1. Dwing je kind niet om te eten of straf het niet voor het niet eten. Dit kan een negatieve associatie met eten creëren en meer weerstand geven om te eten.
  2. Compenseer geen gemiste maaltijden door extra snacks of snoepjes te geven. Dit kan de eetlust voor de volgende maaltijd verminderen en kieskeurige eetgewoonten aanmoedigen.
  3. Geef je kind niet te veel te drinken of te snacken voor een maaltijd. Dit kan ze vullen en minder hongerig maken voor het hoofdgerecht.
  4. Eet op tijd en niet te laat. Je kind kan te moe of chagrijnig zijn om te eten als het te lang moet wachten op het avondeten.
  5. Kondig de maaltijd van tevoren aan en laat je kind hun spel of activiteit afmaken. Dit kan ze helpen om over te schakelen van spelen naar eten en frustratie of driftbuien voorkomen.
  6. Serveer kleine porties en snijd het eten in hapklare stukjes. Dit kan het eten beter beheersbaar en aantrekkelijker maken voor je kind. Je kunt altijd meer aanbieden als ze hun bord leeg hebben.
  7. Geef het goede voorbeeld door zelf een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen te eten. Je kind leert van jouw gedrag en kan meer bereid zijn om nieuwe voedingsmiddelen te proberen als ze zien dat je ervan geniet.
  8. Houd de maaltijd ontspannen en positief. Vermijd ruzie of gezeur over eten en focus op een prettig gesprek met je kind. Prijs ze voor goed eten of iets nieuws proberen.
  9. Betrek je kind bij de voedselbereiding en -selectie. Laat ze je helpen met eenvoudige taken zoals groenten wassen, in de pot roeren of de tafel dekken. Je kunt ze ook laten kiezen wat ze willen eten uit een paar gezonde opties.
  10. Laat je kind op hun eigen tempo eten en proeven. Druk ze niet om iets te eten dat ze niet lekker vinden of waar ze nog niet klaar voor zijn. Bied nieuwe voedingsmiddelen herhaaldelijk en geduldig aan totdat ze vertrouwd en geaccepteerd worden.

10 veelgestelde vragen en antwoorden over goed en gezond eten voor kinderen.

Waarom wil mijn kind niet eten?

Er zijn veel mogelijke redenen waarom je kind niet wil eten, zoals ziek zijn, tandjes krijgen, een groeispurt hebben, afgeleid zijn, zich vervelen, kieskeurig zijn of hun onafhankelijkheid bevestigen. De meeste van deze redenen zijn normaal en tijdelijk, en wijzen niet op een ernstig probleem. Als je kind echter consequent weigert te eten, gewicht verliest of tekenen van ziekte vertoont, moet je je arts raadplegen.

Wonen 2023Wonen 2023

Hoeveel voedsel heeft mijn kind nodig?

De hoeveelheid voedsel die je kind nodig heeft, hangt af van hun leeftijd, gewicht, lengte, activiteitenniveau en groeisnelheid. Je kunt de Schijf van Vijf gebruiken als leidraad om gebalanceerde maaltijden en snacks voor je kind te plannen. Je moet echter ook letten op de honger- en verzadigingssignalen van je kind, want die kunnen per dag verschillen. Vertrouw op de eetlust van je kind en dwing ze niet om meer of minder te eten dan ze willen.

Wat als mijn kind alleen bepaalde voedingsmiddelen wil eten?

Het is normaal dat kinderen voedselvoorkeuren of -afkeuren hebben, vooral voor nieuwe of onbekende voedingsmiddelen. Dit maakt deel uit van hun normale ontwikkeling en betekent niet dat ze kieskeurig of verwend zijn. Je kunt je kind helpen hun voedselrepertoire uit te breiden door een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit verschillende voedselgroepen aan te bieden, ze regelmatig bloot te stellen aan nieuwe voedingsmiddelen, bekende en onbekende voedingsmiddelen op hetzelfde bord te mengen en hun voorkeuren te respecteren zonder ze te verwennen.

Hoe kan ik mijn kind meer groenten laten eten?

