bron: bol.com

Bol AlgemeenBol Algemeen

Een daglichtlamp kan je helpen om je tijdens de donkere maanden beter te voelen. Hoe gebruik je een daglichtlamp en wat zijn de voordelen ervan?

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is een apparaat dat het natuurlijke daglicht nabootst en gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden, zoals het verbeteren van je slaap, je stemming, je energie en je huid. 

Wat is het verschil tussen een daglichtlamp en een gewone lamp?

Een daglichtlamp geeft een veel hogere lichtintensiteit dan een gewone lamp, meestal tussen de 2.500 en 10.000 lux. Lux is de eenheid die de hoeveelheid licht per vierkante meter aangeeft. Ter vergelijking, een gewone lamp geeft ongeveer 500 lux en een zonnige dag geeft ongeveer 100.000 lux. Een daglichtlamp geeft ook een breder spectrum van lichtkleuren, waardoor het meer lijkt op het natuurlijke daglicht.

Hoe gebruik je een daglichtlamp? 

Je kunt een daglichtlamp gebruiken door hem op een afstand van ongeveer 40 tot 60 centimeter van je gezicht te plaatsen, bijvoorbeeld op een tafel of een bureau. Je hoeft niet recht in de lamp te kijken, maar het is wel belangrijk dat het licht je ogen kan bereiken. Je kunt de lamp gebruiken terwijl je andere activiteiten doet, zoals lezen, werken of ontbijten. De duur en het tijdstip van de blootstelling aan de lamp hangen af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren, maar over het algemeen wordt aangeraden om de lamp in de ochtend te gebruiken voor ongeveer 20 tot 30 minuten.

Wat zijn de voordelen van een daglichtlamp? 

Een daglichtlamp kan verschillende voordelen hebben voor je gezondheid en welzijn, vooral als je te weinig natuurlijk daglicht krijgt, bijvoorbeeld in de winter of als je veel binnen zit. Een daglichtlamp kan je helpen om:

 • Je biologische klok te reguleren, waardoor je makkelijker in slaap valt en beter uitgerust wakker wordt.
 • Je stemming te verbeteren, door het stimuleren van de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon.
 • Je concentratie en alertheid te verbeteren, door het verbeteren van de bloedcirculatie en de zuurstofvoorziening naar de hersenen.
 • Je huid te verzorgen, door het bevorderen van de collageenproductie en het verminderen van ontstekingen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een daglichtlamp? 

Een daglichtlamp is over het algemeen veilig en goed verdraagbaar, maar sommige mensen kunnen milde bijwerkingen ervaren, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Oogirritatie
 • Misselijkheid
 • Slapeloosheid
 • Rusteloosheid

Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen na een paar dagen. Je kunt ze ook voorkomen of verminderen door de duur, de intensiteit of het tijdstip van de blootstelling aan de lamp aan te passen. Als je ernstige of aanhoudende klachten hebt, raadpleeg dan je huisarts.

Voor wie is een daglichtlamp geschikt?

Een daglichtlamp kan geschikt zijn voor iedereen die meer daglicht wil krijgen of die last heeft van een winterdip, een seizoensgebonden depressie, een jetlag, een slaapstoornis of een verminderde energie of concentratie. Een daglichtlamp kan ook nuttig zijn voor mensen die in ploegendiensten werken, die veel reizen of die een donkere of kunstmatig verlichte werkomgeving hebben.

Voor wie is een daglichtlamp niet geschikt?

Een daglichtlamp is niet geschikt voor mensen die overgevoelig zijn voor licht of die een oogziekte hebben, zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie. Ook mensen die medicijnen gebruiken die de lichtgevoeligheid verhogen, zoals sommige antidepressiva, antibiotica of acne-middelen, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van een daglichtlamp. Raadpleeg altijd je huisarts voordat je een daglichtlamp gaat gebruiken als je een medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt.

Hoe kies je een goede daglichtlamp? 

Er zijn verschillende factoren waar je op kunt letten bij het kiezen van een goede daglichtlamp, zoals:

 • De lichtintensiteit: hoe hoger de lichtintensiteit, hoe korter de blootstellingstijd die je nodig hebt. Een lichtintensiteit van minimaal 2.500 lux wordt aanbevolen voor een effectieve lichttherapie, maar sommige mensen geven de voorkeur aan een hogere intensiteit, tot 10.000 lux.
 • De lichtkleur: de lichtkleur bepaalt de kleurtemperatuur van de lamp, die wordt uitgedrukt in kelvin (K). Een hogere kleurtemperatuur betekent een koeler en blauwer licht, terwijl een lagere kleurtemperatuur betekent een warmer en geler licht. Een kleurtemperatuur van ongeveer 6.500 K wordt beschouwd als het meest natuurlijke en aangename daglicht.
 • De lichtbron: de lichtbron kan bestaan uit led-lampen, fluorescentielampen of halogeenlampen. Led-lampen zijn over het algemeen energiezuiniger, duurzamer en flikkervrijer dan de andere lichtbronnen, maar ze kunnen ook duurder zijn. Fluorescentielampen zijn goedkoper en geven een gelijkmatig licht, maar ze kunnen ook meer warmte en flikkering produceren. Halogeenlampen zijn het goedkoopst en het makkelijkst te vervangen, maar ze geven ook het meeste warmte en het minste licht af.
 • De vorm en het formaat: de vorm en het formaat van de lamp bepalen hoe makkelijk je de lamp kunt plaatsen, verplaatsen en opbergen. Er zijn verschillende vormen en formaten beschikbaar, zoals rechthoekig, rond, vierkant, staand, liggend, draagbaar of inbouwbaar. Kies een vorm en een formaat die passen bij je persoonlijke voorkeur en je beschikbare ruimte.
 • De extra functies: sommige daglichtlampen hebben extra functies die het gebruik ervan makkelijker of aangenamer kunnen maken, zoals een timer, een dimmer, een afstandsbediening, een wekker, een radio, een bluetooth-verbinding of een aromatherapie-functie. Deze functies zijn niet noodzakelijk voor een effectieve lichttherapie, maar ze kunnen wel een meerwaarde bieden voor je comfort en plezier.

Hoe onderhoud je een daglichtlamp? 

Een daglichtlamp heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om de lamp schoon en stofvrij te houden, zodat het licht optimaal kan schijnen. Je kunt de lamp af en toe afnemen met een droge of licht vochtige doek, maar vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen. Controleer ook regelmatig of de lamp nog goed werkt en vervang de lichtbron indien nodig volgens de instructies van de fabrikant.

Hoeveel kost een daglichtlamp?

De prijs van een daglichtlamp kan variëren afhankelijk van de kwaliteit, de specificaties en het merk van de lamp. Over het algemeen kun je een daglichtlamp kopen voor een bedrag tussen de 30 en 300 euro. Een duurdere lamp is niet per se beter dan een goedkopere lamp, maar het is wel verstandig om te kiezen voor een lamp die voldoet aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen en die een garantie biedt.

Waar kun je een daglichtlamp kopen?

 Je kunt een daglichtlamp kopen bij verschillende winkels of webwinkels in Nederland. 

Bron:

 (Tip!) Daglichtlamp. Lees dit voor je er een aanschaft.

slaapwijsheid.nl