Nu de pensioengerechtigde leeftijd alsmaar hoger wordt zoeken mensen naar mogelijkheden om toch eerder te kunnen stoppen met werken. 

Wonen 2023Wonen 2023

Je kunt er altijd voor kiezen eerder met pensioen te gaan, maar je moet natuurlijk wel een financiële buffer hebben om van te kunnen leven. Hoe kun je eerder stoppen met werken en met pensioen gaan? 

Tien tips om eerder met pensioen te kunnen gaan

Eerder met pensioen kunnen gaan draait om geld. En met name of jij, als je met pensioen gaat, voldoende geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Daarnaast wil je misschien na je pensionering ook nog leuke dingen gaan doen, zoals mooie reizen maken. Onderstaande 10 tips om eerder met pensioen te gaan kunnen je een beetje helpen om overzicht te krijgen hoe je eerder met pensioen kunt gaan. 

 1. Begin zo vroeg mogelijk met het sparen voor pensioen. Hoe eerder je begint, hoe langer je kunt sparen en hoe meer geld je kunt opbouwen.
 2. Maak gebruik van pensioenspaarplannen of andere vormen van pensioensparen, zoals een lijfrente of beleggingspensioen.
 3. Zoek een baan met een goede pensioenregeling. Biedt je werkgever geen pensioenregeling, maak dan je eigen pensioenspaarplan. 
 4. Maak gebruik van belastingvoordelen voor pensioensparen.
 5. Zoek naar manieren om extra geld te verdienen, bijvoorbeeld door het starten van een zij-inkomstenbron.
 6. Zoek naar manieren om je uitgaven te verminderen, zodat je meer kunt sparen voor pensioen.
 7. Maak realistische financiële plannen en stel doelen op voor je pensioensparen.
 8. Zoek professioneel advies over pensioen en beleggen.
 9. Blijf op de hoogte van de wet- en regelgeving rond pensioen en pensioensparen, zodat je kunt profiteren van eventuele veranderingen of voordelen.
 10. Onderzoek of je pensioenuitkering eerder kan starten dan de pensioengerechtigde leeftijd. Met pensioensparen kan dit in veel gevallen ook. Houd er dan wel rekening mee dat wat je per maand ontvangt aan pensioen minder is, dan wanneer je langer doorgewerkt en doorgespaard hebt.

Extra verdienen met bijbaantjes, zodat je eerder met pensioen kunt

Neveninkomsten zijn vrij makkelijk te genereren, maar je moet er wel energie in willen steken. Door nu meer te werken kun je later eerder stoppen met werken. Tien tips om geld bij te verdienen zijn:

 • Het starten van een kleine zaak of bedrijf.
 • Het geven van privéles of het geven van workshops.
 • Het verhuren van een kamer of een huis op Airbnb.
 • Het verkopen van producten op platforms zoals eBay of Etsy.
 • Het doen freelance werk of het aannemen van korte opdrachten.
 • Het doen van online enquêtes of het testen van producten.
 • Het doen van investeringen, zoals het kopen van aandelen of het doen van beleggingen in vastgoed (let op: dit zijn vaak risicovolle investeringen, waarbij je veel geld kunt verliezen).
 • Het verhuren van auto’s, fietsen of andere vervoermiddelen.
 • Het geven van rondleidingen of het geven van toeristische activiteiten.
 • Het uitvoeren van klussen of het geven van huishoudelijke hulp.

Extra geld verdienen na je pensioen?

Misschien wil je wel met pensioen, maar nog wel actief blijven en metee wat bijverdienen. Met bovenstaande tips kun je ook na je pensioen nog extra inkomsten genereren, zodat je meer te besteden hebt. 

Veel bijbanen zijn online en thuis vanuit je eigen stoel te doen. Je kunt bijvoorbeeld producten ontwerpen en via Etsy.com verkopen of via Fiver.com mensen tegen betaling helpen met het schrijven van website content, het ontwerpen van logo’s of het geven van advies. 

Hoe werkt pensioensparen?

Pensioensparen is een manier om geld opzij te zetten voor je pensioen. Er zijn verschillende manieren om te sparen voor je pensioen, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Sommige mensen kiezen ervoor om geld opzij te zetten in een spaarrekening of beleggingsfonds, terwijl anderen gebruik maken van een pensioenspaarfonds of een levensverzekering met een pensioenoptie.

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met sparen voor je pensioen, zodat je genoeg geld hebt om comfortabel van te leven wanneer je met pensioen gaat. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om geld op te bouwen en hoe minder geld je per maand hoeft opzij te zetten. Als je later begint, zul je wellicht meer geld per maand moeten opzij zetten om hetzelfde pensioen op te bouwen.

Fiscale voordelen pensioensparen

In Nederland zijn er een aantal fiscale voordelen verbonden aan pensioensparen:

 • Belastingvrije opbrengsten: In Nederland zijn de opbrengsten die je maakt met je pensioenspaarfonds of beleggingsfonds belastingvrij. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over de winsten die je maakt met je pensioenspaarfonds of beleggingsfonds.
 • Belastingaftrek: Als je geld opzij zet voor je pensioen, kun je een deel van het geld aftrekken van je inkomstenbelasting. Hoeveel je kunt aftrekken, hangt af van je leeftijd en hoeveel je opzij zet.
 • Fiscale vrijstellingen: In Nederland krijg je fiscale vrijstellingen op het geld dat je opzij zet voor je pensioen. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over een bepaald bedrag aan pensioensparen.

Het is belangrijk om te weten dat de fiscale regels voor pensioensparen in Nederland kunnen veranderen en dat het raadzaam is om professioneel advies te vragen aan een financiële planner of belastingadviseur om te bepalen wat voor jou de beste manier is om te sparen voor je pensioen.

Houd er ook rekening mee dat het rendement op pensioensparen per jaar kan variëren. Je weet van tevoren nooit exact wat je aan het einde van de looptijd van je pensioensparen gaat ontvangen.

Disclaimer: Grabbits geeft geen financiële adviezen, maar slechts informatie over de mogelijkheden. Grabbits is dan ook niet aansprakelijk voor handelingen naar aanleiding van deze blog. Raadpleeg altijd een gecertificeerde financieel adviseur.