Tips om meer water te drinken

Water is het meest gezond om te drinken, maar veel mensen pakken toch sneller iets anders, wat minder gezond is. Hoe kun je leren om meer water te drinken en waarom is water zo gezond?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Tips om meer water te drinken

 • Stel doelen: Stel jezelf dagelijkse doelen voor de hoeveelheid water die je wilt drinken. Dit kan helpen om jezelf verantwoordelijk te houden en gemotiveerd te blijven.
 • Gebruik een herbruikbare waterfles: Neem altijd een herbruikbare waterfles mee die je gemakkelijk kunt bijvullen. Dit maakt het handig om overal waar je naartoe gaat water bij de hand te hebben.
 • Drink water bij elke maaltijd: Maak er een gewoonte van om bij elke maaltijd een glas water te drinken. Dit zal je dagelijkse waterinname verhogen en het helpt ook bij de spijsvertering.
 • Voeg smaak toe: Als je moeite hebt met het drinken van gewoon water, voeg dan een vleugje smaak toe. Je kunt bijvoorbeeld wat citroen- of komkommerschijfjes aan je water toevoegen om het wat verfrissender te maken.
 • Koop een Air-up waterfles. Het mechanisme wat werkt met geurpods zorgt ervoor dat je een smaak proeft, terwijl je alleen maar water drinkt.
 • Stel herinneringen in: Gebruik een speciale app of stel alarmen in om je eraan te herinneren regelmatig water te drinken. Dit kan vooral handig zijn als je geneigd bent water te vergeten als je druk bezig bent.
 • Drink water voor en na lichamelijke activiteit: Voor en na het sporten is het belangrijk om extra water te drinken om gehydrateerd te blijven. Maak er een gewoonte van om een ​​glas water te drinken voordat je begint met sporten en daarna.
 • Houd bij hoeveel je drinkt: Maak een notitie of gebruik een watertracker-app om bij te houden hoeveel water je dagelijks drinkt. Dit geeft je inzicht in je voortgang en kan je motiveren om je doelen te bereiken.
 • Varieer met temperaturen: Als je moeite hebt met het drinken van koud water, probeer dan eens lauw water of kruidenthee. Het belangrijkste is dat je gehydrateerd blijft, dus kies de temperatuur die je het prettigst vindt.

De behoefte aan water kan variëren op basis van factoren zoals activiteitsniveau, klimaat en individuele behoeften. Luister naar je lichaam en drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.

Waarom is veel water drinken gezond?

Het drinken van voldoende water is essentieel voor een goede gezondheid. Enkele redenen waarom het belangrijk is om veel water te drinken:

 • Hydratatie: Water is essentieel voor het behouden van een goede hydratatie. Hydratatie speelt een vitale rol bij het reguleren van lichaamstemperatuur, het transporteren van voedingsstoffen naar cellen, het verwijderen van afvalstoffen en het ondersteunen van een goede werking van organen en systemen in het lichaam.
 • Huidgezondheid: Voldoende water drinken kan bijdragen aan een gezonde huid. Water helpt de huid gehydrateerd te blijven, waardoor je huid er stralender en gezonder uitziet. Het kan ook helpen bij het verminderen van de kans op huidproblemen zoals acne.
 • Gewichtsbeheersing: Water kan een rol spelen bij het beheersen van je lichaamsgewicht. Het drinken van water voor een maaltijd kan helpen om een vol gevoel te bevorderen, waardoor je mogelijk minder calorieën consumeert. Bovendien kan dorst soms verward worden met honger, dus het drinken van water kan je helpen om onnodig snacken te voorkomen.
 • Spijsvertering en darmgezondheid: Voldoende waterinname is belangrijk voor een goede spijsvertering. Het helpt bij het afbreken van voedsel, het oplossen van oplosbare vezels en het bevorderen van een soepele stoelgang. Een goede hydratatie kan helpen bij het voorkomen van problemen zoals constipatie.
 • Energie en concentratie: Water speelt een rol bij het handhaven van de energieniveaus en het verbeteren van de mentale alertheid en concentratie. Zelfs milde uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, verminderde cognitieve functie en stemmingswisselingen.
 • Nierfunctie: Water is belangrijk voor de nierfunctie, omdat het helpt bij het verwijderen van afvalstoffen en het handhaven van een goede balans van elektrolyten in het lichaam. Een goede hydratatie kan helpen bij het voorkomen van nierstenen en andere nieraandoeningen.

Het is belangrijk op te merken dat de behoefte aan water kan variëren afhankelijk van factoren zoals lichaamsbeweging, omgevingstemperatuur, zwangerschap en individuele behoeften. Het is raadzaam om naar je lichaam te luisteren en water te drinken wanneer je dorst hebt en ervoor te zorgen dat je regelmatig gehydrateerd blijft gedurende de dag.

Hoeveel moet je per dag drinken?

De exacte hoeveelheid vocht die je per dag moet binnenkrijgen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht, activiteitsniveau, klimaat en gezondheidstoestand. Er is geen “one-size-fits-all” antwoord, maar hier is een algemene richtlijn:

 • Mannen: Ongeveer 3,7 liter vocht per dag, inclusief water uit dranken en voedsel.
 • Vrouwen: Ongeveer 2,7 liter vocht per dag, inclusief water uit dranken en voedsel.

Het is belangrijk op te merken dat deze hoeveelheden vochtinname ook vocht uit voedsel omvatten. Ongeveer 20% van je dagelijkse vochtinname kan afkomstig zijn van voedsel, vooral waterrijk voedsel zoals fruit en groenten.

Daarnaast moet je je vochtinname aanpassen op basis van je individuele behoeften. Als je bijvoorbeeld een intensieve fysieke activiteit beoefent, zwanger bent of borstvoeding geeft, in een warm klimaat leeft, of bepaalde gezondheidsaandoeningen hebt, moet je mogelijk meer water drinken.

Een handige indicator van voldoende hydratatie is het controleren van de kleur van je urine. Een lichtgele tot heldere kleur geeft meestal aan dat je goed gehydrateerd bent. Als je urine donkergeel of sterk geconcentreerd is, kan dit een teken zijn van dehydratatie en moet je meer water drinken.

Het is altijd raadzaam om met een arts te praten als je specifieke vragen hebt over je waterinname, vooral als je bepaalde medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt die van invloed kunnen zijn op je vochtbehoeften.