Schurende benen, met deze tips verhelp je het

Als je wat zwaardere bovenbenen hebt, kan het zijn dat je last krijgt van schurende benen. Je wilt je luchtige zomerjurkje aan, maar je bovenbenen schuren en plakken aan elkaar. Door de wrijving ontstaat er irritatie, roodheid en uiteindelijk kun je er pijnlijke schaafwonden door krijgen. 

Wonen 2023Wonen 2023

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen om te voorkomen dat je huidirritatie of erger krijgt door schurende benen en zijn er oplossingen voor als je al pijnlijke schuurplekken hebt opgelopen. 


Wat zijn de oorzaken van schurende benen?

Als oorzaak voor schurende benen wordt vaak gedacht aan overgewicht. Dat kan inderdaad zo zijn, maar sommige dames zijn gewoon zo gebouwd dat de bovenbenen wat zwaarder zijn. 

Daarnaast ontstaat er vaker last door schurende benen door warm en zweterig weer. Als je gaat zweten wordt je huid broeierig, waardoor de kans op schuurplekken nog groter is. 

Wat zijn de gevolgen van schurende benen?

De gevolgen van schurende benen kunnen behoorlijk ernstig zijn. 

  1. Huidirritatie: Constante wrijving kan leiden tot huidirritatie, roodheid en ontsteking.
  2. Schaafwonden: Als schurende benen onbehandeld blijven, kunnen er pijnlijke schaafwonden ontstaan, wat kan leiden tot infectie.
  3. Onfris ruiken: door infectie kunnen er nare lichaamsgeurtjes ontstaan.
  4. Beperking van activiteiten: Mensen met schurende benen vermijden vaak fysieke activiteiten vanwege de ongemakkelijke wrijving, waardoor hun dagelijks leven wordt beperkt.

Tips om schurende benen te voorkomen

  1. Draag de juiste kleding: Als je een jurkje wilt dragen, draag er dan een kort strak broekje van een zachte stof onder, dat voorkomt dat de huid tegen elkaar gaat schuren. Draag geen hele strakke synthetische broekjes, dit kan ook gaan broeien en schuren, en zo alsnog irritatie geven. Je kunt ook dijenbanden dragen, deze zijn wat koeler dan een broekje. 
  2. Gebruik talkpoeder of anti-wrijvingsproducten: Breng talkpoeder of speciale anti-wrijvingsproducten aan op de binnenkant van de dijen om de wrijving te verminderen en de huid droog te houden.
  3. Houd de huid gehydrateerd: Regelmatig hydrateren van de huid kan helpen om schurende benen te voorkomen. Kies voor een vochtinbrengende crème zonder irriterende ingrediënten.
  4. Vermijd langdurig zitten: Bij langdurig zitten kunnen door warmte de bovenbenen ook aan elkaar plakken en gaan broeien. Hierdoor kan ook irritatie ontstaan. 

Behandeling van schurende benen

Heb je al last van schuurplekken op je benen? Dan moet je deze zo snel mogelijk behandelen om infecties te voorkomen. 

  1. Reinig en verzorg de huid: Reinig de geïrriteerde huid voorzichtig met een milde zeep en breng daarna een verzachtende crème of zalf aan om de huid te kalmeren en te genezen.
  2. Gebruik een barrièrecrème: Breng een barrièrecrème of vaseline aan op de getroffen gebieden om een beschermende laag te creëren en verdere wrijving te voorkomen.
  3. Vermijd strakke kleding: Draag losse, zachte kleding om de wrijving te verminderen en de huid de kans te geven om te genezen.
  4. Gebruik koude kompressen: Breng koude kompressen aan op de geïrriteerde huid om ontsteking te verminderen en pijn te verlichten.
  5. Behandel de plekjes: Met een vitamine A zalf of met salicylzalf versnel je het genezingsproces. 
  6. Raadpleeg een arts indien nodig: Als de schurende benen ernstige irritatie, roodheid, pijn of infectie veroorzaken, raadpleeg dan een arts voor verdere behandeling en advies.
  7. Afvallen: Zijn schurende benen het gevolg van overgewicht, dan is het goed om afvallen onderdeel te laten zijn van je behandeling. 

Symptomen van infectie

Als je schuurplekken hebt dan is het belangrijk te letten op symptomen van een infectie, wees er op tijd bij, want een niet behandelde huidinfectie kan nare gevolgen hebben.

Mogelijke symptomen zijn:

  • Onscherp begrensde rode of roodbruine uitslag.
  • Ruwe, jeukende of nattende huid.
  • Mogelijk (pijnlijke) kloofjesvorming.
  • Secundaire bacteriële infectie leidt tot pusvorming en korstjes, soms met een onaangename geur

Als je denkt dat je een infectie hebt opgelopen, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je adviseren over de beste behandeling voor jouw situatie.

Bronnen:

mens-en-gezondheid.infonu.nl

gezondheidsnet.nl