Met een soupmaker kun je gemakkelijk en snel soep maken. Met heel weinig werk heb je in korte tijd een heerlijke gezonde soep op tafel.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is een soupmaker?

Een soupmaker is een elektrisch keukenapparaat waarmee je  soepen, sauzen en andere vloeibare gerechten maakt. Het apparaat kan in één keer alle ingrediënten mengen, koken en pureren om zo snel en gemakkelijk heerlijke, zelfgemaakte soep te maken.

Een soupmaker lijkt vaak op een blender of een keukenmachine en bevat meestal een verwarmingselement, een mengkom en een messenblad. Sommige soupmakers hebben ook instellingen voor het maken van smoothies, milkshakes en andere gerechten.

Met een soupmaker kun je je  eigen verse, gezonde soepen maken zonder dat je de ingrediënten apart hoeft te koken en vervolgens te pureren. Je doet alle ingredienten in de soupmaker en de rest gaat helemaal vanzelf. Het bespaart je tijd en moeite en het resultaat is een heerlijke soep zonder allerlei toevoegingen.

Wat voor soorten soep kun je maken in een soupmaker?

Met een soupmaker kun je gemakkelijk verschillende soorten soep  maken, van romige bisques tot hartige bouillons en alles daartussenin. Hier zijn enkele voorbeelden van soepen die je in een soupmaker kunt maken:

 • Groentesoep: Meng verschillende groenten zoals wortelen, uien, selderij, prei en courgette en kook ze samen in de soupmaker. Voeg kruiden en bouillon toe voor extra smaak.
 • Tomatensoep: Kook tomaten, uien, knoflook en basilicum in de soupmaker. Pureer het mengsel en voeg room of melk toe voor een romige textuur.
 • Pompoensoep: Kook pompoen, wortelen, uien, gember en bouillon in de soupmaker. Pureer het mengsel en voeg specerijen zoals kaneel en nootmuskaat toe voor extra smaak.
 • Erwtensoep: Kook erwten, ham en aardappelen in de soupmaker. Pureer het mengsel en voeg kruiden toe voor extra smaak.
 • Minestrone: Kook bonen, pasta, tomaten, wortelen, uien en bouillon in de soupmaker. Voeg kruiden zoals oregano en tijm toe voor extra smaak.

Met een soupmaker kun je experimenteren met verschillende combinaties van groenten, kruiden en bouillons om je eigen unieke soepen te maken. Het is een handig hulpmiddel voor het snel en gemakkelijk bereiden van heerlijke, zelfgemaakte soepen.

Klopt het dat de soupmaker alleen geschikt is voor gladde soepen?

Over het algemeen is de soupmaker geschikt voor het maken van gladde soepen, zoals roomsoepen en gepureerde soepen. Dit komt doordat de meeste soupmakers zijn ontworpen om de ingrediënten te mengen en pureren tot een gladde consistentie.

Sommige soupmakers hebben echter ook een speciale instelling voor het maken van stukjes in de soep, waarbij de ingrediënten niet volledig worden gepureerd. Dit kan handig zijn als je de voorkeur geeft aan een beetje textuur in je soep.

Het is belangrijk om de instructies van de specifieke soupmaker die je gebruikt te volgen om te zien welke soorten soepen je ermee kunt maken. Over het algemeen kun je er echter van uitgaan dat de soupmaker het meest geschikt is voor gladde soepen, maar dat er mogelijkheden zijn om ook soepen met stukjes te maken, afhankelijk van het specifieke model.

Wat voor merken soupmaker zijn er te koop?

 • Philips: Philips heeft verschillende modellen soupmakers, waaronder de Philips SoupMaker HR2204/80 en de Philips SoupMaker HR3756/00.
 • Tefal: Tefal heeft ook verschillende modellen soupmakers, waaronder de Tefal Easy Soup BL8411 en de Tefal Perfectmix+ BL82AD.
 • Cuisinart: Cuisinart heeft een populaire soupmaker genaamd de Cuisinart SSB1U Soup Maker Plus.
 • Morphy Richards: Morphy Richards heeft verschillende soupmakers, waaronder de Morphy Richards Total Control Soup Maker en de Morphy Richards Sauté and Soup Maker.
 • Princess: Princess heeft ook een soupmaker, de Princess Soup Blender Pro, die geschikt is voor het maken van zowel gladde als grove soepen.
 • Dit zijn slechts enkele voorbeelden van soupmaker-merken die verkrijgbaar zijn in Nederland. Er zijn nog veel meer merken en modellen beschikbaar, dus het kan de moeite waard zijn om onderzoek te doen en de verschillende opties te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Welke soupmaker is als beste beoordeeld?

Er zijn verschillende soupmakers op de Nederlandse markt en de beste keuze hangt af van persoonlijke voorkeuren en vereisten. Er zijn echter verschillende varianten die goed beoordeeld zijn door klanten en experts. Enkele van de best beoordeelde merken zijn:

 • Philips SoupMaker HR2204/80 – Deze soupmaker van Philips wordt beschouwd als een van de beste op de markt en heeft tal van positieve beoordelingen ontvangen. Het apparaat is gebruiksvriendelijk en kan verschillende soorten soepen maken, waaronder gladde soepen en soepen met stukjes.
 • Tefal Perfectmix+ BL82AD – Deze soupmaker van Tefal wordt ook goed beoordeeld in Nederland en heeft verschillende handige functies, zoals de mogelijkheid om ingrediënten te stomen voordat je ze pureren en de keuze uit vier snelheden.
 • Cuisinart SSB1U Soup Maker Plus – Deze soupmaker van Cuisinart is iets duurder dan de andere opties, maar wordt beschouwd als een van de beste op de markt dankzij de veelzijdigheid en de mogelijkheid om zowel soepen als andere gerechten te maken, zoals sauzen en smoothies.
 • Morphy Richards Sauté and Soup Maker – Deze soupmaker van Morphy Richards is een andere populaire optie en heeft een handige sauté-functie, waarmee je ingrediënten kunt aanbraden voordat je ze pureert.

Het is belangrijk om te onthouden dat het beste merk voor jou afhangt van je eigen voorkeuren en vereisten. Daarom raden we je aan eerst te onderzoeken welk apparaat het beste bij jouw behoeften past.

Is een soupblender hetzelfde als een soupmaker?

Een soupblender en een soupmaker zijn niet precies hetzelfde, maar de functies en het doel van beide apparaten zijn vergelijkbaar.

Net als bij een soupmaker kun je met een soupblender de ingrediënten mengen, pureren en koken om een ​​heerlijke soep te maken.

Een soupmaker is echter een apparaat dat speciaal is ontworpen voor het maken van soepen. Het apparaat mengt, pureert en kookt de ingrediënten automatisch en heeft meestal verschillende voorgeprogrammeerde instellingen om verschillende soorten soepen te maken. In tegenstelling tot een soupblender heeft een soupmaker ook vaak extra functies, zoals het automatisch opwarmen van de soep en het instellen van de kooktijd.

Hoewel ze niet precies hetzelfde zijn, kunnen zowel een soupblender als een soupmaker je helpen bij het maken van heerlijke en gezonde soepen. Het is belangrijk om de specifieke functies en mogelijkheden van beide apparaten te vergelijken om te bepalen welke het beste past bij jouw behoeften en budget.