Gemakkelijk koken op de camping

Heerlijk kamperen betekent ook op een andere manier koken dan dat je gewend bent. Of je nu met een tent of caravan bent, je zult meestal buiten moeten koken. Een caravan heeft wel een fornuis, maar met hitte in een kleine caravan staan koken is helemaal niet prettig. Dus zoeken we naar manieren om op de camping een gemakkelijke maar toch smakelijke maaltijd klaar te maken.

Wonen 2023Wonen 2023

Hoe kun je koken op de camping?

Er zijn verschillende manieren om te koken op de camping, afhankelijk van wat je tot je beschikking hebt. Als je kunt aansluiten op elektriciteit heb je meer mogelijkheden, dan wanneer je dat niet tot je beschikking hebt. Je kunt bijvoorbeeld koken op:
  • Een gasstel of een elektrisch kookplaatje. Dit is de meest eenvoudige en goedkope optie, maar je hebt wel een gasfles of een stroomaansluiting nodig. Je kunt meestal maar één of twee pannen tegelijk gebruiken, dus het is handig om eenpansgerechten te maken of dingen voor te bereiden die je later kunt opwarmen.
  • Een skottelbraai of een wokbrander. Dit zijn grote pannen die je op een gasfles kunt aansluiten. Ze zijn ook elektrisch verkrijgbaar, maar ze worden soms net niet heet genoeg om goed te kunnen wokken. Je kunt er veel verschillende gerechten in maken, zoals roerbakgerechten, paella, pasta of curry. Je hebt wel veel ruimte nodig om ze neer te zetten en schoon te maken. 
  • Een barbecue of een kooktoestel op houtvuur. Dit is de meest sfeervolle en gezellige manier om te koken op de camping, maar ook de meest tijdrovende en rokerige. Je kunt er vlees, vis, groenten of brood op grillen, maar ook pizza’s bakken of stoofpotjes maken. Je hebt wel houtskool of hout nodig en een rooster of een gietijzeren pan. Heb je elektriciteit, dan kun je ook gebruikmaken van een elektrische barbecue.
  • Een campingoven of een airfryer. Dit zijn apparaten die je op stroom kunt aansluiten en waarmee je kunt bakken, braden of frituren. Je kunt er bijvoorbeeld taarten, ovenschotels, frietjes of snacks in maken. Een airfryer met een hoog wattage kun je niet gebruiken op een camping met een laag stroomniveau, dus ga wel eerst na of jouw airfryer geschikt is. 

Wat kun je makkelijk koken op de camping?

Er zijn veel gerechten die je makkelijk kunt koken op de camping, met weinig ingrediënten, weinig afwas en veel smaak. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Eenpansgerechten: dit zijn gerechten die je in één pan kunt maken, zoals pasta, rijst, couscous of quinoa met groenten, vlees, vis of kaas. Je kunt ze zo simpel of zo uitgebreid maken als je wilt, door verschillende kruiden, sauzen of toppings toe te voegen. Bijvoorbeeld een lekkere curry of chili con carne. 
  • Salades: dit zijn gerechten die je koud kunt eten, zonder te koken of op te warmen. Je kunt ze maken met sla, groenten, fruit, noten, zaden, kaas of vleeswaren. Je kunt ze aanmaken met dressing, mayonaise of yoghurt.
  • Wraps: dit zijn gerechten die je kunt maken met tortilla’s die je vult met allerlei lekkers. Je kunt ze warm of koud eten, als lunch of als avondeten. Je kunt ze vullen met vlees, vis, groenten, kaas of saus. Lekkere wraps maak je eenvoudig klaar met gehakt, een zak mexicaanse groenten en een zakje kruiden voor wraps of burrito’s. Lekker met guacamole. 
  • Grillgerechten: dit zijn gerechten die je kunt maken op de barbecue of de vuurkorf, zoals vlees, vis, groenten of brood. Lekker met een geroosterde maiskolf en aardappelsalade. 

Zoek je naar lekkere recepten op de camping? Albert Heijn heeft heel veel lekkere recepten voor je verzameld: AH Camping Recepten