Je make-up kwasten gebruik je dagelijks voor het aanbrengen van je make-up op je huid, Daarom is het belangrijk te weten hoe je ermee om moet gaan voor een goed en hygiënisch gebruik. Hieronder vind je 10 tips over hoe je je make-up kwasten moet gebruiken en behandelen. 

Bol AlgemeenBol Algemeen

10 tips voor het gebruik van je make-up kwasten

 1. Kies de juiste kwast voor het juiste product. Er zijn verschillende soorten kwasten voor verschillende doeleinden, zoals foundation, concealer, poeder, blush, bronzer, highlighter, oogschaduw, eyeliner, wenkbrauw en lippenstift. Gebruik de kwast die het beste past bij het product dat je wilt aanbrengen.
 2. Reinig je make-up kwasten regelmatig. Dit voorkomt dat bacteriën, vuil en overtollig product zich ophopen op de haren van de kwasten. Je kunt je kwasten reinigen met een speciale kwastenreiniger of met een milde shampoo en lauwwarm water.
 3. Droog je make-up kwasten goed af. Na het reinigen van je kwasten, knijp je voorzichtig het overtollige water eruit en leg je ze plat op een handdoek of een speciaal droogrek. Laat ze niet rechtop staan, want dan kan het water in de steel lopen en de lijm losmaken.
 4. Bewaar je make-up kwasten op een schone en droge plek. Je kunt je kwasten in een etui, een pot of een speciale houder bewaren. Zorg ervoor dat ze niet in contact komen met stof, vocht of direct zonlicht.
 5. Vervang je make-up kwasten als ze versleten zijn. Als je merkt dat de haren van je kwasten uitvallen, breken of hun vorm verliezen, is het tijd om ze te vervangen. Een goede kwaliteit kwast kan jaren meegaan, maar een slechte kwaliteit kwast kan snel slijten.
 6. Gebruik de juiste hoeveelheid product op je make-up kwast. Je wilt niet te veel of te weinig product op je kwast hebben, want dat kan leiden tot een ongelijkmatige of vlekkerige applicatie. Dip je kwast lichtjes in het product en tik het overtollige product af voordat je het op je gezicht aanbrengt.
 7. Blend je make-up goed uit met je kwast. Dit zorgt voor een natuurlijke en naadloze overgang tussen de verschillende kleuren en texturen van je make-up. Gebruik cirkelvormige of vegende bewegingen om je make-up te blenden met je kwast.
 8. Houd je make-up kwasten op de juiste manier vast. De manier waarop je je kwast vasthoudt, bepaalt hoeveel druk je uitoefent op je gezicht en hoeveel controle je hebt over de applicatie. Houd je kwast dicht bij de steel vast voor meer precisie en druk, of houd hem verder van de steel af voor meer zachtheid en diffusie.
 9. Experimenteer met verschillende technieken en effecten met je make-up kwasten. Je kunt veel creativiteit en variatie toevoegen aan je make-up look door verschillende manieren te proberen om je producten aan te brengen met je kwasten. Bijvoorbeeld, je kunt een oogschaduwkwast gebruiken om een eyeliner effect te creëren, of een lippenstiftkwast gebruiken om een ombre effect te creëren.
 10. Verzorg je huid na het gebruik van make-up kwasten. Het is belangrijk om je huid goed te reinigen, hydrateren en beschermen als je make-up kwasten gebruikt om je make-up aan te brengen. Dit voorkomt dat je poriën verstopt raken, dat je huid uitdroogt of dat je huid beschadigd raakt door de zon.

