Hoe speel je Ligretto?

Ligretto spelen is erg leuk om met een aantal mensen te spelen. Het lijkt een simpel kaartspel, maar je moet wel eerst de basisregels goed kennen. Hoe speel je Ligretto?

Wonen 2023Wonen 2023

Wat is Ligretto?

Ligretto is een kaartspel voor twee tot twaalf spelers. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk al je kaarten kwijt te raken door ze in het midden van de tafel af te leggen. In plaats van om de beurt te spelen, spelen alle spelers tegelijk. 

Ligretto is een snel en spannend spel dat je reactievermogen en combinatievermogen op de proef stelt. Er zijn drie verschillende kleuren van Ligretto: groen, rood en blauw. Deze spellen kun je allemaal met elkaar combineren waardoor je met meer spelers kunt spelen.

Een spelletje Ligretto heeft een gemiddelde speelduur van ca. 15 minuten. Dat is leuk, zo kun je meerdere potjes achter elkaar spelen, zodat iedereen winkansen heeft. Hoe speel je Ligretto?

Dit zijn de basisregels van Ligretto:

 • Elke speler krijgt 40 kaarten met hetzelfde motiefje op de achterkant. Schud de kaarten goed en maak een gedekte stapel.
 • Maak een stapel van 10 kaarten zonder ze te bekijken en leg deze met het cijfer zichtbaar naar boven voor je op tafel. Dit is de Ligretto-stapel.
 • Leg nu 3 kaarten met het cijfer zichtbaar naar boven naast de Ligretto-stapel. Dit is je rij. Als je met 2 spelers speelt, leg je 5 kaarten in je rij. Als je met 4 spelers speelt, leg je 4 kaarten in je rij.
 • Hou de rest van de kaarten in je hand, zonder ze aan andere spelers te laten zien.
 • Het spel begint als iemand “Ligretto” roept. Alle spelers spelen tegelijkertijd en proberen zo snel mogelijk hun kaarten af te leggen in het midden van de tafel.
 • Je kunt alleen kaarten afleggen die dezelfde kleur hebben en oplopend zijn van cijfer (1 t/m 10). Bijvoorbeeld: als er een gele 1 ligt, kun je daar een gele 2 op leggen. Als er geen passende kaart ligt, kun je zelf een nieuwe stapel beginnen met een 1 van elke kleur.
 • Je mag kaarten afleggen uit je hand of uit je rij. Als je een kaart uit je rij aflegt, moet je die plek meteen opvullen met een kaart van je Ligretto-stapel.
 • Als je geen geschikte kaart kunt afleggen uit je hand of uit je rij, pak dan drie kaarten uit je hand en leg ze zo neer dat alleen het getal van de bovenste kaart zichtbaar is. Herhaal dit tot er een bruikbare kaart verschijnt.
 • Het spel eindigt als iemand al zijn kaarten van zijn Ligretto-stapel heeft weggespeeld en “Ligretto STOP” roept. Dan stopt iedereen met spelen en worden de punten geteld.
 • Elke speler sorteert de afgelegde kaarten op motiefje en telt hoeveel hij er heeft. Elke afgelegde kaart levert 1 punt op. Voor elke overgebleven kaart op de Ligretto-stapel krijg je 2 strafpunten. De speler met de meeste punten wint het spel.

Waar kun je Ligretto kopen?

Ligretto kun je kopen bij verschillende online en offline winkels. Bijvoorbeeld:

 • Bol.com, een grote webwinkel die verschillende kleuren van Ligretto aanbiedt. Ook zijn er exemplaren die voor een langere speelduur geschikt zijn. Je kunt op Bol.com ook meerdere spellen tegelijk bestellen en profiteren van gratis verzending en snelle levering.
 • Intertoys, een bekende speelgoedwinkel die Ligretto rood en blauw verkoopt.. Je kunt het spel online bestellen of ophalen in een van de vele winkels in Nederland.
 • 999.games.nl, hier zijn de rode en blauwe varianten van Ligretto te koop. 

De prijzen variëren, afhankelijk van de speelduur van het spelletje. Ligretto is al te koop vanaf een prijs van ca. € 13,00. Dat maakt het ook een heel leuk spel om als een leuk en voordelig cadeau te geven.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van waar je Ligretto kunt kopen. Er zijn vast nog meer winkels die het spel verkopen, dus je kunt ook zelf even rondkijken op internet of in je buurt

Kun je ook online Ligretto spelen?

Ja, er bestaan ook online versies van Ligretto. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Ligretto spelen op BrettspielWelt, een online portal voor bord- en kaartspellen. Je kunt hier gratis registreren en tegen andere spelers of tegen de computer spelen. Er zijn ook chatrooms en ranglijsten beschikbaar.
 • Ligretto spelen op Ligretto.app, een webapplicatie die je in je browser kunt openen. Je kunt hier een eigen kamer aanmaken of aansluiten bij een bestaande kamer. Je kunt ook je eigen regels instellen en met vrienden chatten.
 • Ligretto spelen op Tabletop Simulator, een programma waarmee je allerlei spellen virtueel kunt nabootsen. Je hebt hiervoor wel het programma zelf nodig, dat je via Steam kunt kopen, en de mod voor Ligretto, die je gratis kunt downloaden.

Maar het allerleukst is natuurlijk het echte kaartspel te spelen met een aantal spelers bij elkaar. Ligretto is echt een leuk spel waarbij je veel lol en plezier kunt hebben met elkaar!