Groenten zijn een belangrijke bron van vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten voor de gezondheid en groei van je kind. Veel kinderen houden echter niet van de smaak, textuur of het uiterlijk van groenten. Je kunt groenten aantrekkelijker maken voor je kind door ze op verschillende manieren te serveren (rauw, gekookt, gepureerd, geraspt), ze toe te voegen aan gerechten die ze al lekker vinden (pastasaus, pizza, soep), ze leuk en kleurrijk te maken (ze in leuke vormen snijden, ze in patronen rangschikken) en ze te laten dippen in gezonde sauzen of dressings.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind stikt in voedsel?

Stikken is een ernstig risico voor jonge kinderen die nog leren hoe ze goed moeten kauwen en slikken. Je kunt het risico op verstikking verminderen door voedsel in kleine stukjes te snijden (niet groter dan een halve centimeter), harde, ronde, plakkerige of gladde voedingsmiddelen te vermijden (zoals noten, druiven, snoep, hotdogs), je kind in de gaten te houden terwijl ze eten en ze te leren stil te zitten en goed te kauwen voordat ze slikken.

Wat als mijn kind de ene keer te veel en de andere keer te weinig eet?

Het is normaal dat de eetlust van je kind per dag of per week kan verschillen, afhankelijk van hun groei, activiteit, stemming, of gezondheid. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken als je kind een keer te veel of te weinig eet. Het is belangrijker om te kijken naar het gemiddelde over een langere periode. Als je kind goed groeit, voldoende energie heeft, en geen klachten heeft, dan krijgt het waarschijnlijk genoeg voeding binnen. Als je twijfelt of je kind te veel of te weinig eet, kun je het gewicht en de lengte van je kind vergelijken met de groeicurves. Je kunt ook advies vragen aan je huisarts of een diëtist.

Hoe kan ik mijn kind minder zout laten eten?

Te veel zout eten kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind, omdat het de bloeddruk kan verhogen en de nieren kan belasten. Je kunt je kind minder zout laten eten door minder kant-en-klare producten, snacks, sauzen, soepen, en broodbeleg te geven, die vaak veel zout bevatten. Gebruik ook minder zout bij het koken en breng het eten op smaak met kruiden, specerijen, citroensap, of azijn. Leer je kind ook om niet extra zout toe te voegen aan het eten. Het is goed om je kind al jong te laten wennen aan een minder zoute smaak

Hoe kan ik mijn kind meer ijzer laten eten?

IJzer is een belangrijk mineraal voor de aanmaak van rode bloedcellen en het transport van zuurstof in het lichaam. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, bleekheid, en een verminderde weerstand. Je kunt je kind meer ijzer laten eten door hem of haar regelmatig vlees, vis, ei, peulvruchten, noten, volkorenproducten, en groene bladgroenten te geven. Deze voedingsmiddelen bevatten veel ijzer of bevorderen de opname van ijzer. Je kunt ook de opname van ijzer verhogen door bij elke maaltijd iets met vitamine C te geven, zoals fruit, groente, of vruchtensap.

Hoe kan ik mijn kind meer calcium laten eten?

Calcium is een essentieel mineraal voor de opbouw en het onderhoud van sterke botten en tanden. Een tekort aan calcium kan leiden tot botontkalking, groeistoornissen, en tandbederf. Je kunt je kind meer calcium laten eten door hem of haar dagelijks melk(producten), kaas, yoghurt, kwark, of plantaardige alternatieven met toegevoegd calcium te geven. Deze voedingsmiddelen zijn de belangrijkste bronnen van calcium in de voeding. Andere bronnen van calcium zijn onder andere groene bladgroenten, noten, zaden, peulvruchten, en vis met graten.

Hoe kan ik mijn kind meer vezels laten eten?

Vezels zijn onverteerbare bestanddelen in plantaardige voedingsmiddelen die goed zijn voor de spijsvertering en de stoelgang. Een tekort aan vezels kan leiden tot obstipatie, buikpijn, aambeien, of darmkanker. Je kunt je kind meer vezels laten eten door hem of haar dagelijks volkorenproducten (zoals brood, pasta, rijst), fruit (met schil), groente (rauw of gekookt), peulvruchten (zoals bonen, linzen, kikkererwten), noten (ongezouten), en zaden (zoals lijnzaad, chiazaad) te geven. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vezels of stimuleren de darmbeweging. Zorg er ook voor dat je kind voldoende drinkt, want vezels hebben vocht nodig om hun werk te kunnen doen.4

vlooien bij kat