Hoe maak je een bullet journal?

Een bullet journal maken is een fijne manier om ervoor te zorgen dat je je leven beter kunt organiseren. Maar hoe maak je nou zo’n bullet journal en waar kan het je bij helpen?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is journaling in het algemeen?

Journaling is het bijhouden van een dagboek waarin je je ervaringen, ideeën of gedachten opschrijft. Journaling kan je helpen om je emoties te verwerken, je doelen te bereiken, je creativiteit te stimuleren en je zelfbewustzijn te vergroten.

Tips voordat je aan journaling begint

Journaling is niet moeilijk, maar om er profijt van te hebben moet je het wel regelmatig bijhouden. Enkele tips voor het opzetten van een journal zijn:

 • Bepaal het doel is van jouw journaling. Wil je jezelf beter leren kennen, je emoties uiten, je doelen bereiken of iets anders?
 • Kies een medium dat bij je past. Wil je schrijven in een fysiek dagboek of gebruik maken van een app of software?
 • Vind een schema dat voor jou werkt. Hoe vaak en hoe lang wil je journalen? Probeer een vast tijdstip te kiezen waarop je niet gestoord wordt.
 • Schrijf over wat je inspireert op het moment. Je hoeft geen perfecte zinnen te maken of alles te delen. Schrijf gewoon wat er in je opkomt en wees eerlijk tegenover jezelf.
 • Gebruik je journal als je eigen beste vriend. Je kunt je journal gebruiken om advies te vragen, steun te zoeken, complimenten te geven of dankbaarheid te tonen.

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal is een soort dagboek waarin je je planning, doelen, ideeën en gedachten op een overzichtelijke manier kunt bijhouden met behulp van symbolen, lijstjes en tekeningen. Een bullet journal kan je helpen om productiever, creatiever en georganiseerder te worden. Er zijn veel verschillende manieren om een bullet journal in te richten, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en stijl. 

Je hebt alleen een notitieboek en een pen nodig om te beginnen, maar je kunt ook gebruik maken van stickers, sjablonen, washi tape en andere accessoires om je bullet journal te versieren. 

Hoe kun je een bullet journal opzetten?

 • Kies een leeg notitieboek om in te schrijven. Het handigst is een notitieboek wat speciaal bedoeld is om een bullet journal mee te maken.
 • Maak de indexpagina ‘s. Dit zijn de eerste pagina’s van je bullet journal waar je een overzicht maakt van wat er in je bullet journal staat en op welke pagina’s je het kunt vinden. Schrijf “Index” bovenaan elke pagina en laat ruimte over om later dingen toe te voegen.
 • Maak een toekomstplanning. Dit is een overzicht waar je je plannen voor de komende maanden kunt opschrijven. Je kunt bijvoorbeeld zes vakken maken voor elk van de volgende zes maanden en daar belangrijke data, evenementen of doelen in schrijven. Schrijf “Toekomstplanning” bovenaan het overzicht. Dit overzicht volgt op je indexpagina’s.
 • Maak de maandelijkse planning. Dit is een overzicht  waar je je plannen voor de huidige maand kunt opschrijven. Je kunt bijvoorbeeld aan de linkerkant een kalender maken met alle dagen van de maand en daar je afspraken, taken of herinneringen in schrijven. Aan de rechterkant kun je een lijst maken met doelen of projecten die je deze maand wilt voltooien. Schrijf de naam van de maand bovenaan het overzicht. Dit overzicht volgt op je pagina met toekomstplanning.
 • Maak de dagplanning. Dit zijn de pagina’s die volgen en waar je elke dag je taken, gebeurtenissen en notities kunt opschrijven. Je kunt elke dag beginnen met het schrijven van de datum en dan gebruik maken van symbolen om aan te geven wat voor soort dingen je opschrijft. Bijvoorbeeld: een punt voor een taak, een cirkel voor een gebeurtenis, een streepje voor een notitie, etc. Je kunt ook kleuren gebruiken om verschillende categorieën aan te geven, zoals werk, school, persoonlijk, etc.

Je bullet journal personaliseren

Nu heb je de basispagina’s die je nodig hebt om te beginnen met bullet journaling, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om je bullet journal aan te passen aan jouw behoeften en interesses. Je kunt bijvoorbeeld collecties maken voor dingen die je wilt bijhouden of onthouden, zoals boeken die je wilt lezen, films die je wilt zien, recepten die je wilt proberen, etc.

 • Je kunt doodles, banners en lijntjes gebruiken om je pagina’s op te fleuren en te versieren. Je kunt ook stickers, stempels of washi tape gebruiken om meer kleur en textuur toe te voegen.
 • Je kunt trackers maken voor dingen die je wilt bijhouden of verbeteren, zoals je stemming, slaap, gewoontes, waterinname, sporten, etc. Je kunt verschillende vormen en symbolen gebruiken om je voortgang te laten zien.
 • Je kunt lijstjes maken voor dingen die je wilt onthouden of doen, zoals boeken die je wilt lezen, films die je wilt zien, recepten die je wilt proberen, plaatsen die je wilt bezoeken, etc. Je kunt ook thema’s kiezen voor elke maand of elk seizoen om je lijstjes aan te passen.
 • Je kunt creatieve pagina’s maken voor dingen die je leuk vindt of waar je dankbaar voor bent, zoals quotes die je inspireren, foto’s die je blij maken, complimenten die je hebt gekregen, etc. Je kunt ook collages maken van tijdschriftenknipsels of stickers die bij elkaar passen.
 • Je kunt een weekoverzicht maken waar je je plannen en taken voor elke dag van de week kunt opschrijven. Je kunt ook ruimte maken voor dingen zoals je prioriteiten, je maaltijden of je stemming.
 • Je kunt een sleutelpagina maken waar je de symbolen en kleuren uitlegt die je gebruikt om verschillende dingen aan te geven in je bullet journal. Bijvoorbeeld: een vinkje voor een voltooide taak, een sterretje voor een belangrijke taak, een uitroepteken voor een deadline, etc.
 • Je kunt een citatenpagina maken waar je inspirerende of motiverende woorden kunt opschrijven die je helpen om positief te blijven of om actie te ondernemen. Je kunt ook creatief zijn met lettertypes en versieringen om de citaten er mooier uit te laten zien.
 • Je kunt een wachtwoordtracker maken waar je al je sociale media wachtwoorden kunt opschrijven zodat je ze niet vergeet of kwijtraakt. Je kunt ook andere belangrijke informatie opschrijven zoals je gebruikersnamen, e-mailadressen of telefoonnummers.
 • Je kunt een levensmijlpalenpagina maken waar je alle belangrijke gebeurtenissen in je leven kunt opschrijven die je wilt onthouden of vieren. Bijvoorbeeld: afstuderen, trouwen, reizen, kinderen krijgen, etc.
 • Je kunt een brain dump pagina maken waar je alles wat in je hoofd zit kunt opschrijven zonder na te denken over structuur of volgorde. Dit kan helpen om stress te verminderen en om nieuwe ideeën te krijgen, bijvoorbeeld:

– Dingen die je dwarszitten of waar je je zorgen over maakt

– Dingen die je blij maken of waar je dankbaar voor bent

– Dingen die je wilt doen of leren

– Dingen die je nodig hebt of wilt kopen

– Dingen die je wilt veranderen of verbeteren

Je kunt ook tekenen, krabbelen of kleuren als dat beter voelt voor jou. Het belangrijkste is dat je eerlijk bent met jezelf en dat je alles wat in je opkomt op papier zet.