Augurken zijn lekker zurig en fris. Lekker als snack of bij verschillende gerechten. Je koopt augurken gemakkelijk in de supermarkt in een glazen pot, maar wist je dat je augurken heel eenvoudig zelf kunt maken? En dat je ook nog bijzondere en heerlijke varianten kunt maken? In dit artikel lees je precies hoe je dit moet doen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat zijn augurken?

 Augurken zijn komkommers die geconserveerd zijn in een mengsel van water, azijn, zout, suiker en kruiden. Door het fermentatieproces krijgen ze een zure en knapperige smaak. Augurken zijn populair als snack, salade-ingrediënt of bijgerecht bij sandwiches en hamburgers.Hoe maak je zelf augurken?

Om augurken te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: 

 • Ongeveer 10 kleine komkommers
 • 2 liter water
 • 80 gram zout
 • 1 liter azijn
 • 160 gram suiker
 • 2 eetlepels gele mosterdzaadjes
 • Een paar laurierblaadjes
 • 4 takjes vers dillezaad of gebruik gedroogd dillezaad

Je kunt ook andere kruiden toevoegen naar je eigen smaak. Het basisrecept is als volgt:

 • Was de komkommers en snijd ze in plakjes, stukjes of laat ze heel, afhankelijk van je voorkeur.
 • Breng in een grote pan water, azijn, zout en suiker aan de kook en roer tot het zout en de suiker zijn opgelost.
 • Vul een gesteriliseerde glazen pot met de komkommers en de kruiden.
 • Giet het hete azijnmengsel over de komkommers tot ze helemaal onder staan.
 • Sluit de pot af met een deksel en laat hem afkoelen.
 • Bewaar de pot in de koelkast voor minstens een week voordat je de augurken gaat eten. Ze blijven geopend ongeveer een maand goed in de koelkast.

Hoe lang duurt het om augurken te maken? 

Het maken van augurken is niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd. Het koken van het azijnmengsel duurt ongeveer 10 minuten, het vullen van de pot duurt ongeveer 15 minuten en het afkoelen duurt ongeveer een uur. Het belangrijkste is dat je de augurken laat fermenteren in de koelkast voor minstens een week, zodat ze hun smaak en textuur ontwikkelen. Sommige mensen laten ze zelfs langer staan, tot wel een paar maanden, voor een intensere smaak.

Wat is het verschil tussen augurken en zure bommen? 

Augurken en zure bommen zijn beide gefermenteerde komkommers, maar ze hebben een verschillend fermentatieproces. Augurken worden gemaakt met azijn, zout, suiker en kruiden, terwijl zure bommen worden gemaakt met alleen zout en water. Augurken hebben een zoetzure smaak, terwijl zure bommen een meer zoute en zure smaak hebben. Augurken worden vaak in plakjes of stukjes gesneden, terwijl zure bommen meestal heel blijven. Augurken worden bewaard in de koelkast, terwijl zure bommen op kamertemperatuur kunnen worden bewaard.

Hoe maak je zoete augurken? 

Zoete augurken zijn een variant van augurken die meer suiker bevatten en soms ook andere smaakmakers zoals kaneel, kruidnagel of vanille. Om zoete augurken te maken, volg je hetzelfde recept als voor gewone augurken, maar je voegt meer suiker toe aan het azijnmengsel en je kiest voor zoetere kruiden. Je kunt ook kant-en-klare zoete augurken kopen in de supermarkt of online.

Hoe maak je knoflookaugurken?

Knoflookaugurken zijn een variant van augurken die knoflook bevatten en soms ook andere pittige smaakmakers zoals rode peper of mierikswortel. Om knoflookaugurken te maken, volg je hetzelfde recept als voor gewone augurken, maar je voegt  knoflook toe aan de pot en je kiest voor pittigere kruiden. Je kunt ook kant-en-klare knoflookaugurken kopen in de supermarkt of online.

Hoe maak je augurken zonder azijn? 

Augurken zonder azijn zijn een variant van augurken die alleen zout en water gebruiken om de komkommers te fermenteren. Ze hebben een meer natuurlijke en milde smaak dan augurken met azijn. Om augurken zonder azijn te maken, volg je hetzelfde recept als voor zure bommen, maar je laat de komkommers langer fermenteren in de koelkast, tot wel een paar maanden. Je kunt ook kant-en-klare augurken zonder azijn kopen in de supermarkt of online.

Hoe maak je augurken met rijstazijn? 

Augurken met rijstazijn zijn een variant van augurken waarbij rijstazijn wordt gebruikt  in plaats van gewone azijn om de komkommers te fermenteren. Ze hebben een meer subtiele en zoete smaak dan augurken met gewone azijn. Om augurken met rijstazijn te maken, volg je hetzelfde recept als voor gewone augurken, maar je vervangt de gewone azijn door rijstazijn. 

Hoe maak je augurken met shio koji?

Augurken met shio koji zijn een variant van augurken waarbij shio koji gebruikt wordt in plaats van zout om de komkommers te fermenteren. Shio koji is een Japanse smaakmaker die bestaat uit rijst, zout en koji, een schimmel die ook gebruikt wordt om sake, miso en sojasaus te maken. Shio koji geeft de augurken een meer umami en complexe smaak dan gewoon zout. Om augurken met shio koji te maken, volg je het volgende recept1:

 • Was de komkommers en snijd ze in plakjes, stukjes of laat ze heel, afhankelijk van je voorkeur.
 • Meng in een kom 100 gram shio koji met 50 ml water.
 • Vul een gesteriliseerde glazen pot met de komkommers en giet het shio koji mengsel erover tot ze helemaal onder staan.
 • Sluit de pot af met een deksel en laat hem op kamertemperatuur staan voor een dag.
 • Bewaar de pot in de koelkast voor minstens een week voordat je de augurken gaat eten. Ze blijven geopend ongeveer een maand goed in de koelkast.

Hoe maak je augurken met umeboshi azijn?

Augurken met umeboshi azijn zijn een variant van augurken waarbij umeboshi azijn wordt gebruikt in plaats van gewone azijn om de komkommers te fermenteren. Umeboshi azijn is een Japanse smaakmaker die gemaakt wordt van het sap van umeboshi, gezouten en gedroogde pruimen. Umeboshi azijn heeft een zure, zoute en frisse smaak die de augurken een meer verfrissende en fruitige smaak geeft dan gewone azijn. Om augurken met umeboshi azijn te maken, volg je het volgende recept2:

 • Was de radijsjes en snijd ze in dunne plakjes.
 • Meng in een kom 100 ml umeboshi azijn met 50 ml water en 2 eetlepels suiker.
 • Vul een gesteriliseerde glazen pot met de radijsjes en giet het umeboshi azijn mengsel erover tot ze helemaal onder staan.
 • Sluit de pot af met een deksel en laat hem op kamertemperatuur staan voor een dag.
 • Bewaar de pot in de koelkast voor minstens een week voordat je de augurken gaat eten. Ze blijven ongeveer een maand goed in de koelkast.