Buiten eten zonder last van insecten

Als je van het buitenleven houdt, dan weet je hoe vervelend het kan zijn om tijdens het eten gestoord te worden door insecten. Of je nu op een camping bent, in de achtertuin, of op een picknickplaats, het kan lastig zijn om van je maaltijd te genieten als je continu bezig bent met het wegjagen van vliegen, wespen en muggen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om buiten te eten zonder last te hebben van insecten. In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Houd insecten op afstand met geur

Er zijn verschillende kruiden en geuren waar insecten niet van houden. Zo kun je bijvoorbeeld citronella kaarsen, wierook of essentiële oliën zoals lavendel en pepermunt gebruiken om insecten weg te houden. Door deze geuren te verspreiden, creëer je een barrière die insecten niet willen oversteken.

Het is ook mogelijk om zelf insectenwerende geuren te maken met verschillende natuurlijke ingrediënten. Hieronder vind je een aantal recepten voor insectenwerende geuren die je zelf kunt maken.

Citroen en kruidnagel

Je kunt een insectenwerende geur maken door kruidnagel te combineren met citroen. Om deze geur te maken, doe je een handvol kruidnagels in een pannetje met water en breng je dit aan de kook. Voeg vervolgens schijfjes citroen toe en laat het geheel nog een paar minuten doorkoken. Giet het mengsel in een spuitfles en gebruik het als een natuurlijke insectenwerende spray. Gebruik de spray op de huid of spray het op het tafelkleed.

Lavendel en pepermunt

Een andere geur die je kunt maken is een combinatie van lavendel en pepermunt. Deze geuren zijn aangenaam voor mensen, maar niet voor insecten. Om deze geur te maken, doe je een handvol lavendelbloemen en een handvol pepermuntblaadjes in een pannetje met water en breng je dit aan de kook. Laat het mengsel een paar minuten doorkoken en giet het vervolgens in een spuitfles. Spuit dit over het tafelkleed of de tuintafel voordat je het eten op tafel zet. 

Eucalyptus en citronella

Eucalyptus en citronella zijn beiden geuren waar insecten niet van houden. Je kunt deze geuren combineren om een krachtige insectenwerende geur te maken. Om deze geur te maken, meng je een paar druppels eucalyptusolie met een paar druppels citronellaolie. Doe dit mengsel in een spuitfles en verdun het met water. Spuit het mengsel op je huid of op je kleding voordat je naar buiten gaat.

Je kunt dit mengsel ook in branders voor etherische olie doen en deze op de eettafel of op plekken rondom de plaats waar je eet te zetten.

Kruidnagel en sinaasappel

Kruidnagel kan ook worden gecombineerd met sinaasappel om een aangename, maar toch insectenwerende geur te creëren. Om deze geur te maken, snijd je een sinaasappel in schijfjes en steek je er kruidnagels in. Laat de schijfjes een paar uur drogen en leg ze vervolgens op je eet- of zitplek buiten. De geur zal insecten op afstand houden.

Kies voor insectenwerende planten

Sommige planten hebben insectenwerende eigenschappen. Zo zijn er planten zoals citroengras en rozemarijn die insecten op afstand houden. Het planten van deze planten in de buurt van je vaste eetplek kan helpen om insecten op afstand te houden. Heb je geen vaste eetplek, dan kun je ook kleine potjes met planten plaatsen. 

Gebruik een muskietennet

Een muskietennet of klamboe is een net dat je over je eetplek heen kunt hangen. Zo voorkom je dat insecten bij je eten komen en kun je in alle rust genieten van je maaltijd. Er zijn speciale muskietennetten te koop die geschikt zijn voor buitengebruik en die je gemakkelijk kunt ophangen.

Gebruik een ventilator

Insecten houden niet van wind. Door het plaatsen van een ventilator in de buurt van je eetplek, kun je insecten op afstand houden. Een bijkomend voordeel is dat de ventilator ook voor verkoeling kan zorgen op warme zomeravonden. Er zijn ook kleine ronddraaiende apparaatjes verkrijgbaar die je op tafel kunt zetten en die ronddraaien boven het uitgestalde voedsel. Hierdoor komen de insecten niet bij het eten.

Dek je eten af

Een andere manier om insecten op afstand te houden is door je eten af te dekken. Gebruik insectenwerende kappen om je eten te beschermen tegen insecten. Zo kun insectenwerende kappen gebruiken over schalen en borden waar je op dat moment niet van aan het eten bent. Dit zorgt ervoor dat er niet ongemerkt insecten in het eten terechtkomen.

Wespenvallen

Wespen kunnen op een heel onaangename manier rond jou en je eten vliegen. Niemand zit te wachten op een wespensteek, dus zorg ervoor dat je wespenvallen hebt op enige afstand van de plek waar je eet. De wespen komen op de zoetigheid in de wespenvallen af en zullen niet rond je tafel komen vliegen.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om buiten te eten zonder last te hebben van insecten. Het gebruik van geuren, insectenwerende planten, een muskietennet, een wespenval, een ventilator of het afdekken van je eten kan helpen om insecten op afstand te houden. Door deze tips toe te passen, kun je volop genieten van het buitenleven zonder al te veel gestoord te worden door insecten.