Na de kerstdagen moet je wat met je kerstboom. De meeste mensen leggen de afgedankte boom gewoon buiten met de gedachte dat kinderen hem wel weghalen om te verzamelen. 

Wonen 2023Wonen 2023

Maar je kerstboom recyclen is een goede manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen en je tuin of omgeving te verrijken. Er zijn verschillende manieren om je kerstboom te recyclen, hier zijn enkele opties:

Kerstboom recyclen in je tuin

  • Je kunt je kerstboom in kleine stukken snijden en gebruiken als mulch voor je planten, vooral voor zuurminnende soorten zoals rododendrons, skimmia’s en blauwe hortensia’s. De naalden zullen de grond geleidelijk verzuren en onkruid onderdrukken.
  • Je kunt je kale kerstboom ook gebruiken als een frame voor klimplanten, zoals bijvoorbeeld een mooie clematis. Plant de kale boom in een border en laat de klimmers er overheen groeien. Je kunt ook de takken gebruiken als steunen voor andere planten.
  • Je kunt je kerstboom ook gebruiken als een schuilplaats of een voedselbron voor dieren en insecten. Je kunt de stam en de takken in stukken hakken en in een stapel leggen in een rustige hoek van je tuin, waar ze een habitat zullen vormen voor allerlei soorten. Je kunt ook de takken met naalden ophangen in bomen of struiken, waar vogels ze kunnen eten of gebruiken als nestmateriaal.
  • Zaag de stam van je kerstboom af en boor er veel gaatjes in. Leg de stam op de grond in je tuin en je hebt een natuurlijk insectenhotel. Iets decoratiever, maar wat meer werk is het om de stam in zes kleine ronde stammetjes te zagen en deze vervolgens op elkaar te leggen. Drie stammetjes als basis, twee daar bovenop en dan daar bovenop de laatste. 

Kerstboom recyclen in mooie creaties

Je kunt de stam van de kerstboom in dunne schijven zagen en van de schijven mooie decoraties maken, zoals

  • Een naambordje waar je letters op schildert of de naam in brandt. Gebruik de onbewerkte houten schijven voor een mooi natuurlijk resultaat.
  • Mooie onderzetters. Schuur het hout eerst mooi glad om splinters te voorkomen.
  • Maak mooie kerstversieringen voor het volgende jaar van de houten schijven. Boor een gat in elke schijf en hang ze op in de kerstboom. Je kunt de schijven nog beschilderen in mooie kleuren of een tekst erop zetten.
  • Maak decoraties van de takken en de houten schijven. Maak een mooie decoratie waarbij je de schijven met touw aan een tak verbindt. Beschilder de schijven met witte decoraties of letters. 
  • Er zijn nog heel veel meer creatieve ideeën te bedenken met houten schijven. Op Pinterest kun je veel voorbeelden vinden. 

Laat wel de gezaagde schijven eerst een poosje drogen voordat je ze bewerkt.

Kerstboom met kluit recyclen

Als je een levende kerstboom hebt die in een pot is gekweekt, kun je hem na de kerstperiode in je tuin planten en hem een nieuw leven geven. Zorg ervoor dat je de boom geleidelijk aan de buitenomstandigheden laat wennen en dat je hem op een geschikte plek plant, rekening houdend met zijn uiteindelijke grootte. 

Je kunt de kerstboom het volgende jaar ook mooi versieren met lichtjes en ballen, zodat je ook in je tuin een mooi versierde kerstboom hebt. 

Heb je zelf geen tuin, dan kun je je kerstboom met kluit doneren aan iemand die wel een tuin heeft.