Hersenmist, ook wel bekend als ‘brain fog’, is een symptoom dat je misschien ook wel zult herkennen.  Het wordt gekenmerkt door een gevoel van mentale troebelheid, verwarring, vergeetachtigheid en moeite met helder denken. 

Wonen 2023Wonen 2023

Hersenmist kan van invloed zijn op zowel jonge als oudere individuen en wordt geassocieerd met verschillende onderliggende oorzaken. In dit artikel kun je lezen over de verschillende aspecten van hersenmist, inclusief de mogelijke oorzaken en beschikbare behandelingsmogelijkheden.

De oorzaken van hersenmist of brain fog

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken waardoor hersenmist kan ontstaan.

Hieronder vind je de belangrijkste oorzaken van hersenmist. • Slaaptekort: Onvoldoende slaap kan leiden tot cognitieve achteruitgang en hersenmist. Het menselijk brein heeft voldoende rust nodig om te herstellen en informatie te verwerken.
 • Stress en angst: Chronische stress en angst kunnen de hersenfunctie beïnvloeden en bijdragen aan hersenmist. Stresshormonen zoals cortisol kunnen schadelijk zijn voor de neuronen in de hippocampus, een gebied dat cruciaal is voor het geheugen en om te kunnen leren.
 • Tekorten in de voeding: Een onevenwichtige voeding kan leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, die nodig zijn voor een optimale hersenfunctie.
 • Hormonale veranderingen: Schommelingen in hormoonniveaus, zoals die tijdens de menopauze bij vrouwen, kunnen ook leiden tot hersenmist.
 • Zwangerschap: de door velen herkenbare hersenmist of geheugenproblemen tijdens de zwangerschap, ook wel genoemd zwangerschapsdementie
 • Medicatiebijwerkingen: Sommige medicijnen, waaronder antidepressiva, antihistaminica en pijnstillers, kunnen hersenmist als bijwerking veroorzaken.
 • Chronische Ziekten: Onderliggende medische aandoeningen zoals fibromyalgie, diabetes en auto-immuunziekten kunnen gepaard gaan met hersenmist.

Wat zijn de symptomen van hersenmist?

Hersenmist kenmerkt zich tot de volgende symptomen: 

 • Vergeetachtigheid: Moeite hebben om recente gebeurtenissen te onthouden.
 • Concentratieproblemen: Moeite om zich te focussen op taken.
 • Vertraagde denkprocessen: Langzamere reactiesnelheid en informatieverwerking.
 • Desoriëntatie: Gevoelens van verwarring en desoriëntatie.

Niet iedereen die last heeft van hersenmist heeft alle symptomen, je kunt ook slechts last hebben van één of twee van de bovengenoemde symptomen.

Behandelingsmogelijkheden tegen hersenmist

Voldoende Slaap: Zorg voor een consistente slaaproutine en streef naar 7-9 uur slaap per nacht.

Stressmanagement: Oefen technieken zoals mindfulness, yoga en ademhalingsoefeningen om stress te verminderen. Bij langdurige vermoeidheid door stress raadpleeg je je huisarts

Evenwichtige voeding: Zorg voor een gezond dieet met voldoende groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten. Voor een goed voedingsadvies kun je een diëtist raadplegen.

Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de bloedtoevoer naar de hersenen en bevordert de afgifte van neurotransmitters die gunstig zijn voor de cognitieve functie. Lichaamsbeweging buiten is het beste, maar regelmatig naar de sportschool is ook een goede optie.

Cognitieve training: Brain-training puzzels, apps en activiteiten kunnen helpen bij het verbeteren van geheugen en concentratie. 

Medicatieaanpassingen: Bespreek eventuele bijwerkingen van medicijnen met een arts en overweeg aanpassingen indien nodig.

Supplementen: In sommige gevallen kunnen supplementen zoals omega-3 vetzuren, vitamine B12 en D, en ginkgo biloba gunstig zijn.

Raadpleeg een arts: Als hersenmist aanhoudt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een arts kan de onderliggende oorzaak identificeren en een passende behandeling voorstellen.

Conclusie

Hersenmist is een veelvoorkomend probleem met diverse oorzaken, variërend van slaaptekort tot onderliggende gezondheidsproblemen. Het aanpakken van de specifieke oorzaak is cruciaal voor effectieve behandeling. Een gezonde levensstijl, inclusief voldoende slaap, goede voeding en stressmanagement, kan bijdragen aan het verminderen van hersenmist en het bevorderen van een heldere en scherpe geest. In geval van aanhoudende symptomen is het raadzaam professioneel medisch advies in te winnen.