Rozemarijnolie

Rozemarijn is een kruid dat veel gezondheidsvoordelen heeft. Het is goed voor zowel je haar, je huid als je geheugen.

Wonen 2023Wonen 2023

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rozemarijnolie?

Rozemarijnolie heeft veel voordelen voor je gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele van de meest genoemde voordelen:

 • Het stimuleert de haargroei en verbetert de kwaliteit van je haar.
 • Het verbetert je geheugen en stemming.
 • Het heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen tegen acne, infecties, pijn en zwelling.
 • Het verkleint je poriën en vermindert fijne lijntjes en rimpels op je huid.
 • Het bestrijdt vieze geur op je huid en hoofdhuid, en kan ook helpen tegen roos.
 • Het vermindert wallen en donkere kringen onder je ogen, en geeft je huid een stralende gloed.
 • Het bestrijdt cellulitis door de bloedsomloop te bevorderen en de afvoer van afvalstoffen te stimuleren.
 • Het hydrateert je huid en hoofdhuid, en beschermt ze tegen uitdroging en schade door vrije radicalen.
 • Rozemarijnolie kan je geheugen en concentratie verbeteren door de bloedtoevoer naar je hersenen te bevorderen en de afbraak van acetylcholine te voorkomen. Acetylcholine is een belangrijke neurotransmitter voor het denken en leren.

Hoe kun je rozemarijn voor je haar gebruiken?

Je kunt rozemarijn gebruiken als olie of als water voor je haar. Er zijn verschillende manieren om rozemarijnolie of -water te maken en toe te passen op je haar. Ook is rozemarijnolie te koop in drogisterijen of online. 

Hoe kun je rozemarijnolie maken?

Er zijn verschillende methoden om rozemarijnolie te maken, maar een eenvoudige manier is om olijfolie en verse of gedroogde rozemarijntakjes te gebruiken. Dit zijn de stappen die je moet volgen:

 • Doe en 3 of 4 takjes rozemarijn in een schone pot met deksel.
 • Giet de olijfolie over de rozemarijn en zorg dat de takjes volledig ondergedompeld zijn.
 • Sluit de pot af en zet hem op een warme en donkere plek voor ongeveer vier weken. Schud de pot elke dag even om.
 • Na vier weken kun je de olie zeven en overgieten in een andere schone pot of flesje. Bewaar de olie op een koele en donkere plek.

Let op: gebruik altijd biologische ingrediënten om te voorkomen dat je pesticiden of andere chemicaliën in je olie krijgt. Controleer ook regelmatig of er geen schimmel of bederf in je olie zit. Als dat wel zo is, gooi dan de olie weg en maak een nieuwe.

Hoe gebruik je rozemarijnolie op je haar?

Je kunt de rozemarijnolie gebruiken voor je haar door deze eerst te verdunnen met een andere olie, bijvoorbeeld amandelolie. Daarna kun je het aanbrengen op je hoofdhuid en haarwortels. Masseer het zachtjes in en laat het ongeveer 20 minuten intrekken. Spoel het daarna uit en was het met shampoo en conditioner.

Hoe vaak moet je de rozemarijnolie voor je haar gebruiken?

Je kunt de verdunde rozemarijnolie rustig 1 of 2 keer per week gebruiken. Het hangt een beetje af van je haartype en de conditie van je hoofdhuid. Je kunt het beste beginnen met een kleine hoeveelheid en kijken hoe je haar en je hoofdhuid erop reageren. Het is altijd goed om even te checken of je geen irritatie door de rozemarijnolie krijgt. 

Bevalt het om de rozemarijnolie te gebruiken en gaat dit goed, dan kun je de rozemarijnolie zo vaak gebruiken als dat je zelf prettig vindt. 

Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, epilepsie hebt of bloedverdunners gebruikt, kun je beter geen rozemarijnolie gebruiken. Raadpleeg in dat geval eerst je huisarts.

Rozemarijnolie gebruiken om je geheugen te verbeteren

Je kunt rozemarijnolie op verschillende manieren gebruiken voor je geheugen:

 • Je  kunt de olie inhaleren door een paar druppels op een doekje of een tissue te doen en er aan te ruiken.
 • Je kunt de olie verdampen in een aromalamp of een diffuser om de geur in je kamer te verspreiden.
 • Je kunt de olie masseren op je slapen, voorhoofd of nek om de bloedtoevoer naar je hoofd te stimuleren.
 • Je kunt de olie toevoegen aan je badwater of douche om te ontspannen en je zintuigen te prikkelen.

Gebruik rozemarijn altijd met mate en verdun het met een draagolie zoals amandelolie of olijfolie voordat je het op je huid aanbrengt. Vermijd contact met je ogen en slijmvliezen. 

Let op: gebruik altijd biologische ingrediënten om te voorkomen dat je pesticiden of andere chemicaliën in je olie krijgt. Controleer ook regelmatig of er geen schimmel of bederf in je olie zit. Als dat wel zo is, gooi dan je olie weg en maak een nieuwe.

Rozemarijnolie voor de huid

Rozemarijnolie heeft veel voordelen voor de huid. Het kan onder andere helpen om acne te voorkomen en te genezen, de poriën te verkleinen, fijne lijntjes en rimpels te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren, wallen en donkere kringen onder de ogen te verminderen, cellulitis te bestrijden, ontstekingen te verminderen en de huid te hydrateren.

Je kan rozemarijnolie gebruiken voor je huid door het aan te brengen op specifieke plekjes waar je last hebt van acne, wondjes, irritaties of jeuk. Je kunt ook een paar druppels rozemarijnolie toevoegen aan je dagcrème, nachtcrème, bodylotion of massageolie om je hele huid te verzorgen. Let wel op dat je de olie altijd verdunt met een basisolie of een ander product voordat je het op je huid smeert. Rozemarijnolie is namelijk erg geconcentreerd en kan anders irritatie veroorzaken.

Is rozemarijnolie veilig om te gebruiken?

Rozemarijnolie is over het algemeen veilig om te gebruiken, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Sommige mogelijke bijwerkingen zijn:

 • Huidirritatie als je de olie onverdund aanbrengt. Verdun de olie altijd met een basisolie of een ander product voordat je het op je huid smeert.
 • Misselijkheid, braken of spasmen als je te veel rozemarijn binnenkrijgt. Gebruik rozemarijn met mate en volg de aanbevolen doseringen op de verpakking of het etiket.
 • Epileptische aanvallen als je dagelijks tientallen grammen rozemarijn gebruikt. Dit geldt vooral voor mensen die al last hebben van epilepsie of andere aandoeningen die het zenuwstelsel beïnvloeden. Raadpleeg je arts voordat je rozemarijn gebruikt als je een medische geschiedenis hebt.
 • Oogirritatie als je de olie in je ogen krijgt. Spoel je ogen onmiddellijk met koud water en zoek medische hulp als de irritatie aanhoudt.

Verder is het belangrijk om geen rozemarijnolie te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat het invloed kan hebben op je hormonen en baarmoedercontracties kan veroorzaken. Ook moet je voorzichtig zijn met het gebruik van rozemarijnolie als je hartproblemen, bloedsomloopproblemen, spataderen of huidproblemen heeft. Vraag altijd advies aan je huisarts voordat je rozemarijnolie gebruikt als badadditief of voor andere doeleinden.