Vliegen in huis, hoe kom je ervan af?

Vliegen zijn een veelvoorkomend probleem in huizen, vooral tijdens de warmere maanden. Ze zijn niet alleen irritant, maar kunnen ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid. In dit artikel zullen we bespreken waarom vliegen binnenkomen, wat de gevaren zijn en hoe je vliegen buiten de deur kunt houden.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Waarom komen vliegen binnen?

Vliegen komen vaak binnen omdat ze op zoek zijn naar voedsel en water. Ze kunnen gemakkelijk door ramen, deuren en ventilatieopeningen binnendringen en worden aangetrokken door voedselresten, vuilnisbakken, rottend voedsel en vochtige omgevingen zoals de gootsteen en badkamer.

Sommige soorten vliegen, zoals fruitvliegjes, komen vaak binnen door overrijp fruit en groenten die op de keukentafel of in de fruitmand liggen. Andere soorten vliegen, zoals stalvliegen, komen binnen via deuren en ramen die open staan ​​in de buurt van stallen en boerderijen.Wat zijn de gevaren van vliegen in huis?

Vliegen kunnen drager zijn van verschillende bacteriën, virussen en parasieten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier. Ze kunnen ziekten verspreiden zoals salmonella, E. coli en cholera door te landen op voedsel of oppervlakken en vervolgens opnieuw te landen op menselijke handen of voedsel.

Daarnaast kunnen vliegen ook parasieten overbrengen zoals wormen, mijten en luizen. Deze parasieten kunnen zowel huisdieren als mensen besmetten en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Vliegen kunnen eitjes leggen in voedsel. Als deze eitjes uitkomen krijg je maden in je huis, wanneer je huis niet schoon is. Je kunt ook merken dat, wanneer je je vuilnisbak niet tijdig hebt geleegd het ineens krioelt van de maden. Vaak gebeurt dit bij warm weer.

Wat kun je doen tegen vliegen in huis?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om vliegen buiten de deur te houden en de kans op infectie en besmetting te verminderen.

1. Houd het huis schoon en opgeruimd

Zorg ervoor dat er geen etensresten of vuilnis in huis blijven liggen. Ruim regelmatig op en maak vuilnisbakken en vuilnisbakken regelmatig schoon. Gebruik een afsluitbaar deksel op de vuilnisbak om te voorkomen dat vliegen erin komen. Laat geen pannen met eten of etensresten staan. Ook al zit er een deksel op, vliegen weten door een kleine opening naar binnen te kruipen. 

2. Zorg ervoor dat vliegen moeilijk binnen kunnen komen

Houd ramen en deuren gesloten als er geen horren zijn geïnstalleerd. Installeer horren of vliegengordijnen om te voorkomen dat vliegen en andere insecten binnenkomen. Als je deuren of ramen open wilt houden, gebruik dan horren om de vliegen buiten te houden. Je kunt horren op maat laten maken voor je woning of standaard horren gebruiken. Ook is er mogelijk om horrengaas met klittenband aan je kozijnen te bevestigen. 

3. Gebruik afweermiddelen die vliegen kunnen verjagen.

Er zijn verschillende afweermiddelen beschikbaar om vliegen op afstand te houden. Je kunt bijvoorbeeld citronellakaarsen of -sprays gebruiken. Er zijn ook elektronische afweermiddelen, zoals ultrasonische afweermiddelen en elektrische vliegenvangers.4.

4. Gebruik natuurlijke afweermiddelen

Er zijn ook natuurlijke afweermiddelen die kunnen helpen om vliegen buiten de deur te houden. Enkele van deze middelen zijn onder meer:

  • Azijn: Vul een spuitfles met azijn en spray het op oppervlakken waar vliegen zich bevinden of op plekken waar ze binnenkomen. De geur van azijn is afstotelijk voor vliegen en zal ze op afstand houden.
  • Kruiden: Gebruik kruiden zoals basilicum, lavendel, pepermunt, en rozemarijn om vliegen op afstand te houden. Plaats deze kruiden in potten en zet ze op vensterbanken of bij deuren. Je kunt ook essentiële oliën van deze kruiden in een diffuser gebruiken om de geur te verspreiden.
  • Vliegenstrip: Plaats vliegenstrips in de buurt van ramen en deuren om vliegen te vangen.

5. Gebruik insecticiden

Als je een ernstig probleem met vliegen hebt, kan het gebruik van insecticiden nodig zijn. Er zijn verschillende soorten insecticiden beschikbaar, waaronder spuitbussen, mistsystemen, en elektrische insectenverdelgers. Lees de instructies zorgvuldig en gebruik de producten volgens de aanwijzingen op de verpakking.

6. Hanteer de vliegenmepper

De ouderwetse vliegenmepper is nog steeds een goed middel om van vliegen in huis af te komen. Het kost even wat energie, maar met de huidige elektrische vliegenmeppers gaat het uit de weg ruimen van vliegen al een stuk gemakkelijker. 

Conclusie

Het verminderen van vliegen in huis is belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen. Het is essentieel om voedsel en afval in huis op te ruimen en ramen en deuren af ​​te sluiten om te voorkomen dat vliegen binnenkomen. Het gebruik van afweermiddelen en natuurlijke afweermiddelen kan ook helpen om vliegen buiten de deur te houden. Als het probleem ernstig is, kunnen insecticiden worden gebruikt, maar het is belangrijk om deze producten veilig te gebruiken en de instructies op de verpakking te volgen.