String art is een hobby die, net als vroeger, weer populair aan het worden is. Wat is string art en waarom is het zo leuk om te doen? 

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is String Art?

String art is een kunstvorm waarbij draden strak worden gespannen tussen spijkers die in een houten basis zijn geplaatst, om zo geometrische patronen, vormen en afbeeldingen te creëren. Het resultaat is een prachtig kunstwerk dat textuur, diepte en visuele aantrekkingskracht biedt.De Geschiedenis van String Art

Hoewel string art de afgelopen tijd weer populair is geworden, heeft deze kunstvorm een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de oudheid. Het gebruik van draden en spijkers om decoratieve ontwerpen te maken dateert uit de tijd van de oude Grieken en Egyptenaren. 

In de jaren 1960 en 1970 werd string art populair als een vorm van doe-het-zelf-kunst, waarbij mensen hun eigen ontwerpen creëerden met behulp van eenvoudige materialen.

Ook in deze tijd wordt string art weer een populaire hobby, waarbij 

Materialen en Gereedschappen

Om te beginnen met string art, heb je enkele basismaterialen en gereedschappen nodig. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 1. Houten basis: Kies een stevig stuk hout waarop je het string art-patroon wilt maken. Populaire keuzes zijn triplex, hardboard of spaanplaat.
 2. Spijkers: Gebruik dunne spijkers met een platte kop. Zorg ervoor dat de lengte van de spijkers geschikt is voor de dikte van het hout, zodat ze niet aan de andere kant uitsteken.
 3. Draad: Kies een kleurrijke draad die bij je ontwerp past. Katoen of acryl garen werken goed voor beginners.
 4. Hamer: Gebruik een hamer om de spijkers in het hout te slaan.
 5. Patroon: Print of teken een patroon op papier dat je wilt volgen voor je string art-ontwerp. Dit helpt je om de plaatsing van de spijkers en het pad van de draden te bepalen.

Er zijn ook kant-en-klare string art pakketten verkrijgbaar, waar alles wat je nodig hebt om een mooi kunstwerk te maken al in zit. Als je nog nooit met string art hebt gewerkt is het goed om te starten met zo’n kant en klaar pakket, waar ook een beschrijving mij zit. 

Het Creatieve Proces

Nu je alle benodigde materialen hebt, is het tijd om creatief aan de slag te gaan met string art. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het proces:

 1. Voorbereiding: Kies een geschikte locatie en werkruimte voor je string art-project. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om comfortabel te werken.
 2. Houten basis voorbereiden: Snijd of zaag het houten paneel op de gewenste grootte en vorm. Schuur de randen glad en verf het indien gewenst in een kleur die je ontwerp complimenteert.
 3. Patroon bevestigen: Bevestig het patroon op het houten paneel met behulp van plakband of lijm. Zorg ervoor dat het stevig vastzit en goed zichtbaar is.
 4. Spijkers plaatsen: Begin met het plaatsen van spijkers op strategische punten langs de omtrek van de vormen en contouren in je patroon. Gebruik een liniaal of meetinstrument om ervoor te zorgen dat de spijkers gelijkmatig en op de juiste afstand van elkaar geplaatst worden. Sla de spijkers voorzichtig in het hout, zodat ze stevig vastzitten, maar niet helemaal door het hout gaan.
 1. Verwijder het patroon: Nadat alle spijkers op hun plaats zitten, kun je het patroon voorzichtig van het hout verwijderen. Trek het papier voorzichtig los of knip het weg, zorg ervoor dat je de spijkers niet losmaakt of de draden verstoort.
 2. Draad spannen: Nu begint het echt leuke deel! Kies een beginpunt op je patroon en knoop het uiteinde van de draad stevig vast aan een van de spijkers. Begin de draad om de spijkers te wikkelen en volg het patroon dat je hebt gecreëerd. Gebruik je creativiteit om verschillende technieken toe te passen, zoals het kruisen van draden, het maken van lussen of het wikkelen rond meerdere spijkers. Zorg ervoor dat de draad strak wordt getrokken terwijl je werkt, zodat het patroon duidelijk zichtbaar is.
 3. Eindigen en bevestigen: Wanneer je tevreden bent met je string art-ontwerp, knoop je het uiteinde van de draad stevig vast aan een spijker. Je kunt ook een beetje lijm gebruiken om ervoor te zorgen dat de knoop stevig blijft zitten. Controleer of alle draden goed vastzitten en geen losse uiteinden hebben.
 4. Optionele afwerking: Als je wilt, kun je je string art verder personaliseren door extra decoratieve elementen toe te voegen. Dit kunnen bijvoorbeeld kralen, veertjes of kleine bedeltjes zijn die je aan de draden kunt rijgen.

Het Resultaat

Na al je inspanningen zul je beloond worden met een prachtig string art-kunstwerk. Hang het op aan de muur, plaats het op een plank of geef het cadeau aan iemand die je dierbaar is. Wil je je kunstwerk verkopen, dat kan via de website Etsy, waar zelfgemaakte producten worden aangeboden.

String art kan worden aangepast aan elke stijl, thema of grootte die je wilt, waardoor het een veelzijdige kunstvorm is.

Tips en Tricks

 • Oefen geduld en neem de tijd om zorgvuldig te werken. String art vereist precisie en nauwkeurigheid, dus haast je niet.
 • Experimenteer met verschillende kleuren draad om interessante effecten te creëren en je ontwerp tot leven te brengen.
 • Wees niet bang om te improviseren en je eigen creatieve twist toe te voegen aan het ontwerp. Laat je verbeelding de vrije loop!
 • Gebruik een tang om de draad gemakkelijker rond de spijkers te wikkelen, vooral als je met fijnere draden werkt.
 • Als je een fout maakt, wees niet ontmoedigd. Je kunt de draad voorzichtig verwijderen en opnieuw beginnen. Het is normaal om een beetje te experimenteren en te leren tijdens het proces.
 • Wees creatief met de vormen en patronen die je maakt. Je kunt geometrische vormen, silhouetten van dieren, bloemen, letters of zelfs portretten maken. Laat je artistieke expressie de vrije loop en creëer iets unieks.
 • Als je meer gevorderd bent, kun je ook meerdere lagen of niveaus toevoegen aan je string art. Dit kan extra diepte en dimensie aan je kunstwerk geven.
 • Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het werken met spijkers en een hamer. Draag beschermende brillen en werk op een stevige ondergrond.
 • String art kan ook een geweldige activiteit zijn om met anderen te doen. Nodig vrienden of familie uit voor een creatieve avond en maak samen prachtige kunstwerken.
 • Wees trots op je voltooide string art-projecten, ongeacht hoe eenvoudig of complex ze zijn. Het belangrijkste is dat je plezier hebt gehad en je creativiteit hebt geuit.

Conclusie

String art is een boeiende kunstvorm waarbij draden en spijkers worden gebruikt om prachtige geometrische patronen en afbeeldingen te creëren. Met een beetje oefening en geduld kun je unieke en expressieve kunstwerken maken die een blikvanger zijn in je huis of een speciaal cadeau voor anderen. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met string art en ontdek de grenzeloze mogelijkheden van deze creatieve techniek!