Een eerste date kan spannend en leuk zijn, maar ook stressvol en ongemakkelijk. Je wilt natuurlijk een goede indruk maken op je date, maar je wilt ook niet te veel of te weinig meenemen. Hier zijn 10 tips over wat je mee moet nemen op je eerste date:

Bol AlgemeenBol Algemeen
  1. Een portemonnee of een tas met genoeg geld of een pinpas om te betalen voor je eigen drankjes of eten, of om de rekening te delen als je dat wilt. Het is altijd goed om voorbereid te zijn op verschillende scenario’s.
  2. Een telefoon met een volle batterij en genoeg beltegoed of data om te bellen of te appen als er iets verandert of misgaat. Je kunt ook je telefoon gebruiken om foto’s te maken van je date, als jullie dat allebei leuk vinden.
  3. Een identiteitsbewijs, zoals een rijbewijs of een paspoort, voor het geval je naar een plek gaat waar ze je leeftijd willen controleren, zoals een bar of een bioscoop.
  4. Een flesje water of een muntje om je mond fris te houden, vooral als je van plan bent om te zoenen met je date. Je kunt ook kauwgom of pepermuntjes meenemen, maar zorg ervoor dat je ze uitspuugt voordat je zoent.
  5. Een paraplu of een regenjas, afhankelijk van het weerbericht. Je wilt niet doorweekt aankomen op je date, of vast komen te zitten in de regen zonder bescherming.
  6. Een extra laag kleding, zoals een vest of een sjaal, voor het geval het koud wordt. Je kunt ook je extra laag aanbieden aan je date als hij of zij het koud heeft, wat een romantisch gebaar kan zijn.
  7. Een klein cadeautje of een attentie voor je date, zoals een bloem, een chocolaatje, of iets anders dat past bij zijn of haar persoonlijkheid of interesses. Dit kan laten zien dat je moeite hebt gedaan om je date te verrassen en blij te maken.
  8. Een pen en een notitieblokje om iets op te schrijven, zoals elkaars telefoonnummer, e-mailadres, of sociale media. Je kunt ook iets leuks of liefs schrijven voor je date, zoals een complimentje, een grapje, of een gedichtje.
  9. Een lijstje met gespreksonderwerpen of vragen om het ijs te breken of het gesprek gaande te houden. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar elkaars hobby’s, werk, familie, dromen, favoriete films, muziek, boeken, etc.
  10. Een dosis zelfvertrouwen en humor om jezelf te zijn en plezier te hebben met je date. Je hoeft niet perfect te zijn of alles goed te doen. Het belangrijkste is dat je geniet van het moment en elkaar leert kennen.

Veelgestelde vragen en antwoorden over de eerste date

Wie betaalt er op de eerste date? 

Er is geen vast antwoord op deze vraag. Sommige mensen vinden dat de persoon die de date heeft voorgesteld moet betalen, anderen vinden dat de rekening gedeeld moet worden. Het hangt ook af van de cultuur en de verwachtingen van beide partijen. Het beste is om hierover eerlijk en duidelijk te communiceren met je date voordat jullie gaan betalen.

Hoe lang moet een eerste date duren? 

Ook hier is geen eenduidig antwoord op. Sommige mensen houden van korte en simpele dates, zoals een kopje koffie drinken of een wandeling maken. Anderen houden van langere en uitgebreidere dates, zoals samen dineren of naar de film gaan. Het hangt ook af van hoe goed jullie het met elkaar kunnen vinden en hoeveel tijd jullie hebben. Een goede vuistregel is om de date te beëindigen als jullie nog steeds meer van elkaar willen weten en zien, zodat jullie uitkijken naar de volgende date.

Hoe kleed ik me voor een eerste date?

Dit hangt af van waar jullie naartoe gaan en wat jullie gaan doen. Over het algemeen is het verstandig om iets te dragen waarin je je comfortabel en zelfverzekerd voelt, maar ook gepast is voor de gelegenheid. Je wilt niet te casual of te formeel overkomen, tenzij dat de bedoeling is. Je kunt ook rekening houden met de kleuren, stijlen, en accessoires die je date aantrekkelijk of leuk vindt, als je dat weet.

Hoe begroet ik mijn date?

Dit hangt ook af van de cultuur en de persoonlijke voorkeur van je date. Sommige mensen geven een hand, anderen een knuffel, een kus op de wang, of een zoen op de mond. Het beste is om je date te volgen of te vragen wat hij of zij prettig vindt. Je kunt ook je eigen grenzen aangeven als je iets niet wilt of durft.

Hoe weet ik of mijn date me leuk vindt?

Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op interesse of aantrekkingskracht, zoals oogcontact, glimlachen, lachen, aanraken, complimentjes geven, vragen stellen, etc. Maar deze signalen zijn niet altijd duidelijk of eenduidig. Sommige mensen zijn verlegen of terughoudend, anderen zijn juist heel open of enthousiast. Het beste is om je intuïtie te volgen en te letten op hoe je date zich gedraagt en voelt bij jou.

Hoe maak ik indruk op mijn date? 

De beste manier om indruk te maken op je date is door jezelf te zijn en je date te respecteren. Je hoeft niet te opscheppen of te liegen over jezelf, of je date te overdonderen of te manipuleren. Je kunt beter eerlijk en oprecht zijn, en interesse en waardering tonen voor je date. Je kunt ook iets leuks of origineels bedenken om te doen of te zeggen, zolang het maar past bij jou en je date.

Hoe vermijd ik ongemakkelijke stiltes?

Ongemakkelijke stiltes kunnen soms voorkomen op een eerste date, vooral als jullie elkaar nog niet goed kennen. Dit is niet erg, zolang jullie er maar goed mee omgaan. Je kunt proberen om de stilte te doorbreken met een grapje, een complimentje, een vraag, of een opmerking over iets wat je ziet of hoort. Je kunt ook de stilte accepteren en gebruiken om even tot rust te komen of naar elkaar te kijken.

Hoe beëindig ik mijn date?

 Er zijn verschillende manieren om je date te beëindigen, afhankelijk van hoe het is gegaan en wat je wilt. Je kunt bijvoorbeeld afscheid nemen met een knuffel, een kus, of een zoen, en bedanken voor de leuke tijd. Je kunt ook aangeven dat je graag nog een keer wilt afspreken, of juist niet. Je kunt ook vragen om contactgegevens uit te wisselen, of juist niet. Het belangrijkste is dat je eerlijk en duidelijk bent tegenover je date en tegenover jezelf.

Hoe neem ik weer contact op na mijn eerste date?

Dit hangt af van wat je wilt na je date. Als je graag nog een keer wilt afspreken met je date, kun je hem of haar bellen of appen binnen een paar dagen na de date. Je kunt dan vragen hoe het gaat, wat feedback geven over de date, en een voorstel doen voor een volgende date. Als je liever geen contact meer wilt met je date, kun je hem of haar dat ook laten weten op een beleefde manier. Je kunt dan uitleggen waarom het niet werkte tussen jullie, en wensen hem of haar het beste toe.