De 10 meest gestelde vragen en antwoorden over make-up kwasten

Om je nog meer informatie over make-up kwasten te kunnen geven heeft Grabbits voor jou de 10 meest gestelde vragen en antwoorden over make-up kwasten verzameld:

 1. Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische haren? Natuurlijke haren zijn gemaakt van dierlijk haar, zoals geiten-, eekhoorn- of marterhaar. Synthetische haren zijn gemaakt van kunstmatige materialen, zoals nylon of polyester. Natuurlijke haren zijn beter geschikt voor poederproducten, omdat ze meer product kunnen vasthouden en verdelen. Synthetische haren zijn beter geschikt voor crème- of vloeibare producten, omdat ze minder product absorberen en meer hygiënisch zijn.
 2. Hoe kies je de juiste maat en vorm van je male-up kwast? De maat en vorm van je kwast hangen af van het gebied dat je wilt bedekken en het effect dat je wilt bereiken. Over het algemeen geldt dat hoe groter en ronder de kwast, hoe meer dekking en diffusie je krijgt. Hoe kleiner en platter de kwast, hoe minder dekking en meer precisie je krijgt.
 3. Hoe weet je of een make-up kwast van goede kwaliteit is? Een goede kwaliteit kwast heeft zachte, dichte en veerkrachtige haren die niet uitvallen of breken. De steel is stevig en comfortabel om vast te houden. De ferrule, het metalen gedeelte dat de haren aan de steel bevestigt, is goed vastgelijmd en roest niet.
 4. Hoe vaak moet je je make-up kwasten reinigen? Dit hangt af van hoe vaak je je kwasten gebruikt en welk soort product je ermee aanbrengt. Als algemene regel kun je je kwasten voor poederproducten één keer per week reinigen, en je kwasten voor crème- of vloeibare producten na elk gebruik reinigen.
 5. Hoe droog je je make-up kwasten sneller? Als je haast hebt om je kwasten te drogen, kun je een föhn gebruiken om het proces te versnellen. Zet de föhn op de laagste stand en houd hem op een veilige afstand van de haren. Beweeg de föhn heen en weer over de haren totdat ze droog zijn. Let op dat je de haren niet beschadigt door te veel hitte of lucht.
 6. Hoe voorkom je dat je make-up kwasten hun vorm verliezen? Om te voorkomen dat je kwasten hun vorm verliezen, kun je ze in een speciale hoes of een netje doen voordat je ze opbergt. Dit zorgt ervoor dat de haren niet verbuigen of uit elkaar gaan staan. Je kunt ook een beetje haarlak op de haren spuiten om ze in model te houden.
 7. Hoe desinfecteer je je make-up kwasten? Om je kwasten te desinfecteren, kun je een beetje alcohol op een wattenschijfje doen en daarmee over de haren wrijven. Dit doodt eventuele bacteriën die op de haren zitten. Je kunt ook een speciale desinfecterende spray gebruiken die speciaal voor make-up kwasten is gemaakt.
 8. Hoe maak je zelf een kwastenreiniger? Als je geen kwastenreiniger bij de hand hebt, kun je er zelf een maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Meng een eetlepel afwasmiddel met een eetlepel olijfolie in een kommetje. Dip je kwast in het mengsel en masseer het in de haren. Spoel het daarna goed uit met lauwwarm water.
 9. Hoe gebruik je een spons in plaats van een kwast? Een spons is een alternatief voor een kwast om crème- of vloeibare producten aan te brengen, zoals foundation, concealer of blush. Een spons geeft meestal een lichtere en natuurlijkere dekking dan een kwast. Om een spons te gebruiken, maak je hem eerst vochtig met water en knijp je het overtollige water eruit. Breng dan het product aan op de spons of op je gezicht en dep het zachtjes in de huid met de spons.
 10. Hoe gebruik je een penseel in plaats van een kwast? Een penseel is een ander woord voor een kleine en fijne kwast die meestal wordt gebruikt voor detailwerk, zoals eyeliner, wenkbrauw of lippenstift. Een penseel geeft meestal meer precisie en definitie dan een gewone kwast. Om een penseel te gebruiken, dip je het in het product en breng je het aan met korte en zachte streken op het gewenste gebied.