vlooien bij kat

Voor veel mensen herkenbaar: je komt terug van vakantie, de kat is goed verzorgd thuisgebleven, maar zodra je de deur binnenstapt word je besprongen door de kattenvlooien. Hoe voorkom je dit en wat doe je ertegen als er al vlooien in je huis zitten?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat zijn kattenvlooien?

Kattenvlooien (Ctenocephalides felis) zijn kleine, gevleugelde insecten die zich voeden met het bloed van warmbloedige dieren, zoals katten en honden. Ze hebben sterke achterpoten waarmee ze kunnen springen en ze kunnen zich snel voortplanten. Vlooienbeten veroorzaken jeuk en kunnen leiden tot allergische reacties en huidinfecties.

Hoe komen kattenvlooien je huis binnen?

Kattenvlooien kunnen je huis binnenkomen via huisdieren die zijn blootgesteld aan vlooien in buitenomgevingen of andere besmette dieren. Ze kunnen ook door open ramen, deuren of via kleding naar binnen glippen.

Voorkomen van kattenvlooien in huis

 1. Bescherm je huisdier:

Het beschermen van je huisdier is essentieel om kattenvlooien in huis te voorkomen. Raadpleeg je dierenarts voor advies over vlooienpreventiemiddelen, zoals vlooienhalsbanden, spot-on behandelingen of orale medicatie.

 1. Houd je huis schoon:

Een schoon en opgeruimd huis kan het aantal schuilplaatsen voor vlooien verminderen. Stofzuig regelmatig alle tapijten, vloeren en meubels, vooral gebieden waar je huisdier vaak komt. Vergeet niet om de stofzuigerzak direct na gebruik te legen.

 1. Gebruik vlooienpreventieproducten:

Maak gebruik van vlooienbestrijdingsmiddelen zoals sprays, poeders of nevels om vlooien af te weren. Breng deze producten aan op plekken waar vlooien zich kunnen verstoppen, zoals tapijten, kieren en spleten.

 1. Bestrijd vlooien buitenshuis:

Vlooien kunnen zich ook buiten verspreiden. Houd grasvelden kort, verwijder onkruid en zorg ervoor dat er geen dieren met vlooien in je tuin rondzwerven. 

Hoe ontdek je of je kattenvlooien in huis hebt?

 1. Let op symptomen bij je huisdier:

Jeuk, overmatig krabben, haaruitval en kleine zwarte stipjes in de vacht kunnen tekenen zijn van vlooien bij je huisdier. Let ook op huidirritaties en rode bultjes.

 1. Controleer op vlooien en vlooienpoepjes:

Kam de vacht van je huisdier grondig met een vlooienkam. Let op zwarte stipjes die op vlooienpoepjes kunnen duiden. Deze zwarte stipjes kunnen roodbruin worden wanneer ze bevochtigd worden, omdat ze bestaan uit verteerd bloed.

 1. Maak gebruik van een vlooienkam:

Gebruik een fijntandige vlooienkam om vlooien en vlooienpoepjes uit de vacht van je huisdier te kammen. Kam in de richting van de haargroei en zorg ervoor dat je de kam regelmatig afveegt op een vochtige doek om de vlooien te verwijderen.

Effectieve methoden om kattenvlooien te bestrijden

 1. Behandel je huisdier:

Raadpleeg je dierenarts voor een geschikt vlooienbehandelingsproduct voor je huisdier. Dit kan een spot-on behandeling, een vlooienhalsband of orale medicatie zijn. Volg de instructies nauwkeurig op en herhaal de behandeling indien nodig.

 1. Behandel je huis:

Stofzuig grondig alle tapijten, vloeren, meubels en beddengoed. Dit verwijdert niet alleen volwassen vlooien, maar ook de eitjes, larven en poppen. Was het beddengoed van je huisdier op hoge temperaturen om eventuele vlooien en eitjes te doden.

 1. Was en stofzuig grondig:

Was alle stoffen oppervlakken, zoals gordijnen en bekleding, in heet water om vlooien te doden. Stofzuig alle hoeken, kieren en spleten in je huis grondig, inclusief meubels, matrassen en plinten.

 1. Gebruik vlooienbestrijdingsmiddelen:

Overweeg het gebruik van vlooienbestrijdingsmiddelen zoals sprays, poeders of nevels die specifiek zijn ontworpen om vlooien in huis te bestrijden. Volg de instructies op het etiket en zorg ervoor dat je huisdieren en kinderen tijdens de behandeling uit de buurt houdt.

 1. Schakel professionele hulp in:

Als de vlooienplaag aanhoudt of als je huisdier ernstig geïnfecteerd is, kan het nodig zijn om professionele ongediertebestrijders in te schakelen. Zij kunnen geavanceerde methoden gebruiken om de vlooien effectief te bestrijden.

Natuurlijke remedies tegen kattenvlooien

 1. Appelazijn:

Appelazijn kan helpen om vlooien op natuurlijke wijze te bestrijden. Meng gelijke delen water en appelazijn in een spuitfles en breng het aan op de vacht van je huisdier. Let op dat je de gevoelige delen zoals de ogen en mond vermijdt.

 1. Diatomeeënaarde:

Diatomeeënaarde is een natuurlijk poeder gemaakt van fossiele algen. Strooi dit poeder op tapijten, vloeren en andere gebieden waar vlooien zich kunnen verstoppen. Het poeder beschadigt de wasachtige beschermlaag van de vlooien en doodt ze.

 1. Essentiële oliën:

Sommige essentiële oliën, zoals citroenolie, lavendelolie en eucalyptusolie, hebben afstotende eigenschappen tegen vlooien. Meng een paar druppels van deze oliën met water en breng het aan op de vacht van je huisdier. Zorg ervoor dat je oliën gebruikt die veilig zijn voor huisdieren en verdun ze altijd goed.

 1. Vlooienspray op basis van kruiden:

Er zijn ook vlooiensprays op basis van kruiden verkrijgbaar die natuurlijke ingrediënten bevatten, zoals neemolie, pepermuntolie en rozemarijnolie. Deze sprays kunnen worden gebruikt om je huis en huisdier te behandelen en kunnen helpen bij het afweren en bestrijden van vlooien.

Conclusie

Kattenvlooien kunnen een grote bron van overlast zijn in huis, maar met de juiste preventieve maatregelen, detectie en eliminatiemethoden kun je de vlooienplaag effectief aanpakken. Door je huisdier te beschermen, je huis schoon te houden en passende behandelingen toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je huis vrij blijft van kattenvlooien. Raadpleeg altijd een dierenarts voor advies en begeleiding bij het bestrijden van vlooien bij je huisdier.