 200 °C in de airfryer tot ze goudgeel en knapperig zijn.
 • Crunchy chicken uit de airfryer: bestrijk kipfilets met mosterd en paneer ze met cornflakes. Bak ze in 20 minuten op 180 °C in de airfryer tot ze gaar en krokant zijn.
 • Nacho-schotel uit de airfryer: verdeel tortillachips over een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas, zwarte bonen, mais en jalapeños. Bak in 10 minuten op 180 °C in de airfryer tot de kaas gesmolten is. Serveer de nacho’s met zure room, guacamole en tomatensalsa.
 • Sinaasappel-appelcrumble uit de airfryer: schil en snijd appels in blokjes en meng ze met sinaasappelsap, suiker en kaneel. Doe het mengsel in een ovenschaal. Meng bloem, boter, suiker en havermout tot een kruimelig deeg en verdeel over het appelmengsel. Bak in 25 minuten op 160 °C in de airfryer tot het goudbruin is.

Hoe maak je de airfryer schoon?

Je airfryer schoonmaken is belangrijk om de levensduur en de prestaties van het apparaat te behouden. Bovendien voorkom je zo nare geurtjes en rookvorming. Hier zijn een paar stappen om je airfryer schoon te maken:

 • Haal de stekker uit het stopcontact en laat de airfryer minstens 30 minuten afkoelen.
 • Haal het mandje uit de pan en maak ze schoon met warm water en afwasmiddel of een milde ontvetter. Je kunt ze ook in de vaatwasser plaatsen. Als er aangekoekte etensresten zijn, laat ze dan 10 minuten weken. Gebruik een zachte borstel of spons om de antiaanbaklaag niet te beschadigen.
 • Maak de binnenkant van de airfryer schoon met een vochtige doek en afwasmiddel of een milde ontvetter. Gebruik geen scherpe voorwerpen of agressieve schoonmaakmiddelen.
 • Zet de airfryer op zijn kop en reinig het verwarmingselement met een zachte borstel of spons. Je kunt ook een wattenstaafje gebruiken om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken.
 • Maak de buitenkant van de airfryer schoon met een vochtige doek en afwasmiddel of een milde ontvetter. Droog alles goed af met een zachte doek.
 • Als je airfryer niet fris ruikt, kun je het mandje en de pan insmeren met citroensap. Dit neutraliseert de geur. Laat het 30 minuten intrekken en spoel daarna goed af.

Als je airfryer rookt, hoef je niet meteen te schrikken. Het kan gebeuren dat er witte of grijze rook ontstaat door het verdampen of verbranden van vocht of vet dat tegen het verwarmingselement komt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je bevroren of vette producten bereidt in de airfryer. De rook is niet schadelijk voor de airfryer of het eten, maar wel onaangenaam.

Wat kun je doen als je airfryer rookt?

 Volg deze stappen:

 • Zet de airfryer uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 • Haal het mandje en de pan uit de airfryer. Let op dat ze heet kunnen zijn, dus gebruik ovenwanten om je handen te beschermen.
 • Veeg met keukenpapier al het vet van de bodem van de pan af. Zo voorkom je dat het vet verder opspat en rook veroorzaakt.
 • Plaats het mandje en de pan terug in de airfryer en zet hem weer aan. Ga verder met de bereiding van je eten.

Hoe kun je voorkomen dat je airfryer rookt?

 • Maak je airfryer regelmatig schoon om achtergebleven vet of etensresten te verwijderen. Lees ook hoe je je airfryer schoonmaakt .
 • Gebruik geen diepgevroren producten of producten met veel vet in de airfryer. Kies voor verse of ontdooide producten en snijd overtollig vet weg.
 • Stel de temperatuur van de airfryer niet te hoog in. Een lagere temperatuur vermindert het risico op verbranding van vocht of vet.
 • Leg een stuk aluminiumfolie op de bodem van de pan om het vet op te vangen. Zorg wel dat er nog genoeg ruimte is voor de luchtcirculatie rondom het mandje.